Produir més amb menys costos
Les empreses cerquen solucions per reduir la despesa mentre els coachers asseguren que poden augmentar la productivitat
Més productivitat amb menys cost. Aquesta és una de les màximes que les empreses s'autoimposen —i demanen als seus treballadors— en temps de crisi com els que estem vivint. Un equilibri complicat, que depèn de múltiples factors, no sempre controlables pels directius i responsables de departament de les companyies. Tres empreses catalanes proposen les seves pròpies alternatives per aconseguir acostar-se una mica a l'esperat objectiu.
Pel que fa a la reducció de costos, la barcelonina BCN Binary —especialitzada a aportar solucions tecnològiques a la petita i mitjana empresa, mitjançant l'aportació de serveis d'alt valor com la consultoria, l'auditoria i la implantació de plataformes de sistemes TIC— recomana optar per l'anomenat rènting tecnològic. Aquesta opció permet a les empreses aconseguir la tecnologia suficient per afrontar amb garanties el necessari repte tecnològic sense que això tingui un impacte negatiu en el seu capital. Segons els consultors, una bona estratègia de rènting tecnològic pot fer que una empresa s'estalviï entre un 10 i un 15% del cost total de propietat.
Entre els principals beneficis que ofereix aquesta modalitat hi ha el fet que la despesa és deduïble en un cent per cent, cosa que permet a l'empresa desgravar impostos. A més a més, el rènting permet a les companyies disposar de l'última tecnologia, que canvia a una rapidesa vertiginosa, sense necessitat d'haver d'afrontar una gran inversió de bon principi. D'aquesta manera, afirmen a BCN Binary, les firmes mantenen la liquiditat i el límit de crèdit, dues qüestions essencials en aquests moments de crisi.
Ara bé, tota opció té les seves contrapartides. Els consultors adverteixen que aquesta no es pot exercir de qualsevol manera. L'estratègia s'ha de planificar per tal que sigui eficaç. No hi ha una fórmula única per a totes les empreses, sinó que cadascuna s'ha d'adaptar a la que li sigui més convenient i beneficiosa.
estalviar energia.
MÉS PRODUCTIUS.
L'aplicació d'aquest mètode de motivació depèn de les necessitats de cada professional i organització. Si es vol promoure el lideratge s'ha d'optar pel coaching executiu; si es tracta d'ajudar grups a assolir els objectius es recomana el coaching grupal o organitzatiu.
Kainova adverteix que no és el mateix la formació que el coaching: mentre que la formacio permet adquirir coneixements, el coaching en promou la interiorització per convertir-los en hàbits de treball duradors.