Focus

Ona crea una filial

La ‘family office' de les famílies osonenques Font (Bon Preu) i Carandell (Dúctil Benito) inicia un fons per invertir 3 milions en joves firmes emprenedores tecnològiques catalanes

Ona Capital és una de les poques ‘family office' fora de l'àrea de Barcelona
Abel Conill defensa que les decisions “les prenen els propietaris i sense urgències”

Que les family office pretenen ser alguna cosa més que una oficina gestora és un dels seus trets diferencials respecte a altres possibles formes d'inversió perquè les empreses familiars hi confiïn part dels seus actius. Una d'elles és Ona Capital, una de les poques que existeixen a Catalunya fora de l'àrea metropolitana de Barcelona -té la seu a Manlleu, al més pur estil de la vila gal·la d'Astèrix-, i que ha creat un nou fons per invertir en petites companyies emprenedores “que es trobin en la seva fase inicial de creixement i que siguin del sector tecnològic”, tal com confirma el seu director, Abel Conill. Ona Capital està integrada a parts iguals pels germans Joan i Josep Font (propietaris de la cadena osonenca de supermercats Bon Preu) i Joaquim Carandell (president de la companyia de mobiliari urbà Fundició Dúctil Benito, de la mateixa comarca). La nova empresa rep el nom de Fem-ona Innovació. L'Institut Català de Finances (ICF) ha aportat 1,5 milions d'euros al seu fons, gairebé la meitat dels 3,1 milions amb què ha arrencat, a través de la seva filial IFEM (Instruments Financers per a Empreses Innovadores). Aquesta proporció no és casual, ja que Ona Capital, amb el 51% de la participació, és qui selecciona els projectes i les inversions, mentre que la institució pública en cap dels casos en què participa hi supera el 50%.

La presidència de Fem-ona queda en mans de Joaquim Carandell, mentre que Abel Conill n'és el conseller delegat i els germans Font participen en el comitè d'inversions. El nou vehicle inversor té la intenció d'entrar en un grup d'entre sis i vuit empreses amb potencial de creixement, prioritzant aquelles que es trobin fora de Barcelona per continuar amb la filosofia de donar suport a projectes nascuts a comarques. La idea és formar part del seu capital en un període d'entre tres i cinc anys i invertir-hi no només financerament -tornem aquí a la idea d'anar més enllà d'una simple participació en el capital-, sinó també en assessorament i coneixements empresarials.

Ona Capital va néixer ara fa cinc anys, i ha viscut el seu creixement en plena època de crisi. Actualment, té una cartera de vuit participades, entre les quals hi ha les empreses TCM Enginy i Sud Energies Renovables, a més d'haver invertit en plantes fotovoltaiques a Catalunya, ubicades a comarques com ara Osona -amb, per exemple, una al sostre d'una nau industrial del grup d'aïllants tèrmics Terpolar a Torelló-, l'Anoia i el Baix Ebre. Ona Capital, quan es va crear, ho va fer amb un capital de dos milions d'euros, però Conill confirma que des de llavors ha invertit uns cinc milions d'euros amb prudència i “analitzant molt” el mercat. Potser fa uns anys les empreses familiars s'aventuraven amb operacions més altes, però actualment el procés s'ha moderat una mica.

Conill té clar que les family office són diferents d'altres fórmules de capital risc perquè “les decisions les prenen els propietaris”, i afegeix: “Rere nostre hi ha empresaris amb coneixement, que no necessiten fer moltes inversions i que no actuen amb urgències”. Quant als sectors, el director d'Ona Capital considera que les energies renovables “continuaran sent interessants”, ja que presenten un important valor afegit. Creu que la biomassa també serà important en un futur immediat, però recorda que altres sectors, com el tèxtil, semblaven acabats, “però mira, en canvi, l'èxit de Desigual”, apunta l'ex-executiu de Fibanc.

SUD I TCM.

Una de les companyies participades per Ona Capital és Sud Energies Renovables, que es va crear el 2005 a Vic i es dedica a dissenyar, construir i promoure projectes d'energies alternatives i eficiència energètica. Ona Capital, de fet, va adquirir-ne el 40%. Un altre exemple d'inversió és el de TCM Enginy, de la qual Ona va comprar el 30%. Amb seu a Reus, es tracta d'una firma especialitzada en sistemes d'aparcament, control d'accessos i aplicacions per a la mobilitat. Quan Ona va entrar en el seu accionariat, TCM considera que va poder iniciar “una nova etapa”, amb una operació que es va materialitzar amb una ampliació de capital. El 30% d'Ona es complementa amb el 50% en mans dels socis fundadors -Toni Biedma, Manuel Blanco i Jordi Querol-, mentre que el 20% restant es va mantenir en poder de Reus Capital de Negocis, que s'havia incorporat al projecte el 2003. Quan el family office osonenc hi va entrar, TCM facturava 2,5 milions d'euros, però ja es va plantejar un pla estratègic per arribar als 15 milions en cinc anys i iniciar un procés d'internacionalització. I dit i fet, ja que al cap d'uns mesos l'empresa Avalora els va adjudicar el sistema de guiatge automàtic d'un aparcament a la localitat algeriana d'Orà, i la multinacional sueca Ikea va fer el mateix amb un dels seus centres a París. El passat 2010, l'empresa Serranopark els va adjudicar la centralització dels tres aparcaments de l'històric carrer Serrano madrileny i van iniciar la col·laboració amb la belga Interparking.

El grup Bon Preu, amb seu a les Masies de Voltregà, disposa de més de 150 establiments -els supermercats urbans Bon Preu i Orangutan i els hipermercats Esclat-, a més de les gasolineres Esclatoil. Nascuda fa ja 36 anys -quan va obrir el primer establiment en règim d'autoservei a Manlleu-, dóna feina a més de 4.000 persones. A mitjan 2009 va començar a negociar amb el grup Intermarché l'adquisició de més d'una cinquantena dels seus establiments a Catalunya, un procés que va acabar ara fa un any, amb la integració d'una plantilla de 800 persones. En el cas de Fundició Dúctil Benito, amb la seu central a Manlleu, parlem d'un grup amb 180 empleats a l'Estat i 500 més a la Xina -on té quatre de les seves cinc fàbriques- i una facturació superior als 100 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.