Anudal es reinventa en crear una pista de pàdel desmuntable d'alumini
Amb la crisi del totxo es diversifica i obre quatre noves àrees, amb mobles, estructures fotovoltaiques i un dosificador de càpsules de cafè
Quan l'empresa Anudal naixia a Badalona, enguany fa uns rodons 25 anys, el pàdel tot just era un nouvingut en el món de l'esport. Ara, però, aquella companyia dedicada a la fusteria d'alumini i un esport nascut primer entre la jet set resulta que formen una interessant parella que demostra que allò de diversificar pot ser una de les apostes més interessants que pot dur a terme una empresa.
Anudal és líder en l'àmbit dels escaires i les unions d'alumini per a finestres i portes, uns d'aquells elements invisibles per als neòfits, però que els fan controlar el 65% de la quota d'aquest mercat a l'Estat espanyol. Aquesta elevada presència, apunta la gerent d'Anudal, Ana Núñez, la mantenen tot i la forta competència que els ha anat sorgint amb els anys: “Som com el Nespresso del sector. Hi va arribar a haver una quinzena de firmes que es dedicaven al mateix, però no en queden ni la meitat”. En un mercat, doncs, poc conegut pel gran públic -el client d'Anudal és el distribuïdor, no el consumidor final- preval “el vincle directe i el prestigi”. Núñez detalla: “Tota la vida hem treballat vinculats al sector de la construcció” i, de fet, fins fa tot just cinc anys era l'únic producte de la companyia. La crisi del totxo, però, és extensiva a la fusta, al ciment, a la ceràmica, al marbre i, és clar, a l'alumini, cosa que va provocar que les vendes d'Anudal caiguessin fins a un 30%. Núñez té clar que “tot es va començar a paralitzar i ens calia diversificar i créixer en altres sectors”. Des de llavors Anudal s'ha gairebé reconvertit en un hòlding que inclou fins a cinc divisions: la mateixa Anudal -que continua representant el 80% de la seva facturació-, Anudal Solar (d'estructures per a panells fotovoltaics i tèrmics), Grixio (de mobiliari de disseny en alumini), Aluplaver (de premarcs) i Alupadel. En el cas de Grixio, Núñez explica la bona acollida que ha rebut un dispensador per a càpsules de cafè i que només es ven a través d'internet.
PATENT.
Núñez explica que hi han aplicat el sentit comú: “Si en una casa hi poses finestres d'alumini i no de fusta o de ferro, per què en les pistes de pàdel no es fa el mateix?”. I dit i fet. El primer prototip de pista el van instal·lar a casa seva fa un any i mig i van començar a moure el mercat en àmbits com clubs esportius i hotels. Pensant fins i tot en l'actual situació econòmica, Anupadel proposa un sistema de finançament que permet pagar una pista en fins a 36 mesos. La companyia ha patentat un sistema que facilita muntar de forma ràpida una pista, amb un disseny “més atractiu”, assenyala Núñez, i que és resistent a la intempèrie i a la corrosió. “Les pistes solen ser estructures fixes”, diu la gerent, “però les nostres són desmuntables, per això fins i tot es poden traslladar d'un lloc a un altre per a campionats puntuals”. En aquest cas, és clar, s'havia de notar que la firma badalonina és especialista en fixacions.
La patent de la pista de pàdel s'afegeix a les ja més de 40 que Anudal ha acumulat durant el seu quart de segle d'història. De fet, la firma acaba de guanyar el darrer premi UPM -de la Unió Patronal Metal·lúrgica- a la innovació. De moment, n'han venut quatre, de pistes, però Núñez ja preveu tancar una vintena més d'operacions a curt termini. La majoria, a Catalunya, tot i que ja han rebut algun encàrrec des del País Basc.
Anudal va tancar el 2010 amb una facturació de 8,8 milions d'euros i ja preveu un creixement d'entre el 8 i el 10% per a aquest 2011 gràcies, precisament, a les noves oportunitats que, de mica en mica, van sorgint amb la diversificació de negocis. El 18% de la seva producció es destina al mercat exterior, ja que Anudal és present en països com ara França, Mèxic, Bèlgica, Rússia, Portugal i el nord d'Àfrica.
Núñez també destaca la vessant social d'Anudal, i diu: “Potser pel fet de ser una dona, m'hi sento més propera”. La firma de Badalona, per exemple, té un 30% de persones amb discapacitat en la seva plantilla -15 dels 50 treballadors que la formen- i col·labora amb fins a una dotzena de projectes. Entre d'altres, el Casal del Raval; la Fundació GAVI, una aliança empresarial per vacunar milions de nens en més d'una setantena de països, o el Banc d'Aliments de Badalona, entitat a la qual Anudal (juntament amb Badalona Serveis Assistencials) va lliurar abans de Nadal 400 quilos de productes alimentaris recollits pels seus propis empleats.
De fet, pel seu pla d'integració de personal amb discapacitat, Anudal va rebre el desembre passat un dels guardons de la primera edició dels premis de la Fundación Corresponsables. Aquesta política a l'empresa s'estén a d'altres col·lectius en risc d'exclusió com ara les dones i els més grans de 45 anys.
El 30% amb discapacitat
Anudal centralitza tota la producció a Badalona, on ja disposa de 9.000 metres quadrats. La plantilla la formen 50 persones, amb un valor afegit diferencial, ja que quasi un terç, 15, tenen alguna discapacitat –ja sigui física, sensorial o intel·lectual-, un aspecte que, segons la gerent, Ana Núñez, “forma part de la cultura de l'empresa des dels inicis”. Hi ha qui fa més de 20 anys que hi treballa i fins i tot amb un càrrec de responsabilitat com és el de cap d'equip a l'àrea de producció.