Hisenda cedeix de franc la informació cadastral per a usos comercials
Només cal tenir firma digital perquè empreses i particulars puguin descarregar les dades i la cartografia de tots els municipis
El Ministeri d'Economia i Hisenda ha posat a disposició d'empreses i particulars un nou servei de descàrrega massiva a través d'internet de tota la informació de dades i cartografia que gestiona la direcció general del Cadastre, amb l'única excepció de les dades protegides.
El servei es presta a través de la seu electrònica del Cadastre -www.sedecatastro.gob.es- i permet la reutilització d'informació detallada sobre més de 75 milions d'immobles de l'Estat espanyol. Segons el ministeri, així “es dóna resposta al que era una demanda del sector empresarial espanyol”, especialment dels sectors elèctric, de les telecomunicacions, de la construcció i gestió d'infraestructures, i totes les empreses que necessiten conèixer el territori. També poden baixar-se la informació i processar-la per fer-se una base de dades a mida per generar nous productes i serveis empreses especialitzades en l'anàlisi de mercat o que intervenen en el sector immobiliari , ja que es descriuen les característiques de tots els edificis i parcel·les i els usos a què es destinen.
L'únic que es demana per poder descarregar dades és acreditar electrònicament la identitat, mitjançant el DNI electrònic o una altra firma digital reconeguda, omplir un qüestionari estadístic -en el qual es demana el sector econòmic on es treballa, per a quins productes o serveis es necessita la informació i una estimació de l'estalvi en temps o diners que representarà la utilització d'aquest servei- i acceptar les condicions de la llicència online.
L'autorització per a l'accés, descàrrega i reutilització de la informació cadastral es produeix de manera automàtica, una cop s'han emplenat tots els requisits formals. La informació se subministra exclusivament en dos formats: el CAT per a les dades alfanumèriques, i el Shapefile (hi ha programes gratuïts de conversió a altres formats) per a la cartografia urbana i rústica. A la seu electrònica del Cadastre es descriuen les característiques d'aquests formats i hi ha manuals i eines d'ajuda per facilitar als usuaris l'extracció o utilització especialitzada de la informació.
Els fitxers de cartografia i d'informació alfanumèrica contenen dades sobre la seva data d'extracció, cosa que permet que l'usuari faci la gestió de modificacions o actualitzacions que cregui més convenient d'acord als seus interessos, sobre la base de fitxers descarregats en dates diferents. Així mateix, anualment es generarà un fitxer de cartografia amb informació històrica, és a dir, amb la informació de dates de cada element que permeti conèixer les variacions i l'estat de la cartografia, començant amb les modificacions produïdes des de l'any 2001.
L'accés i la descàrrega massiva d'informació gràfica i alfanumèrica del Cadastre s'autoritza, exclusivament, a l'efecte que sigui transformada per l'interessat, elaborant nous productes de valor afegit. En conseqüència, no s'autoritza la distribució o comercialització de la informació subministrada sense la seva transformació prèvia; l'incompliment d'aquest requisit implicarà la revocació de la llicència i la determinació de responsabilitats.
La vigència de l'autorització és de deu anys. Cada descàrrega d'informació cadastral implica la concessió específica d'una nova llicència sobre el contingut de la informació concreta descarregada.
L'engegada d'aquest servei és una conseqüència directa de la llei d'economia sostenible, que va incorporar la reforma de la llei del cadastre, permetent que tota la cartografia digital i la informació descriptiva dels immobles sigui accessible de forma telemàtica i gratuïta.
el que HI HA.
Debat sobre els edificis en 3D al futur cadastre europeu
La directiva Inspire de la Unió Europea estableix la creació de la Infraestructura de Dades Espacials Europea, que ha de permetre que per internet es combinin les diferents informacions sobre el territori de les administracions, i posar a l'abast d'aquestes, de les empreses i dels ciutadans tota la cartografia i les dades associades del territori europeu.
A l'hora de definir les especificacions comunes per a les parcel·les es va decidir que es representaran en dues dimensions, sense tenir en compte el relleu, però el debat tridimensional ha retornat en el moment que es discuteix el format dels edificis. En una enquesta que el grup de treball d'Inspire va fer a 70 usuaris -dels sectors de seguretat, medi ambient, planificació espacial, infraestructures, serveis públics i estudis estadístics-, el 60% assenyalen que és necessària la informació en 3D, especialment per a temes mediambientals. Amb la informació que conté el cadastre espanyol ja es podria fer el tridimensional, en el cas que s'utilitzés la representació amb el model CityGML. En la definició de les especificacions, s'obligarà a donar les dades en dues dimensions i s'obrirà les portes a un futur ús de les tres.