Gran angular

Apartaments turístics amb llum

Els habitatges turístics de Barcelona volen superar l'etiqueta de conflictius i mostrar un sector d'emprenedors i internacionalitzat

Els hotels de Barcelona van allotjar al voltant de 7,4 milions de turistes l'any passat. És una xifra important però insuficient per valorar la dimensió real de visitants que té la capital catalana, ja que la part més important s'escapa del control de les estadístiques. Segons les dades d'un estudi que es va fer fa uns anys, l'allotjament en establiments hotelers podria representar una quarta part del total; mentre que dues vegades aquesta xifra seria el nombre de turistes que entren i surten de la ciutat sense fer-hi nit: alguns són creueristes, altres s'allotgen a la costa i vénen a Barcelona a passar-hi el dia, etc. La quarta part restant serien les persones que pernocten en alguna de les altres modalitats d'allotjament, la més important de les quals són els anomenats apartaments turístics, altrament dits, habitatges d'ús turístic, que no paren de sorgir com a bolets.

Es tracta d'una modalitat d'allotjament que en el nostre país estava originàriament vinculada al sol i la platja, i que la capital catalana ha incorporat i adaptat a mesura que es convertia en una de les grans destinacions europees, irrompia el fenomen de les aerolínies de baix cost i internet es consolidava com una forma òptima de comercialització. La raó de l'èxit és que aquests pisos per a ús turístic s'adapten millor a les necessitats de famílies i grups i ofereixen una bona relació entre qualitat i preu. Però el sector també afegeix al seu favor que l'usuari té una vivència més pròxima a la vida local, de la que també es beneficia el comerç local.

ESTIGMES.

Ara bé, l'alta concentració en zones com ara Ciutat Vella, el fet que una part de l'oferta funcioni sense control administratiu i, en alguns casos, els conflictes que han sorgit amb els veïns han fet que els apartaments turístics estiguin permanentment envoltats per la polèmica, un estigma que no deixa veure més enllà. Però el que és cert és que la gestió i promoció dels habitatges d'ús turístic és una font d'emprenedoria gens menyspreable en els temps que corren, que ha donat lloc a grups d'intermediació que operen a tot el món amb uns nivells de creixement, de creació d'ocupació i de desenvolupament tecnològic notables. I també ha fet que empreses estrangeres es vulguin instal·lar a Barcelona per aconseguir la projecció que necessiten.

La percepció del sector podria començar a canviar amb el decret aprovat a finals del 2012 que pretén clarificar el sector alhora que estableix noves normes per al seu control, com ara l'obligatorietat d'informar al consistori. Així, les últimes dades de l'Ajuntament de Barcelona parlen d'uns 5.050 habitatges donats d'alta (la meitat de tot Catalunya). Però tant l'administració com el propi sector saben que aquestes dades no es corresponen amb l'oferta real: “N'hi ha milers i milers, més del que ens pensem”, assegura Sergi Villaubí, director d'Apartum, un comparador d'apartaments de tot el món que s'acaba de posar en marxa a Barcelona.

ATOMITZACIÓ.

La propietat d'aquests apartaments és molt heterogènia i atomitzada, per això la Generalitat ha enviat cartes informatives a les empreses d'intermediació que tenen en cartera molts habitatges perquè col·laborin en aquest procés de normalització. S'ha parlat amb unes tres-centes. Des de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) es mostren molt molestos perquè s'està donant la idea de que fins ara tot el sector actuava fora de la llei. “Sempre hem estat normalitzats”, subratlla el vicepresident Franck Granados. A més, la reforma posa en un primer pla la figura del propietari, que és qui ha de demanar l'autorització, en detriment del gestor. “S'ha actuat indiscriminadament ficant en el mateix sac la gent que sempre hem fet les coses segons la llei i els il·legals”, es lamenta.

L'agenda de la Generalitat marca la regularització de tot el sector com a pas previ a a la categorització –la classificació dels habitatges- i a la promoció del sector. Aquesta música agrada al sector, tot i que algunes de les fonts consultades no poden evitar desconfiar-ne, perquè pensen que les actuacions de la Generalitat sempre han estat condicionades per “prejudicis” cap als apartaments, en part, diuen, per la pressió que exerceixen els hotelers, un gremi amb molta influència a Barcelona. “Els apartaments han anat agafant quota de mercat als hotels i és normal que ens vegin com una amenaça”, explica Alón Eldar, director i fundador de Only-Apartments, una agència nascuda a Barcelona amb 18.000 habitatges a tot el món. “Abans una família que viatjava pensava automàticament en un hotel, ara mira si hi ha apartaments”, afirma Villaubí. Això és així fins al punt que algunes pensions s'anuncien a internet com a apartaments, i augmenten així la confusió.

De fet, l'èxit dels apartaments ha fet que cadenes hoteleres incorporin edificis d'habitatges a la seva oferta. Jordi Clos, president de Derby Hotels, acaba d'inaugurar 31 apartaments en un establiment de quatre estrelles, l'Arai, ubicat en un antic palauet del segle XVIII, que ja ho té gairebé tot reservat fins al maig. Amb aquestes ja són 180 els pisos que té la cadena. Clos reconeix que la demanda s'està orientant cap aquest tipus d'allotjaments. “Facturem menys, però la rendibilitat és més alta que amb l'hotel”, assegura. A més, inversors estrangers estan comprant pisos a determinats barris de la ciutat per llogar-los a temps parcial.

El Gremi d'Hotelers de Barcelona ha posat en el punt de mira els habitatges turístics en edificis mixtes que es resisteixen a la legalització i ha anunciat que actuaran legalment contra seva per competència deslleial i per malmetre la imatge de la ciutat.

En qualsevol cas, el sector dels apartaments entén que cal aprofitar el procés obert per situar-se com a oferta clara i de qualitat, i així afrontar reptes com el de la sobreoferta que s'està detectant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.