“Nosaltres no volem ser «nens plàtan»”
Cada cap de setmana 400 alumnes xinesos aprenen mandarí i mantenen vives tradicions dels seus pares
La tercera generació de xinesos als EUA se la coneix com a “nens plàtan”, “grocs per fora però blancs per dins”. Tot i l'aparença física han perdut no només la manera de viure dels seus avantpassats, sinó que també desconeixen la llengua i la cultura dels seus pares.
A Catalunya, una fundació de nouvinguts xinesos estan posant el seu granet de sorra perquè no els passi el mateix aquí.
Des de fa 10 anys, en ple barri de la Dreta de l'Eixample de Barcelona cada dissabte i diumenge a mig matí apareixen centenars de nens xinesos que van a l'escola Eserp a aprendre xinès mandarí, la llengua estàndard amb què estudien els nens al gegant asiàtic, però que ells no tenen altre lloc on aprendre. “A casa parlen la llengua cantonal, i a l'escola el català o el castellà”, explica Leilei Ma Chen, també promotora de la iniciativa davant l'atenta mirada del director de l'escola, Xu Yibing.
No només reben classes de llengua, també aprenen cançons populars, celebren tradicions com la festa de cap d'any, o la de la lluna plena i a més a més es nodreixen de la cultura de Confuci.
Leilei Ma Chen i la seva germana Luz Ma Chen, que van arribar a Catalunya amb els seus pares quan eren preadolescents, es van adonar que estaven perdent el seu origen a marxes forçades. “Teníem amigues que van visitar els seus familiars a la Xina i no podien comunicar-se amb ells i vam creure que calia fer alguna cosa”, diu una de les germanes.
Luz Ma Chen, que havia estudiat turisme a Eserp, va acordar amb el director del centre, José Daniel Barquero, una cessió de l'espai i fins avui el nombre d'estudiants no ha parat d'augmentar any rere any.
La voluntat de la Fundación Educativa China va molt més enllà. De fet han tancat un acord amb la universitat de Lishui per editar una col·lecció de llibres infantils amb els quals poden aprendre xinès mandarí nens que no viuen allà. “Estem finançant la investigació amb catedràtics xinesos”, explica Ma.