Borsa

Parquets ombrívols

Els dubtes aguaiten els inversors que prefereixen mirar-se la renda variable des de fora, fins que s'aclareixi el cas grec i les dades ‘macro' aparquin l'ambigüitat.

La borsa espanyola finalitza el maig amb unes pèrdues del 3,7%, i esdevé el segon mes de l'exercici en negatiu després del març

La setmana borsària va començar dilluns amb les mateixes incerteses planant sobre els parquets, però amb un baix volum atès que ni la plaça de Londres ni Wall Street van obrir les portes. Els inversors van preferir no complicar-se la jornada i sense la referència de Nova York la primera sessió setmanal no va reportar gaire interès i les oscil·lacions en els principals índexs borsaris europeus van ser mínimes: l'Íbex 35 i el DAX Xetra alemany van recular un 0,04%, mentre que París i Eurostoxx 50 van perdre un 0,21% i 0,18%, respectivament.

Així, es pot considerar que la setmana no es va engegar fins dimarts, quan va arribar diner fresc a les borses a la recerca de gangues i celebrant els rumors que apuntaven cap a un acord en la solució de la crisi grega. Després de setmanes ofegats amb els problemes del deute hel·lè i el temor que aquests acabin en una reestructuració d'aquest, a què el Banc Central Europeu s'oposa, els inversors van rebre una mica d'oxigen des d'Alemanya, amb rumors sobre una flexibilització de la seva posició per tal que Grècia surti del túnel on està ficada.

Això va fer minvar els dubtes dels inversors ni que fos per un dia i en la sessió de dimarts els índexs van celebrar una petita festa borsària. Tant els índexs europeus com nord-americans van acabar la jornada en terreny positiu, però la borsa que va tenir un millor comportament va ser l'espanyola. El seu principal índex, l'Íbex 35, va apuntar-se una alça del 2,13% i va tancar el mes de maig en els 10.476 punts. Així, l'Íbex 35 va poder maquillar el balanç mensual i va reduir fins al 3,7% les pèrdues arrossegades al maig, que esdevé el segon mes amb resultat negatiu –el març també va finalitzar amb descensos–.

Però amb el juny el vermell ha tornat a les pantalles de la mà dels mateixos focus d'incertesa. Els dies van passant i la solució a la crisi de deute grec no arriba a materialitzar-se de cap manera, malgrat les notícies que indiquen que la Comissió Europea (CE) ha fet “progressos notables” en les seves negociacions amb el país hel·lè amb vista a posar en marxa el seu pla d'austeritat. No obstant això, Moody's veu cada cop més risc d'impagament en el deute grec i per aquest motiu ha tornat a retallar la qualificació creditícia del país, en el nivell d'extrem empobriment, i ha deixat la porta oberta per a noves rebaixes.

Aquesta setmana, però, les agències de qualificació han ampliat la seva perspectiva i han sortit de les fronteres europees, fixant-se en els bancs dels EUA. Moody's ha posat sota vigilància tres grans entitats financeres nord-americans (Bank of America, Citigroup i Wells Fargo), i això ha incrementat la desconfiança dels inversors i ha llastrat la marxa de les borses en els darrers dies.

Cau l'ocupació.

A més a més, des dels EUA s'ha produït un degoteig de dades macroeconòmiques que apunten cap a una desacceleració cada cop més significativa de la seva economia. La darrera galleda d'aigua freda va venir amb la taxa d'atur dels EUA del maig que es va publicar divendres. La creació d'ocupació en el darrer mes va situar-se molt per sota del previst i això ha fet disparar la taxa d'atur fins al 9,1% al maig enfront del 8,9% esperat. Aquest indicador va acabar per espantar uns inversors cada cop més desconfiats del panorama ombrívol que els envolta, i només fer-se pública la dada els índexs van augmentar les pèrdues i Wall Street va obrir la darrera sessió de la setmana en terreny negatiu. L'Íbex 35, que cotitzava amb mínimes pèrdues, va caure més d'un 1% en conèixer la dada dels EUA, però les notícies que arribarien nous ajuts a Grècia va permetre l'índex evitar el negatiu per a tota la setmana. En els darrers cinc dies, l'índex espanyol s'ha apreciat un 0,24% i es va acomiadar divendres en els 10.285,70 punts. Amb vista a la propera setmana els inversors tenen un esdeveniment a destacar en l'agenda. El consell de govern del BCE es reuneix dijous i en aquesta cita es debatrà la millor política monetària de la zona euro i és molt probable que el seu president, el francès Jean-Claude Trichet, faci alguna valoració de la situació grega, de la qual els inversors estaran pendents. El BCE no serà l'únic banc central que celebrarà reunió, ja que també el Banc d'Anglaterra (Boe) té previst avaluar els seus tipus d'interès el mateix dijous. A part de les cites dels bancs emissors, els mercats no passaran per alt les conclusions del Llibre Beige de la Reserva Federal (FED), sobretot ara que l'escenari macro als EUA s'ha complicat més del previst i les diferents dades conegudes fa poc apunten cap a una desacceleració de l'economia nord-americana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.