Gran angular

Pros i contres d'IVA a canvi de cotització

La Comissió Europea (CE) recomanava la setmana passada a l'Estat espanyol, per impulsar la creació d'ocupació, una rebaixa de les quotes empresarials a la Seguretat Social que fos compensada amb una puja de l'IVA i dels impostos especials. El govern espanyol va dir que no pensava fer-ho perquè apujar els impostos indirectes entorpiria la reanimació del consum i perquè no és moment de reduir els ingressos de la Seguretat Social quan s'allarga l'edat de jubilació per por que no surtin els comptes. Dimarts, la CE va retirar aquestes recomanacions del document sobre les recomanacions sobre les reformes que ahir havien d'aprovar els ministres de Treball i les va substituir per un consell més genèric: explorar el marge de traslladar impostos sobre el treball a impostos sobre el consum i mediambientals.

Què significa abaixar un impost directe sobre el treball (les cotitzacions socials) i compensar-ho apujant els impostos indirectes sobre el consum? Per als assalariats, equivaldria a una rebaixa de sou, ja que a canvi que la seva empresa tingui menys despeses han de pagar més pels productes i serveis que consumeixen. De la part de les empreses, totes es beneficiarien de la reducció de costos, però més les que exporten, ja que les cotitzacions només graven els productes fabricats a l'Estat espanyol, i rebaixar-les a canvi d'un IVA major que es carrega al comprador estranger milloraria la competitivitat exterior. El canvi beneficia més les empreses que utilitzen molta mà d'obra, ja que els rebaixa els costos laborals, mentre que al preu de venda final han d'aplicar el mateix IVA que les companyies que facturin el mateix amb més màquines i menys personal.

Aquest canvi l'ha estat demanant reiteradament la patronal, i la CEOE va defensar el juliol de l'any passat una rebaixa progressiva de les cotitzacions empresarials, fins a cinc punts menys l'any 2015. Segons els pressupostos de l'Estat, la Seguretat Social ingressarà aquest any per aquestes quotes 74.990 milions d'euros, per la qual cosa abaixar la cotització empresarial del 31,3% actual (contingències comunes, accidents i malalties professionals, atur i Fogasa) al 26,3% representaria una recaptació menor, de 6.300 milions. Aquesta quantitat equival al 26% de la recaptació prevista de 48.952 milions per IVA, de manera que compensar només amb aquest impost implicaria apujar el tipus general del 18 al 20,3 per cent; el reduït, del 8 al 9 per cent, i el superreduït, del 4 al 4,5 per cent. Una puja que situaria el tipus general per sobre del 19,6% de França i de la mitjana de l'OCDE (19,3%) i al nivell d'Itàlia (20%).

La comissària europea d'Assumptes Econòmics afirma que les contribucions espanyoles a la Seguretat Social són “elevades” mentre que “la fiscalitat indirecta i la dels productes derivats del petroli són relativament baixes". Apujant l'IVA es rebaixaria la distància en imposició directa amb la UE (l'espanyola és del 10,1% del PIB, mentre que a la zona de l'euro és del 13%; a França, del 14,8% i a Alemanya, del 12,4%), se'l posaria a nivell europeu, però en rebaixar les quotes empresarials s'augmentaria la distància en recursos destinats a la Seguretat Social: segons el sindicat de tècnics d'Hisenda Gestha, les cotitzacions socials espanyoles (empreses i treballadors) només representen el 13,2% del PIB, menys del 15,6% de mitjana de la zona de l'euro i molt al darrere d'algunes de les economies més fortes com ara Alemanya (16,8%) i França (18,5%). Per mantenir les finances de la Seguretat Social, caldria destinar-hi part de la major recaptació per IVA.

A més, segons Gestha, la retallada de cotitzacions no implica necessàriament una millora significativa de la taxa d'ocupació, ja que per a això cal una recuperació del consum i de l'activitat econòmica, amb un creixement per sobre del 2,5%. Posa com a exemple el Regne Unit i Irlanda, que malgrat tenir uns percentatges de cotització respecte al PIB molt baixos –8,5% i 7,4%, respectivament- tenen més atur que països amb majors cotitzacions socials, com ara Àustria i Holanda.

20,3%
Tipus general d'IVA
Que caldria (ara és del 18%) per compensar 5 punts menys de quotes empresarials.
13,2%
Del PIB
Pes de les cotitzacions socials. Mitjana de la zona euro: 15,6%.
10,1%
Del PIB
Pes dels impostos indirectes. Mitjana de la zona euro: 13%.
7.550 M€
Fons de capitalització
Recursos que no poden sortir de les quotes, segons la reforma laboral.

El fons impossible

Amb rebaixa de quotes o sense, és impossible complir la reforma laboral en un punt acordat pel govern espanyol, la patronal i els sindicats: crear un fons de capitalització per a cada treballador, que el cobraria en els supòsits d'acomiadament, mobilitat geogràfica, formació o jubilació. Aquest fons, segons la reforma, s'hauria de crear sense augmentar les quotes empresarials, i l'informe encarregat a sis experts assenyala que caldrien uns recursos addicionals de 7.500 milions d'euros, equivalent a l'1,5% dels costos laborals de tots els treballadors de l'Estat espanyol. “Fins i tot si l'economia millorés substancialment -diu l'informe-, la dificultat per obtenir aquests recursos faria pràcticament impossible constituir el fons amb les característiques presents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.