Borsa

Ofegats pel deute

Nous atacs especulatius contra els països perifèrics i la incapacitat d'arribar a un acord per Grècia enfonsen els mercats. L'Íbex 35 cau un 4,57% i al juliol recula un 8,37%. Per M. Nuez

El BCE tranquil·litza els inversors comprant bons perifèrics i la FED llança missatges contradictoris als mercats que fan disparar els nervis

Els mercats borsaris van iniciar la setmana que deixem enrere tal com van acomiadar l'anterior, amb el vermell com a color predominant i sense treva ni per enregistrar el rebot tècnic que acostuma a venir després d'importants descensos –cal recordar que l'Íbex 35 va retrocedir un 5,28% en la setmana precedent–. Els nervis dels inversors van aparèixer en els primers minuts de negociació i la pràctica totalitat de borses europees van caure a plom mentre es disparava la prima de risc dels països amb perill de contagi en la crisi de deute sobirà europeu, és a dir, Itàlia i Espanya. Alhora, els responsables de la Unió Europea (UE) debatien el segon rescat a Grècia per no arribar enlloc, es va fixar el setembre com a data per consensuar posicions, fet que va ampliar el càstig als principals índexs també en la sessió de dimarts.

La incapacitat de la UE per trobar una solució coordinada a la crisi grega va aplanar el camí dels especuladors i la rendibilitat del deute va ampliar-se als voltants del 6%, fins a situar en els 379 punts la prima de risc del bo espanyol (la diferència entre el que paguen els alemanys per col·locar el seu bo a deu anys i el que exigeix el mercat a Espanya per adquirir els bons al mateix termini). En la primera hora de contractació, els inversors van deixar-se portar pel pànic i l'Íbex 35 s'ensorrava un 4%, caient als voltants dels 9.285 punts ennuegat per la rendibilitat d'un deute que no deixa de disparar-se setmana rere setmana.

Fre a les pèrdues.

Però la sang no va arribar al riu per l'actuació del Banc Central Europeu (BCE). Els rumors que aquesta entitat estava comprant bons perifèrics per frenar l'ascens que estaven enregistrant va aturar les pèrdues en les borses, que van allunyar-se dels mínims de la jornada i van minvar de forma considerable les pèrdues que arrossegaven abans de l'aparició en escena del BCE. Així, l'Íbex 35 va finalitzar la segona jornada amb un descens del 0,69%, molt lluny del 4% de pèrdues de l'inici de la sessió.

I si els dubtes al voltant de la resolució de la crisi de deute sobirà europeu no són ja suficients per posar nerviosos els inversors, allà estan les agències de qualificació per continuar posant el dit a la nafra. Una setmana més, Moody's s'ha despenjat amb una rebaixa de la qualificació d'Irlanda, fins al nivell de bo porqueria, insinuant un segon rescat. Fitch ha retallat el ràting de Grècia, considerant, igual que ja ha fet Standar&Poor's, que és el país amb més risc de fallida del món. Però la crisi de deute no només afecta els països europeus, ara s'acaba de traslladar també als EUA, a qui les agències de qualificació han amenaçat de rebaixar el ràting. Demòcrates i republicans han d'apropar posicions i posar-se d'acord per augmentar el sostre del deute públic per tal d'evitar la suspensió de pagaments del país, situació que fins al moment ni es contemplava i que és un nou focus de preocupació per als parquets internacionals.

Entre bancs va el joc.

Si el BCE va aparèixer dimarts per tranquil·litzar els mercats, dimecres va ser el torn de la Reserva Federal (FED). Amb el segon pla d'estímuls econòmics finalitzat el passat 30 de juny, el president del banc central nord-americà, Ben Bernanke, va obrir la porta a un nou paquet per apuntalar l'expansió econòmica als EUA. La reacció de les borses va ser positiva, i va ajudar a tancar en verd la sessió de dimecres, en què l'Íbex 35 va rebotar un 0,69%.

Però el que va donar Bernanke a les borses, Bernanke els ho va treure. El mateix dijous refredava els ànims dels inversors assegurant que l'entitat no estava preparada per donar més estímuls. La confiança dels inversors es va enfonsar de nou alhora que el signe negatiu s'escampava en la pràctica totalitat d'índexs, tant europeus com nord-americans, mentre es païen aquests missatges contradictoris del màxim mandatari de la FED.

A part de la tempesta borsària pel deute sobirà, els inversors s'han mantingut allunyats dels parquets per la incertesa al voltant dels resultats de la segona tanda dels tests de resistència efectuats a la banca europea, que es van donar a conèixer divendres a la tarda, amb els mercats ja tancats. No obstant això, el seu impacte ja es va fet notar els darrers dies i la fugida dels inversors, temorosos per les conseqüències de la crisi de deute i els exàmens a la banca, va provocar un descens setmanal del 4% en el principal índex de la borsa espanyola.

Així, l'Íbex 35 es va acomiadar divendres en els 9.484,20 punts, tancament que representa unes pèrdues del 8,37% d'ençà que començà el juliol i que apuja fins al 3,80% els números vermells en l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.