Focus

3.264 habitatges de protecció oficial buits

La xifra indigna al mateix temps que espanta. 3.264 pisos de protecció oficial, és a dir, el 20% del parc total de Catalunya, estan desocupats a pesar que hi ha unes 45.000 unitats familiars inscrites al registre de sol·licitants d'habitatge social. Una situació que pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, és “inadmissible”. L'actual govern en dóna la culpa a la mala gestió i desorganització del tripartit i denuncia que quan es va fer el traspàs de poders l'anterior executiu només va reconèixer 1.552 pisos buits.

Ara la Generalitat engegarà un pla d'adjudicacions intensives que preveu arribar a l'abril del 2012 amb només el 5% d'habitatges buits, que es considera una desocupació tècnica. Per aconseguir-ho el govern planteja una reducció dels preus del lloguer, la reconversió dels pisos en règim de compra-venda a lloguer amb opció a compra i una col·laboració estreta amb entitats socials per tal de poder ubicar-hi aquelles famílies en situacions greus d'exclusió social.

El problema, reconeixen des del mateix govern, és que algunes d'aquestes promocions públiques s'han fet a municipis sense demanda on potser ni tan sols la rebaixa de preus podrà aportar solucions. Algunes de les promocions, segons ha denunciat l'executiu, fa més de cinc anys que estan sense ocupants.