Xavier López
Dtor. Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
“El nou pla de suport a la creació d'empreses distingirà emprenedors i autoocupats”
Efectivament, ens els estem plantejant i estem treballant per fer un pla de suport a l'emprenedoria i en definitiva a la creació d'empresa, que tindrà actuacions a més llarg termini per atacar aspectes més estructurals i altres actuacions a curt termini.
L'emprenedoria té un vessant cultural que s'ha de començar a treballar des d'ara. La gent acostuma a imitar les coses que el seu entorn valora i per això entenem que cal treballar per posar en valor la figura de l'empresari i de les empreses, que, al final, són els que generen riquesa, creen ocupació, paguen impostos i contribueixen a fer sostenible l'estat del benestar. Això aquest govern ho té molt clar i des del president fins a l'últim membre. Aquí haurem de treballar des del màrqueting. Però entenem que també cal actuar des de la formació introduint a les escoles estímuls per reforçar aspectes com ara el lideratge o l'interès per tirar endavant iniciatives. Els resultats no són d'avui per demà, però en algun moment s'ha de començar.
Les estem ultimant ara, però bàsicament estan en la línia de diferenciar els diferents tipus de creadors d'empreses. Sota el paraigües d'emprenedor sovint hi ha molts tipus d'impulsors: bàsicament, els que ho són per vocació i els que ho són perquè s'hi han vist abocats. Malauradament ara hi ha molta gent que està apostant per l'autoocupació per necessitat. Jo no faig fàstics de l'autoocupació, tot al contrari. La gent que crea un negoci encara que sigui per obligació és gent activa i se l'ha d'acompanyar en la seva aventura. Un autònom és un empresari que s'ha de buscar la vida per quadrar els números cada mes. Una altra cosa són els emprenedors vocacionals, que han de tenir el seu espai, malgrat que a vegades un pot començar per obligació i acabar sent un emprenedor convençut. Però normalment són perfils que estan molt diferenciats i penso que des de l'administració hem de donar un tractament diferenciat als dos perfils. Fins ara s'ha treballat bàsicament l'autoocupació, però ens sembla que cal treballar especialment aquest altre segment.
Hi estem treballant i encara no sabem com funcionarà, però sí que tenim clar que els dos elements s'han de potenciar però segons el seu perfil.
Tenim una galàxia molt complicada. Hauríem d'alinear tots els agents que ara existeixen. Probablement també s'haurà d'optimitzar perquè al final no pot ser que cada poble tingui una oficina. Com en altres àmbits hem d'avançar cap a mancomunar els serveis.
Això succeeix. Però el Departament d'Empresa i Ocupació és el que ha de liderar les actuacions en aquest camp.
Efectivament és molt provable que evolucionem cap a un model més de finançament. De moment per aquest any no ho hem tocat.
Estem a punt de treure'l però no em puc comprometre amb una data. En tot cas tindrà efectes des del gener.
No. El programa Inicia dóna suport a les àrees de promoció econòmica locals públiques i a entitats privades. Aquest retard no ha d'afectar la creació d'empreses.