La borsa perd la por
Els índexs es passen la setmana fent dues passes endavant i una enrere moguts pels nous plans de recapitalització bancària i el nou episodi grec. L'Íbex s'acosta als 9.000 punts (+2%). Per Marisa Nuez
Octubre, un mes amb una evolució borsària mediocre històricament, no està anant del tot malament. Les dues setmanes que han passat del desè mes de l'any han finalitzat amb un balanç positiu, i amb mig mes recorregut la revaloració mensual s'acosta al 5,02% i el principal índex espanyol, l'Íbex 35, s'acosta al nivell psicològic dels 9.000 punts. Dimecres passat, dia mig festiu, el selectiu índex va reconquerir aquesta cota -perduda a principi d'agost pels creixents temors d'una recaiguda econòmica mundial- tot i no poder-la mantenir a finals de setmana. L'Íbex 35 va tancar divendres molt a prop, en els 8.975,50 punts, després de sumar un ascens del 2,01% en cinc jornades i reduir fins al 8,96% les pèrdues anuals.
Els plans de recapitalització bancària posats damunt la taula per la cancellera Angela Merkel i Nicolas Sarkozy van permetre que les compres iniciades a mitjan setmana passada s'allarguessin també al començament d'aquesta. Els principals índexs borsaris van tancar la sessió de dilluns amb alces significatives a recer dels nous plans per trobar una solució definitiva a la crisi de deute sobirà europeu i amb la confiança renovada veient que les autoritats europees es coordinen en la bona direcció per concloure amb èxit la sortida de la crisi.
La borsa espanyola, com ja ve sent habitual en les últimes setmanes, va ser de les que van mantenir un comportament més relaxat, amb un avenç de l'1,07%, mentre que l'índex alemany va ser el que més es va revalorar, un 3,02% en la jornada. Al mig, el mercat londinenc va pujar un 1,80%; el Cac-40 parisenc, un 2,13%, i l'Euro Stoxx-50, un 2,27%.
En el parquet domèstic van brillar amb llum pròpia les accions de Banco Popular i Banco Pastor, després que divendres anunciessin la seva unió. Els accionistes van rebre bé l'operació -una oferta pública d'adquisició amistosa (OPA) de Popular sobre el 100% del capital de Banco Pastor- i els títols de les dues entitats van acabar la sessió en positiu: el Pastor es va revalorar un 21,05%, mentre que el banc comprador ho va fer de manera més continguda, només va guanyar 1,12%.
Però, tot i que els responsables del Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional (FMI) i la Unió Europea (UE) -la troica-, encarregats d'analitzar les reformes gregues al país, van desbloquejar el darrer tram d'ajuda que Grècia està pendent de rebre, 8.000 milions d'euros, el ral·li borsari es va frenar en sec dimarts. El nerviosisme va tornar a campar pels parquets amb el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, advertint de la gravetat de la crisi i la necessitat de trobar una solució “urgent” abans que la situació s'agreugi més. Això, juntament amb la rebaixa de qualificació del sector financer espanyol per part de Fitch i els dubtes sobre la votació d'Eslovàquia a l'ampliació del fons de rescat europeu, va ser motiu suficient per ficar a la butxaca els guanys assolits amb les darreres alces dels índexs. No obstant això, les retallades no van superar el punt percentual i va ser l'Íbex 35, colpejat pels valors bancaris, el que més va caure dimarts, un 0,53%, en contraposició al 0,21% que va recular l'Euro Stoxx-50.
Finalment, el parlament eslovac va donar llum verd al reforç de l'ajuda als països de la zona euro amb problemes i això va alleujar els inversors. Les compres van retornar amb força a la pràctica totalitat de borses internacionals dimecres, que es van enlairar entre el 0,85% del Footsie londinenc al 2,43% de l'Euro Stoxx-50, passant pel 2,05% de l'Íbex 35, que va saltar per sobre els 9.000 punts. Fins i tot Wall Street creu que la zona euro camina en la bona direcció i es va contagiar dels guanys.
una de calenta.