Eines

Innovació, l'explotació amb èxit del coneixement

Les exigències estrictes del mercat fan que les empreses siguin capdavanteres i es diferenciïn per assegurar-se les oportunitats de negoci

La innovació és un fet empresarial que suposa l'avantatge clau de les nacions
Per a les pimes, aplicar la innovació suposa avantatges competitius

Les exigències rígides del mer­cat fan que les empre­ses hagin d'apos­tar per la inno­vació, per ser cap­da­van­te­res i perquè es dife­renciïn per tal d'asse­gu­rar-se les opor­tu­ni­tats de negoci. I què s'entén, per inno­vació? Xavier Ferràs, direc­tor del Cen­tre d'Inno­vació Empre­sa­rial d'ACC1Ó, ho defi­neix com “l'explo­tació amb èxit de noves idees o de conei­xe­ment”. La inno­vació és un fet empre­sa­rial que, avui en dia, suposa l'avan­tatge prin­ci­pal com­pe­ti­tiu de les naci­ons. “El con­trari de la inno­vació és l'obso­lescència”, asse­gura Ferràs. Si les idees no són noves, no arri­ben al mer­cat i l'explo­tació comer­cial fra­cassa, ales­ho­res l'empresa no innova i, con­següent­ment, no esde­vindrà més com­pe­ti­tiva.

Les opci­ons que a ACC1Ó pro­po­sen a les empre­ses en aquest àmbit no són poques. En funció de les neces­si­tats de cadas­cuna, hi ha eines d'asses­so­ra­ment, suport i d'ajut econòmic. Per als pro­jec­tes col·labo­ra­dors, la línia de Nuclis d'Inno­vació Tec­nològica es pre­senta com la millor opció.

Col·labo­ració empre­sa­rial. El pro­grama de Nuclis dóna suport a grans pro­jec­tes de recerca indus­trial i desen­vo­lu­pa­ment expe­ri­men­tal que estan fets per agru­pa­ci­ons d'empre­ses i enti­tats. Són pro­jec­tes de gran mag­ni­tud, que gene­ren una R+D+I dife­ren­cial i que, pel seu alt risc i cost, difícil­ment es podrien rea­lit­zar indi­vi­du­al­ment. Es tracta del tram­polí ideal, doncs, perquè diver­ses enti­tats ajun­tin les seves capa­ci­tats i facin més pas­sos enda­vant.

És el cas del pro­jecte E3V, amb què es pretén millo­rar l'eficiència energètica dels vehi­cles elèctrics. En la rea­lit­zació del pro­jecte hi con­flu­ei­xen diver­sos agents, cada un amb la seva apor­tació, i actuen com a con­sorci. A l'E3V, els par­te­nai­res són diver­ses empre­ses i cen­tres tec­nològics (Applus+IDI­ADA, Tec­no­trans, Ciner­gia, IREC i CETEMMSA, de la xarxa TEC­NIO d'ACC1Ó). S'encar­re­guen coo­pe­ra­ti­va­ment d'inves­ti­gar les línies prin­ci­pals del pro­jecte: la trans­missió, la fre­nada rege­ne­ra­tiva, la recàrrega de les bate­ries i l'apro­fi­ta­ment dels can­vis de tem­pe­ra­tura. L'objec­tiu és obte­nir resul­tats que aug­men­tin la dura­bi­li­tat i el ren­di­ment del vehi­cle elèctric d'aquí a 2 anys.

Xavier Ferràs indica que una de les fina­li­tats del pro­grama de Nuclis d'Inno­vació Tec­nològica és “gene­rar rela­ci­ons de con­fiança entre els agents que vagin més enllà del propi pro­jecte”. L'èxit final també dependrà del fet que el con­sorci con­tinuï tre­ba­llant con­jun­ta­ment més enllà del finançament públic ini­cial.

Pimes inno­va­do­res. Per a la petita i mit­jana empresa, l'apli­cació de la inno­vació al seu dia a dia hi aporta avan­tat­ges com­pe­ti­tius. A ACC1Ó hi tro­barà el pro­grama Inno­em­presa com el millor aliat per fer rea­li­tat aquest objec­tiu. Es tracta d'una eina que ajuda la pime en dos ves­sants: en el desen­vo­lu­pa­ment de nous pro­duc­tes dife­ren­ci­als, i en l'adopció del procés d'inno­vació dins l'estruc­tura de l'empresa.

Durant el 2011, Inno­em­presa ha donat suport a 83 pro­jec­tes que gene­ra­ran una inversió de 24 mili­ons d'euros. Els resul­tats d'aquests pro­jec­tes tin­dran apli­ca­ci­ons direc­tes en diver­sos sec­tors, com l'auto­moció i el trans­port, la metal·lúrgia i la maquinària, la farmàcia i la bio­tec­no­lo­gia i el tèxtil i la cons­trucció.

bioaccez

Polseres innovadores d'Osona

En residències i hospitals s'utilitzen polseres identificatives per als pacients i aquestes ajuden a evitar confusions a l'hora d'administrar-los medicaments o de fer-los proves mèdiques. L'empresa Bioaccez, de Manlleu (Osona) ha ideat, amb el suport del programa Innoempresa, una polsera totalment biodegradable, compostable i que evita al·lèrgies. La polsera porta per nom Kyroband i també disposa d'un xip per a la lectura de dades de l'usuari.

l'apunt

7.000 milions per a l'R+D+I

La Unió Europea destina 7.000 milions d'euros per impulsar projectes d'R+D+I internacionals a través de l'anomenat 7è Programa Marc. El teixit empresarial català té àmplies oportunitats per aconseguir finançament per als seus projectes que, de fet, ja està aprofitant: Catalunya atrau actualment el 29% dels fons que van a parar al conjunt de l'Estat espanyol o, el que és el mateix, el 2% de la subvenció total europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.