ecolasetmana

Sanejament, ara de debò...

L'executiu del PP aprova la reforma financera amb l'objectiu que les entitats posin sobre la taula d'una vegada per totes les seves pèrdues al totxo al mateix temps que anima noves grans fusions.

Es calcula que les noves necessitats de provisions passaran dels 50.000 milions d'euros i el calendari pressiona perquè les entitats hauran de fer els deures aquest any (2013 per a aquelles que es fusionin)

Després de quasi qua­tre anys de cai­guda con­tro­lada ara arriba l'hora de la veri­tat. O si més no aquesta sem­bla ser la intenció de la reforma finan­cera que ha apro­vat aquest diven­dres el Con­sell de Minis­tres i que obli­garà les enti­tats a reconèixer sense embuts totes les pèrdues asso­ci­a­des al sec­tor immo­bi­li­ari així com a apro­vi­si­o­nar-les.

A canvi l'exe­cu­tiu posarà a l'abast de les enti­tats finan­ce­res un pla d'ajuts públics con­di­ci­o­nats, això, sí, a fusi­ons que apor­tin un salt des­ta­cat en la dimensió dels bancs. Així per acce­dir a aquests diners caldrà que les fusi­ons aug­men­tin un 20% la dimensió de l'enti­tat resul­tant (un 10% en casos extra­or­di­na­ris).

De les expli­ca­ci­ons del minis­tre d'Eco­no­mia, Luis de Guin­dos, també s'extreu que el govern vol estrènyer el con­trol sobre la gestió de les enti­tats i en espe­cial sobre les seves retri­bu­ci­ons després dels escàndols pro­ta­go­nit­zats per sous mili­o­na­ris d'enti­tats en fallida. A més els bancs que dema­nin ajuts al FROB hau­ran de man­te­nir la seva acti­vi­tat cre­ditícia.

Es cal­cula que les noves neces­si­tats de pro­vi­si­ons pas­sa­ran dels 50.000 mili­ons d'euros i el calen­dari pres­si­ona perquè les enti­tats hau­ran de fer els deu­res aquest any (2013 per a aque­lles que es fusi­o­nin). En fi, ara tots a córrer. Tant de bo haguéssim començat la cursa fa tres anys!

Més enllà de la reforma finan­cera seguei­xen els con­tac­tes per la reforma labo­ral. El govern es mira sin­di­cats i patro­nal desit­jant que l'acord sobre mode­ració sala­rial pugui anar més enllà perquè en el fons l'exe­cu­tiu de Rajoy no vol optar per la via del decret.

Amb els deu­res avançats el pre­si­dent espa­nyol ha assis­tit aquesta set­mana a la cimera euro­pea amb l'ànim de mos­trar fer­mesa en els seus com­pro­mi­sos tot espe­rant -si bé de moment encara no ha arri­bat- que Brus­sel·les relaxi una mica l'objec­tiu de dèficit. En con­tra seu, però, hi juguen unes dades d'atur que no fan sinó mos­trar la sag­nia d'un mer­cat labo­ral agònic. Ja són més de 600.000 cata­lans i 4,6 mili­ons d'espa­nyols els que no tro­ben feina.

És en aquest pano­rama que s'ha cele­brat la pri­mera reunió dels pre­si­dents espa­nyol i català a La Mon­cloa. D'entrada qui sem­bla que s'ha ano­tat el gol és l'exe­cu­tiu del PP, que s'asse­gura -si més no durant aquest any- el suport de la Gene­ra­li­tat i del grup de CiU al Congrés per a l'apro­vació de les mesu­res con­tra la crisi. El pacte fis­cal, de moment un altre cop al calaix, si bé el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, afir­mava després que sense pacte fis­cal Cata­lu­nya farà “el seu propi camí”. Mas també ha con­di­ci­o­nat el suport al govern del PP més enllà del 2012 al fet que l'Estat pagui els deu­tes pen­dents amb la Gene­ra­li­tat. Uns diners (els 759 mili­ons deri­vats de l'Esta­tut) que de moment el govern català es nega a com­pu­tar com a dèficit. Així ho ha transmès el con­se­ller d'Eco­no­mia, Andreu Mas-Colell, en la pre­sen­tació de les dades pro­vi­si­o­nals sobre la liqui­dació del pres­su­post de 2011.​Així, segons el càlcul del govern, que apunta una reducció de la des­pesa de prop del 7% (encara, però, per sota de l'objec­tiu mar­cat del 10%), el dèficit es queda al 3,29% (0,63 punts per sobre de la pre­visió). Amb tot, Mas- Colell ha refer­mat l'objec­tiu d'asso­lir l'1,3% aquest 2012.

En el plànol empre­sa­rial des­taca la inversió de 18 mili­ons d'euros per part de Càrni­ques Celrà en una nova sala d'espe­ce­ja­ment de porcí que gene­rarà 200 nous llocs de tre­ball. També l'ampli­ació de capi­tal de Viso­ren. La firma espe­ci­a­lit­zada en HPO en règim de llo­guer ha sumat 3,10 mili­ons d'euros per part de diver­sos acci­o­nis­tes, entre ells Mútua de Pro­pi­e­ta­ris (que con­trola el 39,9%).

Tot això en una set­mana que es recor­darà també per l'adéu a l'eco­no­mista Fabián Estapé. Nas­cut a Port­bou fa 88 anys, Estapé va tenir mul­ti­tud de face­tes però segu­ra­ment una de les que repor­tarà més records serà la de mes­tre d'eco­no­mis­tes. Mediàtic i no sem­pre política­ment cor­recte, Estapé es va sig­ni­fi­car amb una eco­no­mia i una soci­e­tat pen­sa­des des de l'esquerra a pesar d'haver asses­so­rat Franco en el dis­seny del pla d'esta­bi­lit­zació econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.