Eines

Juan Marín Pozo

Autor del llibre ‘Finanzas Para un tonto'

“La banca prefereix una societat inculta en temes financers”

Avui treballar en un banc significa haver de deixar els escrúpols a casa

Juan Marín confessa que ha comès tots els errors que es poden cometre en la gestió de les finances pròpies fins que fa sis anys algú li va obrir els ulls. D'ençà que no ha deixat d'aprendre, i ara ha sentit la necessitat de compartir tot el que sap.

Vostè s'anomena psicoterapeuta financer. Què és?

És la conseqüència lògica de ser assessor financer, feina a la qual m'he dedicat molts anys. Vaig arribar a la conclusió que abans de recomanar productes financers calia treballar psicològicament sobre com enfocava el client les necessitats financeres.

Quan els treballadors de la banca van passar de ser els assessors financers de confiança que pensàvem a ser venedors agressius?

En plena eufòria econòmica la consigna va ser que s'havia de vendre de tot. La banca va deixar d'assessorar i es va posar a comercialitzar. Avui treballar en un banc significa haver de deixar els escrúpols a casa perquè no es ven el que necessita el client sinó el que toca vendre aquell mes per assolir objectius.

És fàcil vendre quan el client no té gaire idea.

A mi els bancs no em cauen bé per com fan les coses, però els respecto com a empresa. Al final el que han fet ha estat guanyar diners. El banc té un 90% de culpa perquè té la informació i l'aprofita en benefici seu, però el client té un 10% de culpa com a mínim per no haver-se informat. Oi que quan anem a comprar un cotxe sense entendre-hi ens informen?

Potser és que les finances són més complicades.

Les fem complicades, però es poden explicar d'una manera senzilla. Per això és tan important que tinguem uns mínims coneixements. Pocs però ben apresos.

Pensa que el sector financer ha fet autocrítica?

No. De fet crec que la reforma financera complicarà encara més les coses perquè seguiran mirant per ells mateixos, però seran menys. Una societat amb cultura financera prefereix que hi hagi competència per tenir on triar.

Què hem de mirar abans de comprar un producte financer?

El primer és tenir clar a qui deixem els diners. A Espanya no es fa i la prova és que s'ha invertit en segells, en arbres, en pagarés de Nueva Rumasa...

Aquest és un bon moment per invertir?

Warren Buffet diu: “Sigueu temorosos quan els altres són cobdiciosos i cobdiciosos quan els altres són temorosos.” Avui en dia la valoració de les empreses està molt baixa. T'asseguro que els que estan sortint dels bons estan invertint en renda variable.

Què és la independència financera que defensa?

Si no planifiquem, fracassarem. No cal ser economista per veure que el futur de les pensions és complicat. Jo tinc una filla amb dos anys i des dels tres mesos li vam fer un pla financer, i tinc clar que l'ensenyaré a estalviar, almenys un 10% del que ingressi. Plantarem uns principis que no oblidarà en tota la vida.

Qui ha de promoure la cultura financera?

El Banc d'Espanya i la CMNV tenen un web (finanzasparatodos.com) molt bo, però no se'n fa gaire difusió. Hi ha un conflicte d'interessos: el govern vol una societat culta financerament però la banca no, pel que hem vist, i si a la cúpula de la política hi ha responsables que vénen de la banca, la meva impressió és que no canviarà gaire.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.