Eines

Aprendre a innovar

L'art de prototipar

Cal un prototip, una aproximació al més aproximada possible al que serà la idea final. Sense prototips correm el risc de cometre errors importants en el procés innovador. Prototipar vol dir pensar amb les mans, en imatges, dibuixant o el que calgui, per fer que la idea passi d'estar simplement al nostre cap a convertir-se en quelcom tangible, rebutjable o acceptable

Inno­var no és tenir idees, sinó fer-les rea­li­tat de manera rao­na­ble­ment reei­xida. Aquest man­tra hau­ria d'estar escrit a totes les ofi­ci­nes de qual­se­vol empresa que vul­gui con­ver­tir la inno­vació en una pràctica real i bene­fi­ci­osa. Per tant, inno­var vol dir trans­for­mar les idees en arte­fac­tes que fun­ci­o­nin i que millo­rin el que hi havia abans. Tant se val si es tracta de cot­xes, iogurts, pro­duc­tes finan­cers o lli­bres.

A vega­des, un pensa que una idea, ja direc­ta­ment, es pot aca­bar con­ver­tint en una inno­vació, quan la rea­li­tat s'entos­su­deix a fer-nos veure que les coses no van així. Cal un pro­to­tip, una apro­xi­mació al més apro­xi­mada pos­si­ble del que serà la idea final. Sense pro­to­tips cor­rem el risc de come­tre errors impor­tants en el procés inno­va­dor. Pro­to­ti­par vol dir pen­sar amb les mans, en imat­ges, dibui­xant o el que cal­gui, per fer que la idea passi d'estar sim­ple­ment al nos­tre cap a con­ver­tir-se en quel­com tan­gi­ble, rebut­ja­ble o accep­ta­ble. De fet, pro­to­ti­par és apli­car una mena de mètode científic casolà a través del qual com­pro­vem si una idea fun­ci­ona de debò o si més val dei­xar-la córrer.

Com es fa un pro­to­tip? En prin­cipi, és sen­zill: es tracta de cons­truir una apro­xi­mació com més fidel millor de la idea que hem selec­ci­o­nat com a més pro­me­te­dora durant una sessió cre­a­tiva. Si es tracta d'alguna cosa tan­gi­ble, hi seran neces­sa­ris mate­ri­als: paper, cartró, fang, plàstic, metall... Si, en canvi, es tracta d'un ser­vei o d'un procés, podem fer ser­vir vídeos, dibui­xos, repre­sen­ta­ci­ons amb actors o el que cal­gui. El pro­to­tip resul­tant ens hau­ria de per­me­tre pas­sar de la sim­ple idea al pre­re­sul­tat amb tots els avan­tat­ges que això implica.

Quan es pro­to­tipa, un s'adona molt més fàcil­ment dels pro­ble­mes reals que la idea pot tenir (mida, forma, incom­pa­ti­bi­li­tats, ús, etc.). A les meves clas­ses, a EADA, acos­tumo a dema­nar als par­ti­ci­pants que inten­tin, amb allò que tin­guin a l'abast, pro­to­ti­par la idea al màxim. Recordo recent­ment un grup d'estu­di­ants de màrque­ting que van idear un paper per fol­rar lli­bres (paper amb tires adhe­si­ves) que van ser capaços de fer un pro­to­tip i una demos­tració davant dels com­panys i dels pro­fes­sors que ens va dei­xar boca­ba­dats. A través d'aquesta “mise en scène” de la idea vam ser capaços, tots ple­gats, de veure com fun­ci­o­nava la idea i de sug­ge­rir modi­fi­ca­ci­ons i millo­res.

La tec­no­lo­gia moderna (tècni­ques de quarta gene­ració) ens pro­por­ci­ona fins i tot pro­gra­mari i màqui­nes capa­ces de pro­to­ti­par en tres dimen­si­ons. Si ens ho podem per­me­tre, fantàstic. Però si no, unes tiso­res, paper, cola d'engan­xar i alguns mate­ri­als bàsics poden fer mera­ve­lles. És la diferència entre “pen­sar amb el cap” i, com dèiem al prin­cipi, “pen­sar amb les mans”. Totes les empre­ses, grans i peti­tes, hau­rien de tenir una sala per pen­sar amb mate­ri­als de tot tipus i en una atmos­fera de màxima lli­ber­tat. Només s'aprèn amb l'error. Inno­var vol dir equi­vo­car-se mol­tes vega­des per aca­bar tro­bant el que volem. Però encara són molt poques les empre­ses que, a casa nos­tra, ente­nen que és neces­sari explo­rar perquè després es pugui explo­tar el negoci amb èxit. Estem massa lli­gats a la segu­re­tat del que sabem que fun­ci­ona. I en els temps que cor­ren, cal can­viar el que fun­ci­ona abans que no ho faci algú per nosal­tres...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.