Borsa

Injecció indolora del BCE

La borsa gaudeix de més tranquil·litat després de la injecció de liquiditat del BCE. L'Íbex trenca tres setmanes de pèrdues amb tímids guanys setmanals (+0,42%).

L'Íbex 35 arrossega pèrdues anuals, contra els significatius guanys que registren la pràctica totalitat de mercats borsaris

Mario Draghi, pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), ha donat en els dar­rers dies un baló d'oxi­gen al malmès sis­tema ban­cari amb la injecció de 530.000 mili­ons d'euros a través de préstecs barats a tres anys per com­prar deute i donar crèdits. El reflex en els mer­cats bor­sa­ris no s'ha fet espe­rar i aquesta liqui­di­tat que flu­eix en les enti­tats bancàries –però no en l'eco­no­mia real– s'ha traduït en com­pres en els actius de risc perquè es res­pira una major tran­quil·litat dels inver­sors.

Aquest diner fresc que l'enti­tat que pre­si­deix Draghi ha faci­li­tat als bancs ha permès que la pressió sobre el deute públic espa­nyol hagi bai­xat i que el finançament de l'Estat con­tinuï reduint-se de manera sig­ni­fi­ca­tiva, aspecte que han fes­te­jat els inver­sors. La jor­nada poste­rior a la sub­hasta de liqui­di­tat del BCE, el Tre­sor espa­nyol va cele­brar una emissió de bons que va tenir una ele­vada demanda i una rebaixa en la ren­di­bi­li­tat que l'Estat ha de pagar per finançar-se. Això es va tra­duir en una cai­guda de la prima de risc (dife­ren­cial entre el bo espa­nyol a deu anys i l'ale­many) per sota dels 300 punts bàsics i una reducció de la ren­di­bi­li­tat del bo per sota del nivell psi­cològic del 5%.

Mal­grat aquest rela­xa­ment envers el deute espa­nyol, a final de set­mana els mer­cats van haver de pair l'anunci sor­presa del pre­si­dent del govern espa­nyol, Mari­ano Rajoy, a Brus­sel·les. Rajoy ha modi­fi­cat el sos­tre del deute fins al 5,8% per al con­junt del 2012, con­tra el 4,4% exi­git per Brus­sel·les. Tot i que la borsa espa­nyola va reac­ci­o­nar amb lleus pèrdues a les parau­les de Rajoy, aques­tes van anar reduint-se a mesura que avançava la sessió i l'Íbex 35 va ser capaç de tan­car la sessió i la set­mana en posi­tiu. Així, el selec­tiu índex ha tren­cat tres set­ma­nes de números ver­mells i s'ha aco­mi­a­dat amb una reva­lo­ració del 0,42% set­ma­nal després de fina­lit­zar diven­dres en els 8.563,40 punts.

DOS DE DOS EN VER­MELL.

El com­por­ta­ment de la borsa espa­nyola d'ençà que va començar l'exer­cici no és gaire satis­fac­tori en com­pa­ració amb la resta de par­quets inter­na­ci­o­nals. El selec­tiu índex Íbex 35 –que recor­dem que està for­mat tem­po­ral­ment per 36 valors– ha tan­cat els dos pri­mers mesos de l'any en números ver­mells. Si al gener l'índex va recu­lar un 0,67%, al febrer ha regis­trat un des­cens del 0,51% que situa la minusvàlua anual en l'1,17% en tan­car el segon mes de l'exer­cici. Per con­tra, els seus homòlegs euro­peus sumen sig­ni­fi­ca­tius guanys el 2012, que van des del 16,24% de l'índex Dax Xetra ale­many fins al 5,37% del lon­di­nenc Foot­sie, pas­sant pel 9,26% que s'ha reva­lo­rat el Cac-40 pari­senc i el 8,44% que ha pujat l'Euros­toxx-50.

Els números negres no es limi­ten només a Europa, sinó que a l'altra banda de l'Atlàntic el Dow Jones també està en posi­tiu d'ençà que es va ini­ciar l'any, i suma uns guanys del 6,01% fins al febrer. De fet, l'índex nord-ame­ricà que agrupa les empre­ses de l'ano­me­nada eco­no­mia tra­di­ci­o­nal –al marge de les tec­nològiques, que cotit­zen en el mer­cat Nas­daq, que també acu­mula números negres en l'any– ha superat aquesta set­mana els 13.000 punts, i ha retor­nat a nivells del maig del 2008.

Després de l'actu­ació del BCE aquesta set­mana, els mer­cats esta­ran pen­dents de la reunió del banc emis­sor dijous que ve, quan els mem­bres del seu con­sell de govern s'han de pro­nun­ciar sobre la con­veniència o no de modi­fi­car la política monetària –actu­al­ment amb uns tipus a l'1%- per esti­mu­lar el con­sum. En la set­mana que dei­xem enrere, l'FMI ha reco­ma­nat al banc pre­si­dit per Draghi que man­tin­gui les injec­ci­ons de liqui­di­tat per evi­tar un alen­ti­ment major de l'eco­no­mia de la zona euro, sobre la qual és més opti­mista que en set­ma­nes pre­ce­dents. Per l'FMI, els ris­cos de l'alen­ti­ment de l'eco­no­mia glo­bal han min­vat, però Europa i la seva vul­ne­ra­bi­li­tat encara poden supo­sar un obs­ta­cle impor­tant per a la recu­pe­ració de l'eco­no­mia mun­dial. Per veure com evo­lu­ci­o­nen els Estats Units, els inver­sors s'aco­mi­a­da­ran diven­dres amb la dada de la taxa d'atur nord-ame­ricà, després que el pre­si­dent de la Reserva Fede­ral (FED), Ben Ber­nanke, s'hagi mos­trat aquesta set­mana recelós sobre la for­ta­lesa de l'eco­no­mia dels Estats Units i sobre el com­por­ta­ment del mer­cat labo­ral al país.

A més a més, el capítol de Grècia està a mig con­cloure i el pròxim dia 9 l'Euro­grup es tor­narà a reu­nir per des­blo­que­jar la segona part del segon res­cat al país hel·lè, ara que els polítics de la zona euro s'han posat d'acord per incre­men­tar la dotació del fons fins als 750.000 mili­ons d'euros per evi­tar un pos­si­ble con­tagi a l'Estat espa­nyol o Itàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.