Unes quantes pedres més
Els inversors s'espanten amb la quitança del deute grec i amb el ressorgiment dels dubtes sobre el creixement econòmic a la Xina i a la zona euro. L'Íbex s'enfonsa un 3,28% setmanal.
Grècia, una vegada més, ha condicionat l'evolució dels mercats borsaris internacionals. Però aquesta setmana no ha colpejat els parquets en solitari, sinó que les notícies sobre l'alentiment de l'economia xinesa i un refredament a la zona euro més pronunciat que el previst inicialment també han despertat els nervis dels inversors.
La setmana borsària es va encetar amb certa expectació per veure com reaccionava el mercat espanyol a l'anunci de divendres anterior d'assolir un objectiu de dèficit superior al pactat amb Brussel·les (del 5,8% enfront el 4,4%). Això es va ajuntar amb les negociacions entre Grècia i els seus creditors per assolir un acord en el bescanvi del deute i la rebaixa en la previsió de creixement per a l'economia xinesa el 2012 (fixada en el 7,5% contra el 9,2% assolit el 2011). Un còctel explosiu que els inversors van haver de pair amb números vermells.
Malgrat que el signe negatiu es va imposar arreu, el mercat espanyol es va comportar comparativament pitjor que els seus homòlegs i va caure un 1,28% contra el 0,8% que va retrocedir el Dax Xetra alemany, índex que va patir el càstig més sever després de l'Íbex-35 en la primera jornada setmanal. Els experts apunten a la major xifra de dèficit per explicar la davallada del mercat espanyol, però també a la incertesa entorn de l'expansió de l'economia xinesa, que havia estat la locomotora econòmica ara que la resta d'economies estan en hores baixes.
PLOU SOBRE MULLAT.
Si dimarts l'ambient estava ple d'ombres, res no va canviar dimecres, però els inversors es van aixecar esperançats amb la solució a la crisi grega. Els rumors sobre una participació elevada de la banca en l'acord amb el govern grec van temperar els nervis i l'entrada dels inversors en els parquets va portar alces a gairebé tots els índexs internacionals (a excepció de l'Íbex-35, que, tot i registrar una sessió de menys a més, no va ser capaç de tancar en positiu i va caure un 0,06%).
Després de tres jornades de descensos, dijous va ser el dia del rebot, amb la mirada posada en el venciment del termini per assolir un acord a Grècia. Els principals índexs van tancar la sessió amb alces (de l'1,78% per al selectiu espanyol i superiors al 2% en el cas de l'Eurostoxx-50 i el Dax-Xetra) tot i les pessimistes previsions macroeconòmiques del Banc Central Europeu (BCE). L'entitat que presideix Mario Draghi va mantenir els tipus d'interès en l'1%, alhora que advertia de nous riscs en l'economia de la zona euro (l'encariment del petroli) i d'una contracció del creixement superior a la prevista al desembre (del 0,1% de mitjana el 2012 contra l'expansió del 0,3% estimada a finals del 2011).
Un alt percentatge de creditors, per sobre del 95%, es van sumar a la quitança grega i això va portar optimisme als inversors. En un primer moment aquest acord va ser rebut amb satisfacció entre els inversors, però una segona lectura més pausada va retornar el vermell als índexs a finals de setmana. Tot i que la Unió Europea (UE) ha constatat que Atenes ha complert amb els requisits per rebre el segon tram d'ajut, els inversors es van mostrar desconfiats i durant la darrera jornada setmanal van dubtar entre les compres i les vendes.
Així, l'Íbex-35 va tancar la quarta sessió de la setmana arrossegant unes pèrdues que deixen el balanç setmanal amb una davallada del 3,28%, en haver-se acomiadat divendres en els 8.282,70 punts malgrat la publicació d'una bona dada d'atur dels EUA, que han mostrat més creació d'ocupació de l'estimada. Aquest tancament deixa el selectiu índex amb un descens anual del 3,31%, mentre que la resta d'índexs europeus mantenen el signe positiu aquest any, tot i els descensos que han experimentat en les darreres cinc jornades.