Deutes públics amb data de caducitat
Els proveïdors amb factures pendents des del 31 de desembre han de mirar a l'ajuntament si estan a la llista del fons de finançament
Dijous es va acabar el termini perquè els ajuntaments informessin al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques de les factures que tenen pendents amb els proveïdors des del 31 de desembre del 2011, dins del pla perquè les corporacions locals i els governs autonòmics puguin eixugar aquests deutes a través del fons per als finançament dels pagaments als proveïdors.
En el reial decret 4/2012 que regula la creació d'aquests fons i les obligacions dels municipis que el vulguin utilitzar, s'estableix que les entitats locals permetran que els contractistes consultin la seva inclusió a la relació certificada, i que els que no hi constin podran sol·licitar l'emissió d'un certificat individual de l'interventor en un termini de quinze dies naturals a partir de l'entrada de la sol·licitud al registre de l'entitat local; transcorregut aquest termini sense que s'hagi rebutjat la sol·licitud, s'entendrà que s'ha reconegut al dret de cobrament per silenci positiu. Passats els cinc primers dies hàbils de cada mes, l'interventor comunicarà al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques una relació de sol·licituds de certificats individuals presentats, els certificats expedits, els rebutjats i les sol·licituds no contestades, corresponents al mes anterior, i l'Ajuntament ha de permetre que els contractistes consultin la seva inclusió en aquesta informació actualitzada.
El govern espanyol explica que les factures que s'acullen al pla es començaran a pagar per les entitats financeres a partir de l'1 de maig, l'endemà que s'hauran acabat els terminis perquè els ajuntaments facin tots els tràmits: abans del 31 de març han d'aprovar un pla d'ajustament que garanteixi que durant el període d'amortització hi haurà diners per pagar el crèdit al fons, i Hisenda comunicarà al cap d'un termini de trenta dies si entra o no en el pla de refinançament.
El fons pagarà estarà dotat amb 35.000 milions d'euros per pagar aquest any a proveïdors en nom d'ajuntaments i comunitats autònomes, que tornaran els diners al cap de deu anys amb una manca d'amortització de dos, i a un tipus d'interès equivalent al d'altres operacions avalades per l'Estat espanyol que ara com ara voregen el 5%. Els diners sortiran d'un crèdit sindicat en què s'espera que participin la majoria d'entitats financeres espanyoles; l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) hi aportarà fins a 10.000 milions. A més, l'ICO es convertirà en mediador entre el Ministeri d'Hisenda i els ajuntaments i comunitats, ja que rebrà la informació que certifiqui l'autenticitat dels creditors i l'enviarà a les entitats financeres que vulguin participar en el procés.
En les últimes estimacions de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), el 2010, el deute del sector públic a proveïdors va ser de 48.000 milions d'euros, dels quals cap a 30.000 milions corresponien a ajuntaments i la resta a les comunitats autònomes. Segons la PMcM, a l'Estat espanyol, el termini mitjà de pagament del 2011 als proveïdors va augmentar 5 dies tant per les administracions públiques com pel sector privat, i són de 162 i 98 dies respectivament. El president de la PMcM, Rafael Barón, demana que un cop els ajuntaments i comunitats autònomes comencin a pagar els proveïdors, “es generin mecanismes que garanteixin que aquests diners flueixi fins a l'última baula de la cadena, és a dir, que s'asseguri que les empreses que cobrin de les administracions paguin les factures que deuen als respectius proveïdors, majoritàriament pimes i autònoms, perquè l'efectivitat de la mesura tingui un efecte de cascada real i definitiu”.
Alcaldes socialistes s'han queixat que el crèdit costi a un tipus de mercat del 5% quan els bancs es financen a l'1%. “Perquè hem de regalar quatre punts d'interessos als bancs? És injust”, ha manifestat l'alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch.
Prioritats a l'hora de cobrar
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va explicar la setmana passada que el criteri que prevaldrà a l'hora de pagar les factures als proveïdors d'ajuntaments i comunitats autònomes serà l'antiguitat i no la possibilitat que els proveïdors acceptin una quitança. Però en el reial decret 4/2012 s'estableix que en el mecanisme de finançament (encara no creat): “es podran establir com a criteris per a prioritat de pagament, entre d'altres, els següents:
-Descompte sobre l'import del principal de l'obligació pendent de pagament.
-Que es tracti d'una obligació pendent de pagament l'exigibilitat de la qual s'hagi instat davant els Tribunals de Justícia abans de l'1 de gener del 2012.
-L'antiguitat de l'obligació pendent de pagament.”