Borsa

L'Íbex 35, l'ovella negra

La borsa espanyola es despenja dels guanys que registren la resta de mercats borsaris en l'any i continua en tendència lateral llastrada pels dubtes sobre l'economia.

L'Íbex 35 ha de recuperar els 8.500 punts per treure's de sobre l'apatia i sumar-se a la tendència alcista de la resta de borses, segons
els experts

La marxa de l'economia espanyola preocupa els inversors. Aquesta incertesa al voltant de com i quan sortirà l'Estat espanyol de l'actual crisi han provocat la fugida dels inversors cap a altres mercats de renda variable més rendibles que l'espanyol i amb menys incerteses. I és que d'ençà que va començar el 2012, la pràctica totalitat de borses internacionals arrosseguen significatius guanys mentre que el principal índex del parquet espanyol, l'Íbex 35, és incapaç de treure's el signe negatiu del balanç anual.

Els diferents núvols que ombregen el panorama econòmic a l'Estat són la causa de les reticències dels inversors a instal·lar-se en el parquet espanyol. L'economia espanyola està estancada, es preveu que entri en recessió i els diferents organismes econòmics estimen que no serà fins al 2013 quan es veurà una mica de llum al final del túnel. A més a més, l'executiu ha de retallar el dèficit fins al 5,3% fixat per la zona euro aquest mateix dimarts (que situa el sostre del dèficit ni en el 4,4% anterior exigit per Brussel·les ni en el 5,8% modificat per Rajoy divendres 2 de març) i aquesta austeritat imposada pot frenar l'expansió econòmica i aprofundir la recessió que ja treu el nas. I si l'esdevenir econòmic no fos suficient motiu de cabòria per als inversors, l'evolució dels grans bancs –sacsejats per la incertesa que plana al voltant del sector financer a l'Estat espanyol i els processos de concentració que s'estan fent– i d'alguns grans valors com ara Repsol –penalitzat per la pressió del govern argentí sobre la seva filial YPF– han acabat per espantar de la renda variable espanyola els pocs inversors que quedaven. A més a més, la crisi de deute sobirà que ha sacsejat alguns països de la zona euro també ha passat factura al mercat domèstic.

SIGNE NEGATIU.

Així, no estranya veure com l'Íbex 35 s'ha despenjat de la tendència alcista del conjunt de parquets internacionals i des del gener acumula una davallada del 0,93%. En canvi, altres índexs més propers com ara l'Euro Stoxx-50, el Cac parisenc i el Footsie de Londres s'apunten guanys de l'11,98%, del 13,30% i del 6,61%, respectivament (revaloracions calculades sobre la base del tancament de dijous). La bona evolució de l'economia alemanya està atraient els inversors i el seu índex de referència acumula una revaloració del 21,13% el 2012. La tendència alcista dels índexs europeus també es repeteix a l'altra banda de l'Atlàntic, on el Dow Jones s'ha revalorat un 8,47% en els menys de tres mesos del 2012, cotitzant en màxims dels darrers cinc anys, mentre que el mercat tecnològic Nasdaq suma uns guanys del 17,32% en el mateix període, gràcies al bon to d'algunes empreses tecnològiques com ara Apple. L'índex Nikkei del Japó també exhibeix un bon comportament d'ençà que va començar l'any, en pujar prop d'un 20%.

Tot i això, en les últimes cinc sessions el principal índex de la borsa espanyola ha eixugat part de les pèrdues acumulades el 2012 i ha aconseguit tancar la setmana en els 8.486,30 punts, nivell que representa uns guanys del 2,46% en cinc sessions. Així, l'Íbex 35 s'acosta als 8.500 punts, resistència que els analistes veuen indispensable superar per apuntar-se a la tendència alcista que experimenten la resta d'índexs internacionals, sobretot ara que Grècia ha donat un respir als inversors.

CALMA GREGA.

En les darreres jornades el Fons Monetari Internacional (FMI) ha desbloquejat el darrer tram del rescat, i dilluns que ve Atenes rebrà gairebé 6.000 milions de l'ajuda internacional. Malgrat que el tema grec no està ni de bon tros solucionat, que no hagin arribat notícies negatives des d'Atenes ha donat una petita treva que els inversors han aprofitat per entrar en la renda variable. A l'aparcament de la crisi grega, s'hi han afegit una bateria de dades macroeconòmiques –tant procedents dels EUA com de la zona euro, entre les quals hi ha la recuperació de la confiança dels alemanys o del consum nord-americà– que evidencien una certa millora econòmica i que han acabat per encisar els inversors en les darreres sessions.

En aquest sentit, la Reserva Federal (FED) s'ha mostrat més optimista sobre l'evolució de la seva economia tot i mantenir el compromís de deixar els tipus d'interès en mínims fins a final del 2014. No obstant, els mercats comencen a veure que potser la millora econòmica nord-americana obliga la FED a aplicar una política monetària menys expansiva, fet que no agrada als inversors. Un membre de la FED ha vingut a confirmar aquests temors inicials que voltaven pels parquets, en assegurar que el 2013 serà necessària una pujada de tipus d'interès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.