Borsa

Al·lèrgia primaveral

La primavera retorna l'al·lèrgia cap als actius de risc, que corregeixen enmig de missatges confusos sobre la conjuntura. L'Íbex-35 es contagia i cau un 2,41%.

L'FMI i el BCE es mostren més optimistes sobre l'evolució econòmica mentre que la
FED encara veu “desafiaments” i
el creixement a la Xina es frena

A principi de setmana tot feia presagiar que l'evolució dels principals índexs borsaris seria positiva. Els inversors es van despertar dilluns amb l'optimisme del Fons Monetari Internacional (FMI) que ja veu indicadors d'expansió en l'economia mundial. Per a la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, ara estem “millor que fa sis mesos”, quan advertia que l'economia anava cap a un forat negre a passes de gegant. L'FMI observa que els símptomes de recuperació als EUA són evidents i aplaudeix les reformes estructurals que s'han posat en marxa a la Unió Europea (UE) per sortir de la crisi. A més a més, el Banc Central Europeu (BCE) havia paralitzat les compres de bons dels països europeus amb problemes perquè s'havia relaxat la pressió sobre aquests.

Tot això va ser suficient per impulsar l'Íbex-35 un 1,24% en la primera jornada setmanal, retornant el signe positiu al balanç anual, mentre que la resta d'índexs europeus tancaven la sessió gairebé plans (cal destacar que en els darrers mesos els principals índexs borsaris han dibuixat una tendència alcista de la qual la borsa espanyola s'ha mantingut al marge).

Però els números vermells van acabar per conquerir la resta de setmana enmig de la confusió sobre l'estat de l'economia mundial i els nous atacs envers el deute sobirà dels països perifèrics de la zona euro.

El missatge optimista de l'FMI va topar amb els dubtes que el president de la Reserva Federal (FED) dels EUA, Ben Bernanke, té sobre l'evolució de la seva economia. Bernanke creu que els EUA s'enfronten a “desafiaments importants” a curt termini i destaca l'elevada taxa d'atur del país com un d'aquests, malgrat que considera que a llarg termini l'evolució de l'economia pot donar alegries. I mentre els EUA no acaben d'enlairar-se, la contracció de l'economia xinesa -locomotora econòmica des que els països occidentals són en crisi- comença a fer-se més evident. Aquest alentiment de les dues economies que havien de ser les encarregades de tirar de la recuperació mundial aquest exercici s'ha sumat al renaixement dels dubtes sobre la crisi de deute sobirà a la zona euro i tot plegat ha acabat per expulsar els inversors dels parquets en la darrera setmana, malgrat que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, hagi afirmat que el pitjor de la crisi ja ha passat.

Aquests missatges confusos han generat una onada de desconfiança arreu, però especialment en el parquet espanyol, que ha acabat per arrossegar a la baixa l'Íbex-35. Aquest índex ha reculat un 2,41% en cinc sessions i en el conjunt del mes enregistra unes minusvàlues del 3,23% després d'acomiadar-se divendres en els 8.281,80 punts.

EVOLUCIÓ INVERSA.

Mentre que l'Íbex-35 ha anat perdent posicions a mesura que avançava la setmana, la prima de risc espanyola ha dibuixat el recorregut invers i s'ha enfilat per sobre dels 360 punts enfront dels 320 de la setmana precedent. Si bé des del gener s'havia donat una treva al nou govern espanyol presidit per Mariano Rajoy, aquesta setmana s'ha evidenciat el trencament d'aquesta treva tot i el suport rebut per part dels inversors en les subhastes celebrades d'ençà que començà el 2012 (inclosa la d'aquesta setmana, en què l'emissor ha comptat amb una elevada demanda de paper i en què ha pogut retallar la rendibilitat a pagar). En els darrers dies els inversors han anat rebent missatges pessimistes al voltant de la capacitat d'Espanya de sortir de la crisi que han incrementat el nerviosisme sobre el seu deute i han disparat la prima de risc, termòmetre que mesura el sobrecost que demanen els inversors per comprar bons espanyols enfront els alemanys -els de referència a Europa i considerats els més segurs i solvents. Els inversors no veuen clar que el país pugui fer front al compromís de deute enmig del pla d'austeritat posat en marxa. No obstant, a finals de setmana el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, va defensar el compromís del país de pagar els seus deutes alhora que assenyalava que Espanya no és Grècia, allunyant així la idea d'una possible fallida (possibilitat que apuntava aquesta setmana un gran banc).

La propera setmana està farcida d'indicadors macroeconòmics que vigilaran els inversors per veure si confirmen l'alentiment o la recuperació de l'economia. A més a més, la tendència negativa podria invertir-se tenint en compte que el proper divendres es tanca el mes i el primer trimestre de l'exercici, fet pel qual hi podria haver moviments de cartera dels grans fons que podrien donar lloc a maquillatges de final de trimestre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.