Una llosa massa pesant
El deteriorament de la zona euro i el seu futur incert porten els inversors a prestar el diner a Alemanya a canvi de res mentre que Espanya es finança al 6%. L'Íbex cau un 0,36%.
i Moody's amenaça
de fer el mateix
No hi ha motius per comprar renda variable, i encara menys espanyola. A les ja més que conegudes preocupacions dels inversors sobre el futur de la zona euro, i la presència o no de Grècia en la seva composició, s'uneix l'embull del sector financer a l'Estat espanyol, necessitat de capital, i unes dades macroeconòmiques que evidencien que el final del túnel de la crisi encara està molt lluny. Tampoc contribueix a una millora de la confiança dels inversors l'obertura de noves escletxes en el si de la zona euro, on el debat sobre els eurobons continua encès amb el canvi polític a França, ni la passivitat del Banc Central Europeu (BCE), al qual es demana que impulsi l'economia amb noves rebaixes de tipus mentre l'entitat només té ulls per a la inflació. Aquest explosiu còctel desincentiva qualsevol intent de rebot en les borses, immerses en una tendència baixista de la qual són incapaces de sortir. El selectiu índex espanyol ha finalitzat la setmana prop dels mínims de l'exercici després de recular un 0,36% en cinc sessions, fins als 6.543 punts. Amb aquest tancament, l'Íbex 35 fa pujar fins al 23,63% les pèrdues el 2012, amb tots els mesos tenyits de vermell.
A part de la macroeconomia, els dubtes al voltant de Grècia i la precària situació de la banca al país, l'Íbex 35 s'ha trobat amb un altre obstacle que impedeix que abandoni els mínims de l'exercici. La rebaixa de la qualificació del deute de Telefónica realitzada aquesta setmana per Standard & Poor's, i l'amenaça de Moody's de sumar-se a la retallada, estan castigant el valor en el parquet. I donat que l'operadora té un pes molt elevat en el selectiu índex, el càstig sobre Telefónica s'estén també a l'Íbex, ja força sacsejat pel sector bancari.
En aquest sentit, cal destacar que a finals de setmana la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) va suspendre la cotització de Bankia a petició pròpia. L'entitat ha d'avaluar la xifra necessària per recapitalitzar-se i divendres no va arribar ni a cotitzar (ho farà dilluns). Durant la setmana, però, el seu preu va continuar amb el calvari de pèrdues i en quatre sessions va retrocedir un 10,6% (caiguda que se suma al -14,98% de la setmana anterior i al -15,64% de la precedent). Però no tot són números negatius dins el selectiu índex. La immobiliària Sacyr Vallehermoso ha tornat a esdevenir la protagonista en el parquet en encapçalar la llista dels valors més revalorats. I és que les accions de Sacyr van pujar un 5,63%, dilluns; un 21,3%, dimarts; un 8,73%, en la sessió de dijous, i un 6%, divendres (dimecres el diner va sortir de la immobiliària i els seus títols van caure un 10,60%) impulsada per la presentació en societat de la seva filial de serveis, Valoriza, que podria contribuir a millorar les xifres de Sacyr tot i l'enorme deute que arrossega (que és el que preocupa el mercat).
La por dels inversors sobre el futur incert tant de l'economia europea com de la zona euro, amb Grècia més fora que dins, està portant els inversors a fer operacions poc rendibles a canvi que el seu diner estigui resguardat. Aquesta setmana, Alemanya ha col·locat deute al 0% d'interès. És a dir, que els inversors prefereixen perdre diners (perquè amb la inflació la rendibilitat obtinguda és negativa) a posar en risc els estalvis. I mentre el país d'Angela Merkel es finança gratis, altres països com ara l'Estat espanyol han de pagar cada cop més als inversors perquè els prestin els diners. Dimarts passat, el Tresor espanyol va celebrar subhasta de lletres a curt termini i, malgrat la mala maror que hi ha sobre el sector financer a l'Estat, la col·locació va ser un èxit, tot i que es van haver d'apujar les rendibilitats del deute. Pel que fa a la prima de risc, aquest indicador continua en màxims -480 punts- amb la rendibilitat del bo espanyol per sobre del 6%
BCE PASSIU.