Borsa

Terreny massa relliscós

Els dubtes sobre la reforma de la banca i sobre la crisi de Grècia no disminueixen i fan pujar la pressió al voltant de la borsa espanyola. L'Íbex s'enfonsa a mínims i perd ja un 29,20% aquest any.

La borsa espanyola,
que no ha tancat cap mes del 2012 amb guanys, s'acomiada
del maig amb una davallada del 13,14%

El pes­si­misme dels inver­sors va aug­men­tant set­mana rere set­mana. I a mesura que creix aquest sen­ti­ment nega­tiu, la borsa dibuixa el camí invers, pre­ci­pi­tant-se al buit sense para­cai­gu­des. La set­mana, com ja és una rutina, va començar de la pit­jor manera pos­si­ble i de nou la crònica borsària par­lava de “dilluns negre”, i ja són uns quants en els dar­rers mesos. L'últim epi­sodi de Bankia, que neces­sita molt més diners dels esti­mats ini­ci­al­ment per reca­pi­ta­lit­zar-se, va tom­bar la borsa espa­nyola més d'un 2% men­tre la resta de bor­ses euro­pees coque­te­ja­ven amb el signe posi­tiu. Fins i tot el par­quet grec esca­lava posi­ci­ons (més d'un 6%) davant la pos­si­bi­li­tat d'una victòria con­ser­va­dora en les pròximes elec­ci­ons que cele­brarà el país.

Aquesta nova rellis­cada del mer­cat espa­nyol ensor­rava el prin­ci­pal índex, l'Íbex 35, a mínims que no es veien des del 2003, men­tre que la prima de risc es dis­pa­rava a màxims històrics. Per cal­mar els ner­vis va aparèixer en escena el pre­si­dent del govern espa­nyol, Mari­ano Rajoy, que va allu­nyar el res­cat del país. Però les seves parau­les no van aca­bar de convèncer els inver­sors i la pressió sobre la renda vari­a­ble espa­nyola va esten­dre's durant tota la set­mana, con­re­ant mínim rere mínim i llui­tant per no per­dre els 6.000 punts, fita acon­se­guida, tot i que en la dar­rera sessió l'índex va mar­car un mínim de 5.994,1.

Els dub­tes sobre la capa­ci­tat d'Espa­nya de sor­tir del pou sense ajut crei­xen cada dia que passa, men­tre que la reforma del sec­tor finan­cer encara té massa ser­rells per tan­car. Aquesta incer­tesa, sumada a la inter­mi­na­ble crisi grega i el feble crei­xe­ment econòmic mun­dial –que estan evi­den­ci­ant les dar­re­res dades macro­e­conòmiques publi­ca­des, tant a Europa com als EUA i la Xina–, està pas­sant fac­tura a la borsa espa­nyola per la pressió dels inver­sors inter­na­ci­o­nals, que no volen ni mirar cap aquesta part del mapa.

Davant la impaciència dels mer­cats, la can­ce­llera ale­ma­nya, Angela Merkel, ha dema­nat als inver­sors més con­fiança en les refor­mes que ha ende­gat Espa­nya. Però men­tre Merkel demana calma el pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), Mario Draghi, renya el país per les coses mal fetes en l'afer Bankia i asse­gura que Espa­nya perd el temps si espera que el BCE li solu­ci­oni la crisi d'aquesta enti­tat. Una de calenta i una de freda que han aca­bat gene­rant més des­con­fiança i neguits en la comu­ni­tat inver­sora.

L'aversió al risc cap a Espa­nya s'ha reflec­tit en una fuga de capi­tals molt sig­ni­fi­ca­tiva d'ençà que va començar el 2012. Durant els tres pri­mers mesos de l'any més de 97.000 mili­ons d'euros han sor­tit del país, una xifra que con­trasta amb els poc més de 75.000 mili­ons que es van treure en tot el 2011.

ADÉU, DINERS.

El diner fuig d'Espa­nya i dels actius de risc. En les dar­re­res cinc ses­si­ons l'Íbex 35 ha patit una pata­cada del 7,31%. Diven­dres es va aco­mi­a­dar dels inver­sors en els 6.065 punts, enca­de­nant cinc ses­si­ons con­se­cu­ti­ves enre­gis­trant impor­tants des­cen­sos. I men­tre l'Íbex 35 anava en cai­guda lliure la prima de risc s'enlai­rava de nou a una zona peri­llosa (diven­dres es va acos­tar als 550 punts), on si es manté massa temps pot forçar el res­cat dels socis euro­peus.

L'abril va ser un mes molt dolent, en el qual la borsa espa­nyola va enso­pe­gar un 12,45%. Però al maig ha superat el balanç nega­tiu del mer­cat domèstic i el selec­tiu espa­nyol ha tan­cat el cinquè mes amb unes pèrdues del 13,14%, incre­men­tant fins al 29,20% el des­cens que arros­sega l'índex d'ençà que començà l'any (no ha tan­cat cap mes amb guanys).

AGENDA PLENA.

I si el maig ha estat un mes negre, el juny con­ti­nuarà domi­nat per la vola­ti­li­tat atès que en l'agenda hi ha cites impor­tants que han de moure els par­quets en una direcció o una altra. A mit­jan juny es tor­nen a cele­brar elec­ci­ons a Grècia, després de fer uns comi­cis en els quals no ha estat pos­si­ble for­mar govern. I la Comissió Euro­pea (CE) també es reu­nirà a finals de mes per trac­tar el tema del crei­xe­ment a Europa, després de posar en marxa plans d'aus­te­ri­tat que estant afec­tant l'expansió de l'eco­no­mia euro­pea. D'altra banda, durant el juny es conei­xe­ran les neces­si­tats reals de finançament de la banca a Espa­nya, segons va afir­mar el minis­tre d'Eco­no­mia, Luis de Guin­dos, al Congrés, tot i que l'audi­to­ria al con­junt del sec­tor finan­cer al país no veurà la llum fins a finals de juliol.

Amb el sen­ti­ment nega­tiu que impera en els mer­cats i l'allau d'incer­te­ses que hi ha a sobre de la taula, la vola­ti­li­tat en els par­quets està ser­vida un mes més. Prudència als valents que encara són dins del mer­cat, on ja en que­den ben pocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.