Finques Masachs resisteix la crisi i aposta per una expansió al territori
En quatre anys, l'empresa ha passat de gestionar 180 a 1.800 naus i ha contractat nou personal
Quan va esclatar la crisi, Pere Masachs, gerent de finques Masachs -especialitzada en la venda i lloguer de naus industrials-, va decidir agafar els estalvis que havia fet durant l'època de bonança i reinvertir-los en l'empresa per dur a terme un pla d'expansió. En quatre anys, la firma, amb seu a Terrassa (Vallès Occidental), ha contractat més personal, ha passat de gestionar 180 a 1.800 naus industrials i ha obert oficina a Madrid, Girona, Tarragona i Saragossa.
Un esforç draconià que no s'ha traduït en guanys, l'empresa perd diners des del 2008 per la brutal crisi que afecta el sector, però que sí ha situat la companyia en una posició líder al mercat que l'ajudarà quan es reactivi la demanda. “Amb l'esclat de la bombolla els competidors locals i les grans multinacionals que operaven al territori van deixar les seves estructures comercials sota mínims”, explica Pere Masachs, mentre que la seva empresa va mantenir el personal i ha resistit la tempesta. “Nosaltres tenim muntada la xarxa i quan el sector es recuperi estarem al capdavant”, afirma el gerent.
Avui dia Masachs rep 300 trucades al mes de clients que s'interessen per llogar una nau industrial. D'aquestes, unes 10 es tradueixen en operacions reals, i això que el lloguers han anat baixant. El 2009, el metre quadrat per una nau industrial es pagava a 4,02 euros, mentre que ara se'n paguen 3 euros, “si no se'n paguen 2,50 o 2”, destaca Masachs. “Hi ha interès però la manca de confiança i la falta de crèdit tira molts empresaris enrere”, lamenta el directiu, que va agafar el relleu de l'empresa al seu pare, fundador del negoci fa 48 anys quan va obrir a Terrassa un despatx com a agent de la propietat immobiliària (API).
De les 1.800 naus que gestionen aquestes finques, uns 250 clients són fixos perquè Masachs actua com a administrador de finques i els gestiona el rebut del lloguer i actua en qualsevol incidència que passi a les naus. Una activitat, la d'administradors, que és el que aporta a l'empresa uns ingressos fixos que els permet tirar endavant. “Si només depenguéssim de fer operacions sense actuar com a administradors, hauríem hagut de tancar”, assegura el gerent, i subratlla l'esforç de la companyia per donar “el millor servei possible” als clients, que els ha permès fidelitzar la clientela i ser referents en el sector.
bons preus.
Una bona oportunitat de futur per a Finques Masachs seria captar les empreses estrangeres que es volen establir a Catalunya, ja que la immobiliària ha observat que hi ha molta firma anglesa, alemanya i francesa que busca naus al país. “Ho sabem i per arribar a aquest tipus de clients segurament reforçarem l'oficina de Madrid, on hi ha més API internacional”, assegura Masachs, malgrat que matisa que abans d'ampliar l'equip, però, volen esperar que hi hagi “més confiança”. A l'empresari també li agradaria obrir oficina comercial a València i al País Basc, però aquesta decisió també haurà d'esperar que les coses millorin. “Som positius però realistes. El segon trimestre d'enguany hem notat una baixada de les trucades. L'objectiu és tancar l'any amb una cartera de 2.000 naus, però s'haurà de veure com evoluciona l'economia”, afirma el directiu. Mentrestant, l'empresa continua apostant per consolidar-se i fa ús de les noves tecnologies per aconseguir-ho.
Facturació
500.000
Treballadors
14
Any de fundació
1964
Finques Masachs resisteix la crisi i aposta per una expansió al territori