Borsa

Difícil digestió

El nou pla d'ajust del govern espanyol convenç a mitges uns inversors amb massa incerteses econòmiques encara per pair. L'Íbex-35 cau un 1,10% setmanal.

Els dubtes pel sanejament a la banca continuen colpejant el sector a la borsa i el càstig s'estén també a les elèctriques pel
nou context impositiu

La borsa és incapaç d'aixecar el cap, malgrat que ho intenta. Durant la darrera setmana la volatilitat ha anat augmentant al mateix temps que el selectiu índex de la borsa espanyola incrementava els números vermells. Els inversors estan encara paint el nou pla d'ajust econòmic que ha presentat el govern del Partit Popular -i que va aprovar divendres 13- en el qual preveu la pujada de l'IVA i d'altres mesures que han de generar ingressos per complir les exigències de Brussel·les. Però tot i que l'anunci -del qual es va encarregar dimecres el mateix president Mariano Rajoy- va agradar en un primer moment als mercats, aquests van tornar a les pèrdues per l'allau d'incerteses que encara planen en el context econòmic. A més a més, després d'unes setmanes de rumors al voltant d'aquesta pujada, els mercats ja la tenien més que descomptada i l'efecte positiu en els parquets va diluir-se aviat, un cop va sorgir el dubte de com impactarà la pujada de l'impost a la malmesa economia.

Així, el principal índex de la borsa espanyola torna a acomiadar-se una setmana més ancorat en el vermell. L'Íbex-35 ha reculat un 1,10% en cinc sessions fins als 6.664,60 punts, augmentant fins al 22,20% les pèrdues en el conjunt de l'exercici i apujant fins al 6,16% el retrocés en la primera quinzena de juliol. Cal destacar que aquest balanç seria pitjor encara si en el darrer tram de la sessió de divendres l'Íbex-35 no s'hagués sumat a la tendència alcista de Wall Street que li va permetre tancar la sessió en positiu i eixugar part de les pèrdues setmanals.

Tot i que el càstig durant els darrers dies ha estat repartit, els sectors que més han patit la fugida dels inversors han estat banca i les elèctriques. De nou els serrells del pla de rescat al sector financer i si el govern es decideix o no a liquidar els bancs amb problemes -segons ha insinuat Brussel·les- han llastrat l'evolució de les accions dels grans grups bancaris. Bankia ha patit de valent i només en la sessió de dijous va retrocedir més d'un 9%. Per la seva part, la imposició de noves taxes que gravaran les elèctriques per compensar el dèficit tarifari ha colpejat el sector en la borsa durant les darreres sessions, inundant de números vermells el selectiu índex.

Però no tot és negatiu en l'escenari econòmic. Tant el Fons Monetari Internacional (FMI) com el Banc Central Europeu (BCE) han reconegut els esforços que està realitzant Espanya per recuperar la confiança dels mercats. Per ambdós organismes el govern va pel bon camí, però la pressió dels inversors no cessa i això es reflecteix en el repunt de la prima de risc dels països perifèrics. L'Europa de les dues velocitats ja és un fet i els inversors responen dirigint-se cap als països més segurs -com Alemanya-, disparant així la prima de risc d'aquells països amb dificultats. A més a més, la retallada del ràting d'Itàlia que ha fet Moody's ha caigut com una galleda d'aigua freda en uns mercats carregats d'incerteses.

EVITAR EL CONTAGI.

Mentre Europa intenta a la seva manera sortir de la crisi eterna, aquesta comença a contagiar-se a la resta del món i els inversors esperen que altres països prenguin mesures d'estímul per frenar el deteriorament econòmic. En aquest sentit, el creixement de l'economia xinesa (un 7,6% el segon trimestre de l'any, per sota de l'estimat i el pitjor registre en tres anys) té els inversors optimistes pensant que la Xina posarà en marxa polítiques expansives de les que agraden a les borses.

De la mateixa manera, els mercats estan pendents de les notícies que vénen de l'altra banda de l'Atlàntic, des d'on esperen que la Reserva Federal (FED) no deixi passar massa temps per actuar. Durant els pròxims dies es coneixerà el contingut del Llibre Beige de la FED i de ben segur que els inversors intentaran llegir entre línies per tractar d'esbrinar quin serà el proper moviment del banc central nord-americà.

A part de les dades dels EUA, l'atenció dels inversors se centrarà els propers dies en les subhastes de deute que celebrarà el Tresor espanyol enmig del repunt experimentat per la prima de risc (s'ha situat per sobre els 550 punts bàsics). S'haurà de veure com acollirà el mercat aquestes emissions i el que Espanya haurà de pagar per captar finançament amb la fredor del BCE de fons. L'entitat continua negant-se a comprar deute dels països que tenen primes descontrolades. Cal recordar que estem en ple període estival, en el qual la contractació -ja de per si fluixa el 2012- cau perquè molts inversors estan de vacances i la manca de volum pot intensificar els moviments (tant a la baixa com a l'alça). Com a mesura de precaució, cautela, que el panorama s'escalfa per moments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.