Focus

Eric Thode

Senior Expert de la Fundació Bertelsmann

“L'ocupació cíclica que es viu a l'Estat es transformarà en un atur persistent en el temps”

L'Estat espanyol ha de redissenyar el sistema educatiu si vol un canvi sostenible
Quan passi la crisi els joves d'ara seran vells per fer feines en què no cal experiència
Per atacar l'atur és cabdal que els desocupats de més edat tornin a entrar en el mercat
La majoria de desocupats tenen mancances per adaptar-se a altres sectors
Alemanya inverteix perquè els desocupats s'insereixin ràpidament

Eric Thode és un economista alemany especialitzat en economia internacional i del mercat de treball, i és Senior Expert en el programa Economia Sostenible de la Fundació Bertelsmann.

Com veu la situació del mercat de treball a l'Estat espanyol?
Bastant depriment. No és només una conseqüència de la crisi i de la consegüent baixada de la demanda, sinó també dels problemes estructurals. L'esclat de la bombolla immobiliària ha deixat sense feina un gran nombre de treballadors poc qualificats. Si l'economia revifa, i tenint en compte que és improbable que el sector de la construcció recuperi la força que tenia, la majoria d'aquesta gent haurà de trobar feina en altres sectors, però molts tenen una manca de capacitacions per adaptar-se a altres feines.
Si no s'hi posa remei, cap on anem?
L'ocupació cíclica que viu avui dia l'Estat espanyol es transformarà en un atur estructural persistent en el temps. En gran mesura s'assembla al que va passar a Alemanya als anys 90.
Per als joves també és un problema, aquesta ocupació cíclica...

Hi ha el risc que l'Estat espanyol tingui una generació perduda, perquè quan l'economia es recuperi hi haurà més joves, i els joves d'ara seran massa vells per accedir a les feines en què es necessita poca experiència laboral.
Madrid ha retallat les polítiques actives d'ocupació. A Alemanya es va fer, en època de crisi?

Les polítiques actives d'ocupació es van renovar durant les reformes Hartz de principi d'aquest mil·lenni i s'han tornat a posar a punt a l'abril d'enguany. El paradigma actual alemany és inserir en el mercat laboral les persones que estan a l'atur al més aviat possible. Les mesures a curt termini dominen la gamma d'instruments polítics, perquè les possibilitats de trobar un lloc de treball en període de desocupació es deterioren molt ràpidament. Mai s'ha deixat d'invertir en això.
A què ens referim quan es parla del miracle laboral alemany?

En els últims sis anys Alemanya ha fet un gran treball per integrar els treballadors desocupats de més edat. L'aboliment de les prejubilacions no ha portat a un augment de l'atur, però sí més ocupació de les persones més grans. I això tampoc no s'ha produït a costa dels treballadors més joves. L'edat de jubilació s'ha retardat dos anys. Tot i això, per als desocupats més grans encara és difícil trobar una feina, però el problema no és tant l'edat sinó la manca de qualificacions. Per posar-hi remei s'han d'intensificar els esforços de formació continuada i aprenentatge permanent.
El sistema alemany també té una cara fosca?

La integració del mercat de treball alemany té els seus límits quan es tracta de perspectives d'ascens social. Avui dia és fàcil inserir laboralment persones en llocs de treball flexibles, com les minijobs, els autònoms, contractes temporals i feina mal pagada. Unes bones condicions són difícils d'aconseguir perquè la regulació del mercat de treball continua sent rígida. Hi ha un gran perill d'estancar-se en l'ocupació precària, que sovint es va interrompent en períodes de desocupació. Això provocarà un augment de la pobresa en la vellesa, perquè molts treballadors no acumularan prou contribucions als plans de pensions públics i privats, necessaris per a una pensió de jubilació suficient.
Ho està fent bé l'executiu espanyol en l'àmbit laboral?
Qualsevol mesura que faci el mercat laboral més permeable és benvinguda. Això inclou l'abaratiment de l'acomiadament, perquè si els empresaris no poden acomiadar quan van maldades, en època de bonança seran reticents a contractar. I augmentar la flexibilitat interna a les empreses, incloent-hi la possibilitat de desviar-se dels convenis col·lectius, també va en bona direcció.
Són mesures de manual...
Exacte, i han tingut efectes positius a Alemanya, Dinamarca, Suècia, Àustria... Només hi ha un gran problema. En el curt termini moltes d'aquestes mesures són a costa dels treballadors, i els desocupats són els que han de suportar el pes de les reformes. Malgrat això, en els casos estàndards unes polítiques sàvies complementen les mesures estructurals amb macropolítques expansionistes, per exemple: augmentar la inversió pública.
La segona opció es descarta pel problema del crèdit.
Sí. L'Estat espanyol haurà de triar el camí dur (com Alemanya, el 2005, que va provocar 5 milions de desocupats); o haurà de trobar la manera de combinar reformes estructurals amb un augment de la inversió quan l'economia es recuperi, si troba la manera de controlar el dèficit i tenir un pressupost equilibrat.

Què recomanaria, al govern espanyol?
L'economia ha de deixar de dependre de la construcció i dels serveis i orientar-se a l'exportació de béns i serveis. Augmentar la competitivitat i al mateix temps proporcionar les competències i qualificacions necessàries per tenir èxit en aquests sectors serà la clau per a una recuperació del mercat de treball.
I en el llarg termini?

Redissenyar el sistema educatiu és necessari, especialment per a les qualificacions de nivell mitjà. El sistema educatiu espanyol és bipolar: molts graduats universitaris, i molts alumnes que abandonen prematurament l'escola. Cal un sistema de formació professional que combini teoria a l'escola i pràctiques a les empreses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a