Empreses

Nissaga d'artesans del ferro a Gandesa

Grisverd és una nova línia de negoci de mobiliari urbà i sostenible d'una empresa que intenta obrir-se al mercat internacional

Al pròxim any faran una prospecció comercial per iniciar l'exportació

Josep Oriol és de la quarta gene­ració d'una família de fer­rers de Gan­desa que, des del segle XIX, es dedica a la ser­ra­lle­ria. El negoci ha anat evo­lu­ci­o­nant i adap­tant-se a la demanda del mer­cat, així s'han dedi­cat a la forja artística, la fabri­cació d'estris del camp, les car­ros­se­ries de vehi­cles indus­tri­als, el mun­tatge de grues i pla­ta­for­mes ele­va­do­res i, des de fa tres anys, han obert una línia de mobi­li­ari urbà sos­te­ni­ble. “L'acti­vi­tat de l'empresa s'ha anat ori­en­tant al mer­cat més idoni”, ha expli­cat el gerent de Car­ros­se­ries, Ala­zor i Gris­verd.

De moment, Gris­verd és la marca del mobi­li­ari urbà sos­te­ni­ble, però Oriol no des­carta con­ver­tir aquesta part del negoci en una empresa a part. “Man­tin­drem la línia de car­ros­se­ria i obri­rem Gris­verd al món”, ha mani­fes­tat la res­pon­sa­ble d'admi­nis­tració i màrque­ting, Asun Colom.

La crisi econòmica ha fet dava­llar la demanda de car­ros­se­ries de cami­ons, i si fins fa uns anys la plan­ti­lla d'Ala­zor era de deu tre­ba­lla­dors, ara és de qua­tre. A més, però, tenen un equip de dis­se­nya­dors col·labo­ra­dors i de comer­ci­als. La fac­tu­ració anual de l'empresa és de cap a 300.000 euros. “És en moments de crisi quan dedi­ques més temps a pen­sar en pro­jec­tes de futur, i Gris­verd ho és”, ha dit Colom. Bancs, pape­re­res, jar­di­ne­res, fanals solars, tau­les i apar­ca­bi­cis for­men el catàleg de pro­duc­tes, tots amb les carac­terísti­ques comu­nes que es fabri­quen amb pro­duc­tes reci­clats i sense que en cal­gui fer man­te­ni­ment i que pre­sen­ten un dis­seny dife­ren­ciat. En aquest sen­tit, uti­lit­zen mate­ri­als com l'acer Cor­ten i el plàstic reci­clat, que ofe­rei­xen una gran resistència a l'intempèrie.

El mobi­li­ari urbà de Gris­verd ja es pot tro­bar en car­rers, pla­ces i parcs de Gan­desa, Ascó, Móra d'Ebre, el Pinell de Brai, Tor­re­dem­barra, entre d'altres. Però la situ­ació finan­cera dels ajun­ta­ments, que gai­rebé no fan obres, no ha faci­li­tat el crei­xe­ment d'aquesta línia de negoci. “Aca­bem de començar el procés d'expor­tació”, ha asse­nya­lat Colom. El pro­per any faran una pros­pecció comer­cial per selec­ci­o­nar els pos­si­bles mer­cats. “El sen­tit comú ens diu que podem tro­bar demanda a països nòrdics, on estan més sen­si­bi­lit­zats amb el medi ambi­ent, però s'ha d'estu­diar”, ha conclòs Colom.

Vin­cles amb gaudí.

Una desena de bancs de Gris­verd s'han ins­tal·lat a la Casa de Con­va­lescència de Bar­ce­lona, però els seus vin­cles amb la capi­tal es remun­ten des de fa molt, quan San­ti­ago Oriol, avi de Josep, va tre­ba­llar al taller de Bona­ven­tura Bat­lle i va col·labo­rar amb Antoni Gaudí dei­xant la seua empremta a la Casa Vicenç i al parc Güell. “Quan Gaudí entrava al taller sem­pre pre­gun­tava: «On és San­ti­ago?»”, ha dit Oriol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Nissaga d'artesans del ferro a Gandesa

Publicat a