Focus

Catalunya és titular

Els corresponsals dels mitjans internacionals recelen de l'escenari català i coincideixen que la independència queda lluny. Descarten que el procés sobiranista sigui un fre per atraure inversions i animen que la sortida es negociï amb Espanya

Catalunya és una economia semblant a la de Portugal i més gran que Grècia però, en general, els Estats petits han tingut problemes per finançar-se
El parer majoritari dels consultats és que una independència catalana seria nociva
Tinc les mans lligades per fer
declaracions.
És política del diari no donar opinions per evitar qualsevol visió partidista
Consideren que una secessió consensuada amb Espanya reduiria el terrabastall
Coincidències en què Europa s'ho mira, i s'ho mirarà, com un conflicte intern
Europa ho veurà sempre com un assumpte intern. Catalunya ho té molt difícil per trobar suports. Pensar a tenir el suport d'Europa és una fantasia catalanista
El temor de les empreses era tenir un conflicte a la vista però el tema de la independència s'ha refredat. El referèndum es planteja per al 2014 i el 2013 poden passar coses
La legislació preveu que quan un territori s'independitza queda fora del marc de la UE però en el món de la política tot és negociable i la legislació es pot canviar
Un flamenc radical és igual que un català radical. Catalunya no pot pretendre ingressar immediatament a la Unió Europea. S'hi ha de posar a la cua
Catalunya no trobarà suport a Europa perquè les seves queixes no semblen fonamentades. És obvi que a Catalunya no hi pot retornar el 100% del que paga a l'Estat

Capvespre de diumenge als Estats Units. La cadena CBS emet 60 minutes, programa que té una audiència de 13 milions d'espectadors. El veterà periodista Bob Simon posa la veu a un reportatge (emès el dia de Reis passat) i relata que “Barcelona és la capital de Catalunya, que en el mapa és una província d'Espanya tot i que molta gent vol separar-se'n i tenir el seu propi Estat”. El document està dedicat a la triomfant trajectòria del FC Barcelona però aporta pinzellades de la realitat catalana i de la relació amb l'Estat espanyol. Entre flaixos de la massiva manifestació de la Diada es deixa constància que “els jugadors del Barça són els soldats de Catalunya” i Sandro Rosell apareix dient que “qui sap” si algun dia Catalunya serà un país reconegut per les Nacions Unides.

En el context actual, quina és la imatge de Catalunya al món? El procés sobiranista encomana tanta inestabilitat com bramen algunes veus apocalíptiques? Els corresponsals dels mitjans de comunicació estrangers són els ulls i les orelles dels països respectius en el partit que disputen Catalunya i Espanya i tenen un paper clau a l'hora de dibuixar-ne el retrat.

SENY O DESGAVELL CATALÀ?

El diari anglès Financial Times és considerat “la Bíblia” de la premsa econòmica mundial i el corresponsal a Madrid, Miles Johnson, va escriure després del 25-N que “les eleccions deixen una clara majoria a favor de les forces pro-referèndum”. Consultat sobre la credibilitat de Catalunya en el context polític i econòmic, Johnson diu que “ningú sap si un estat català funcionaria des del punt de vista econòmic” i analitza que “Catalunya és una economia semblant a la de Portugal i més gran que Grècia però, en general, els estats petits han tingut problemes per finançar-se”. En aquest sentit, “el discurs sobre la eventual ruïna catalana no el fa només la dreta espanyola”.

El corresponsal explica que, des de l'exterior, “es fa difícil d'entendre que Catalunya demani diners a Espanya mentre reivindica tenir més autonomia i més control sobre els seus impostos”i no nega que “la conciliació és molt difícil”. És rotund a l'hora de negar que l'actual situació catalana atemoreixi les multinacionals o els inversionistes estrangers: “No hi ha por perquè no hi ha la creença que Catalunya se separarà d'Espanya a mitjan termini.”

Giles Tremlett escriu al diari The Guardian i pel prestigiós setmanari The Economist. Fa més de 20 anys que viu a l'Estat espanyol i creu que la situació política de Catalunya pot ser contraproduent per atraure inversions foranes: “si una empresa vol fer una inversió fins a 5 o 10 anys, no té gens clar quina relació tindrà llavors Catalunya amb Espanya o Europa.” Quan se li demana si el clima d'incertesa també el viu l'Estat pels titubejos de Rajoy en la petició de rescat respon que: “no és comparable, són dimensions diferents. En el cas català ni tu, ni jo, ni ningú no pot preveure què passarà a Catalunya d'aquí a 10 anys i aquesta pregunta obligatòriament se l'ha de fer un inversionista abans de decidir.”

Tremlett veu “molt lluny” la independència catalana i, en el cas que es produeixi, considera que les conseqüències per a Catalunya dependrien: “si és un procés de vellut no hi ha d'haver cap problema per a Catalunya. Espanya no tindria li hauria de vetar l'entrada a la UE, però si hi ha un procés rupturista és impossible de preveure.” Sobre com actuaria Europa en cas que la consulta demostrés una clara voluntat independentista del poble català, pel periodista, “Europa ho veurà sempre com un assumpte intern. Catalunya ho té molt difícil per trobar-hi suports. Jo no veig possible que hi hagi gaire pressió de l'Estat francès, italià, d'Alemanya o del Regne Unit a favor de Catalunya. Per què ho haurien de fer? Si no en traurien cap avantatge. Pensar a tenir el suport d'Europa és una fantasia catalanista”.

Raphael Minder, de l'International Herald Tribune (l'edició global del New York Times), explica que “preveure que una consulta tindria una clara majoria a favor del sí és suposar molt” i quan se li planteja que si la majoria es donés i derivés en un conflicte obert amb Madrid “hi perdrien tant Catalunya com Espanya”. El periodista, que fa tres anys que està destinat a Madrid, matisa que si la separació es pacta, les conseqüències podrien ser menys pernicioses per a l'economia dels dos països però “veig molt poc probable que pugui arribar la independència per la via d'un pacte”. Minder creu que “el resultat de les eleccions ha frenat el procés sobiranista. Es van convocar eleccions per donar velocitat al tema i arribar ràpidament al referèndum però el resultat ha estat contrari”.

De fet, exposa que “el que han de fer els polítics catalans és demostrar que saben governar i resoldre els problemes que tenen sobre la taula” i, en aquesta línia, explica que “fins i tot el més independentista català entén que és més important trobar feina que no pas veure una Catalunya independent d'Espanya”. Sobre la possibilitat que la constitució d'un estat català pugui accelerar l'obtenció de la desitjada feina, respon que “es pot plantejar el que vulgui però no veig cap fonament econòmic per respondre que sí”. Des de la perspectiva dels mercats, diu que la credibilitat dels governs “està tocada arreu d'Espanya, i amb això hi incloc la Moncloa però també la Generalitat” però, en canvi, descarta que la situació de canvi que viu Catalunya hipotequi possibles inversions perquè “el temor de les empreses era tenir un conflicte a la vista però el tema de la independència s'ha refredat i ara és menys immediat del que era al novembre passat. El referèndum es planteja per al 2014 i durant el 2013 poden passar moltes coses”.

Jonathan House escriu per al Wall Street Journal. El periodista és molt mesurat quan dóna la seva opinió “no sóc cap analista”, avisa. Explica que no ha vist cap tesi fiable sobre les conseqüències que tindria la independència catalana i considera que “genera moltes incògnites: Com es repartiria el deute públic? Com es repartirien alguns actius que estan a Catalunya però que han estat finançats per l'Estat?”

House creu que “la pregunta del milió és si Catalunya quedaria integrada a la Unió Europea o no” i aventura que “la legislació preveu que quan un territori s'independitza queda fora del marc de la UE però en el món de la política tot és negociable i la legislació es pot canviar”. El periodista detalla que “aquest tema el veig complicat i difícil de plantejar, més aviat com una cosa llunyana”. Sobre la hipotètica incertesa que el marc català pugui generar per atraure inversions, insisteix que “no he vist cap dada que ho pugui fer pensar. Aquest debat, si de cas, podria arribar més endavant però de moment queda en l'esfera més local”.

Henrik Jan Boom és l'únic corresponsal d'un diari belga que consta acreditat a l'Estat espanyol i admet que ha perdut part de la simpatia que sentia pel poble català “per culpa dels radicalismes”. Diu que “un flamenc radical és igual que un català radical”. Boom critica que, fins i tot en el cas d'assolir la independència, “Catalunya no pot pretendre ingressar immediatament a la UE. S'hi ha de posar a la cua. Primer hi ha Turquia, Croàcia, Sèrbia. Són les regles”.

Helene Zuber és corresponsal del setmanari alemany Der Spiegel i revela que “a Alemanya hi ha la sensació que un sistema federal podria solucionar tensions a Espanya”. Reflexiona que “sembla poc lògic que Espanya reclami la solidaritat d'Alemanya en el marc europeu i que, en el marc intern, els seus motors econòmics no vulguin aportar aquesta solidaritat”. Sentencia que “Catalunya no trobarà suport a Europa perquè les seves queixes no semblen fonamentades. És obvi que a Catalunya no hi pot retornar el 100% del que paga a l'Estat, tampoc a Baviera hi retorna el 100%”. Sobre si la postura catalana genera reticències inversores, explica que, si de cas hi són, “és per la llengua. La necessitat de saber el català sí pot fer que les empreses es plantegin instal·lar-se en d'altres punts de l'Estat per facilitar la vida al personal”.

Ruxandra Constantinescu Vicepresidenta ACPE

“No hi ha casos d'informació falsa en el periodisme espanyol”

M.r.c

L'Associació de Corresponsals de Premsa Estrangera (ACPE) té 90 anys d'història i intenta actuar com a nexe dels professionals de la informació que desenvolupen la seva tasca a l'Estat espanyol. Ruxandra Constantinescu, de l'agència Agerpress (Romania) n'és la vicepresidenta.

El procés català ha generat interès pels mitjans estrangers?
És actualitat, no perquè hi hagi similituds amb altres territoris sinó perquè afecta un país important de la UE. Des del no de Rajoy en relació amb el pacte fiscal, les posicions s'han radicalitzat. És un conflicte, però, que no té unes causes gaire clares. No sé si sense crisi econòmica s'hauria arribat a aquesta situació tan radical.
Quines conseqüències tindria una independència catalana?
No crec que acabi en una ruptura, és una opinió molt personal. Si es produís, Espanya no sé si necessàriament hi perdria. Sens dubte la seva imatge en sortiria perjudicada però no sé si més enllà d'això hi perdria. En el cas de Catalunya, sembla que els independentistes catalans no estan gaire preocupats pels efectes de la ruptura perquè diuen que es podrien quedar a la Unió Europea.
L'escenari polític i econòmic en què està Catalunya s'interpreta de la mateixa manera per la premsa espanyola que per la premsa de l'estranger?
La premsa, ni aquí ni enlloc, mai és completament objectiva. Un diari té una línia editorial traçada i cada diari va en una direcció. És normal que això passi.
El periodisme està atrinxerat?
No, però hi ha diferents maneres de donar una informació i de fer-ne les anàlisis. La realitat és interpretable. Des del punt de vista de la premsa estrangera tenim un gran avantatge perquè el que escrivim és política exterior i no afecta tan directament la línia dels nostres mitjans. De tota manera, no hi ha casos d'informació falsa en el periodisme espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.