Eines

Sergio Prieto

Director del llibre Informe Anual de Cambios de Comportamiento

“Les persones corrents hem adquirit més importància”

La societat es mou en paral·lel als canvis en
els cicles econòmics

El que passa avui és una conseqüència del que va passar ahir i un avís del que passarà demà. Amb aquesta premissa la firma Labrand observa els canvis que a la majoria dels humans ens són imperceptibles, i ara ha fet una foto que té per títol Informe anual de cambios de comportamiento.

A qui li interessa saber en què estem canviant com a societat?
A les persones en particular, i en especial a qualsevol institució i empresa que vol satisfer la demanda de la societat. Ajudem a entendre quin és el nou context social.
Com ara què?
El model del capitalisme liberal en el qual les empreses produeixen i el ciutadà només obre la boca i consumeix està mort.
La compra intel·ligent ha vingut per quedar-s'hi?
Ara comprar barat és consumir intel·ligentment, els outlets i low cost de tot tipus es converteixen en les alternatives més buscades, el nou consumidor està més ben informat i en canals no controlats per les empreses.
Parlen, a més, de l'ascens de l'home ordinari.
Les persones corrents hem adquirit més importància, les noves tecnologies ens han donat poder i ara el que s'exigeix és més transparència i ja no tot val, ha arribat el moment de la recuperació de les coses ben fetes.
Amb el seu llibre fa la sensació que hi ha hagut més canvis de comportament social en els darrers tres anys que en més d'una dècada de bonança?
Efectivament, la societat es mou en paral·lel als cicles econòmics, en èpoques de bonança, hi ha canvis a més llarg termini i en moments de crisi els canvis de comportament es produeixen molt més ràpid. Per sortir de la crisi la societat demana nous valors.
De quins valors parlem?
Nosaltres ho hem batejat com el moment Re, (rethink, Restart, reinventar). La societat reclama fer un procés similar al de les màquines amb el botó del reset. Demana reiniciar-ho tot plegat, una vegada s'ha evidenciat que el sistema no funciona i que s'ha de reinventar.
L'emprenedor s'ha convertit en el nou líder social?
Cada cop hi ha més emprenedors socials que volen convertir la seva manera de viure en la seva feina. Surten més emprenedors que volen aportar a la societat alguna cosa que la faci millor i alhora guanyar diners.
En el seu estudi asseguren que el respecte es generalitza, fins i tot com a font de negoci.
Hem detectat iniciatives empresarials en augment que parteixen del respecte a la societat, com està passant amb l'auge de la banca ètica.
Són patrons que neixen com a contraposició als excessos d'altres èpoques?
El cert és que davant la sensació que les institucions amb més poder no treballen per la societat, han fet moure la contrarèplica.
De quina manera?
Hi ha un sentiment estès que ens hem de posar a contribuir al canvi, i el cert és que hi ha molta gent a tot l'Estat que des del seu àmbit particular està fent coses. És una nova visió que fa gestionar d'una manera més propera, més en equip i més femenina. Però no només perquè hi hagi més dones sinó perquè es demana una gestió més sensible, amb més cura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.