Borsa

A poc a poquet

Sense una tendència clara, la inèrcia porta els índexs un pas cap endavant en un escenari econòmic que continua sent confús. L'Íbex-35 suma un 1,40% setmanal.

Les empreses de petita i mitjana capitalització mantenen la tendència alcista del 2012 i l'Íbex Small Cap es revalora més d'un 15% en l'any

Sense pressa però sense parar-se pel camí. Així van passant aquest primer mes de l'exercici les borses, sense gaires ensurts que frenin la seva passejada però tampoc sense gaires estímuls que els permetin fer un gran salt cap endavant. En aquests moments els inversors neden entre l'optimisme que apunta cap a una recuperació de l'economia en la segona part d'aquest exercici i el pessimisme per les previsions negatives d'algunes grans multinacionals. Això dóna com a resultat un ambient confús i una falta clara de tendència, malgrat que el rerefons del mercat presenta un aspecte positiu.

En aquesta tessitura es troben gairebé la totalitat de les borses europees i l'espanyola no és una excepció. El desconcert dels inversors queda reflectit en la marxa del selectiu índex. Aquesta setmana l'Íbex-35 ha tornat al camí dels guanys setmanals i ha sumat una revaloració de l'1,40%, fins a situar-se en els 8.724,60 punts. Amb aquesta alça, l'índex ha avançat d'ençà que s'inicià l'any un 6,82% i des dels mínims de l'estiu passat la plusvàlua assolida per l'índex supera el 45%. No obstant, les alces més significatives de l'Íbex-35 van enregistrar-se en les primeres sessions del 2013. L'índex va inaugurar el nou any amb una pujada del 3,43% només en la sessió del 2 de gener, mentre que el 9 de gener l'alça va ser de l'1,81%. Des d'aquella jornada, els moviments que ha enregistrat l'Íbex-35 són limitats i en cap cas superen –ni a l'alça ni a la baixa- l'1% de variació, mostrant que, tot i les ganes de pujar, manquen al·licients per fer-ho de forma clara però tampoc hi ha motius per abandonar la inversió.

On sí que hi ha al·licients per invertir és en les petites i mitjanes empreses que cotitzen en el mercat continu. La tendència alcista que van enregistrar un bon grapat d'aquestes companyies el 2012 s'està repetint durant les primeres setmanes del nou exercici. L'índex Íbex Small Cap arrossega una plusvàlua d'ençà que començà l'any superior al 15%, mentre que l'Íbex Medium Cap suma una alça en el mateix període del 6%, revaloració molt semblant a la que té el principal índex de referència de la borsa espanyola en el mateix període.

Durant la setmana el Tresor espanyol ha tornat a enlluernar els inversors internacionals amb dues subhastes que han tingut un fort suport des de l'estranger. La demanda rècord de deute espanyol ha permès a Espanya col·locar 7.000 milions d'euros (enfront dels 4.000 previstos) en bons a 10 anys baixant l'interès a pagar. La bona marxa que estan tenint les emissions de deute ha accelerat les subhastes i el Tresor ja té cobert el 15% del total de finançament per al conjunt del 2013. En mesos anteriors, la gana dels inversors pel deute espanyol hauria estat un motiu suficient per sumar avanços importants en els parquets, sobretot en l'espanyol. Però aquesta setmana aquesta notícia ha estat fins i tot ignorada pels inversors, atès que els principals índexs europeus es van tenyir de vermell en les sessions en què es van celebrar les col·locacions.

Els mercats es van animar una mica més a finals de setmana a l'abric de la bateria de dades macroeconòmiques que mostren una millora de l'escenari econòmic a una i altra banda de l'Atlàntic i les declaracions del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, en què assenyalava que la recuperació serà un fet en la segona meitat del 2013.

PROHIBICIÓ VENDES A CURT.

La propera setmana, amb l'acomiadament del mes de gener, també finalitzarà la prohibició de les vendes a curt en la borsa espanyola. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha de decidir si prorroga novament aquest veto que va instaurar-se al juliol per un termini de tres mesos i es va allargar un trimestre addicional per les circumstàncies excepcionals del sector financer a conseqüència de la seva reestructuració. Amb aquesta mesura s'ha volgut mantenir allunyats els especuladors de la borsa espanyola, però ara que la confiança sembla que ha retornat als mercats i el rescat a Espanya ja no plana en l'ambient, aquesta mesura podria estar desfasada. Això no obstant, sembla que des del Ministeri d'Economia veuen amb bons ulls que la prohibició de les vendes a curt es mantingui una mica més. Els propers dies es coneixerà la decisió de l'ens regulador sobre aquesta qüestió. D'altra banda, cal destacar que la prima de risc va pujar uns 23 punts bàsics en la darrera sessió setmanal per un canvi en els bons de referència de Reuters i Bloomberg. Per evitar ensurts, l'Executiu va informar divendres que aquesta sobtada alça responia a criteris tècnics i no a un empitjorament del deute espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.