Montserrat Casanovas
COAUTORA DEL LLIBRE LA FINANCIACIÓN DE LA EMPRESA
“El finançament que triïs avui marcarà el futur de l'empresa”
La poca formació
i la facilitat del crèdit van fer que les firmes se sobreendeutessin
i la facilitat del crèdit van fer que les firmes se sobreendeutessin
Les dificultats d'accés al finançament que tenen les empreses han estat l'element determinant per publicar ara el llibre La financiación de la empresa?
El finançament de l'empresa ha estat determinant sempre, i això explica per què unes empreses tenen més èxit que altres. Pescanova n'és un exemple: es va finançar de manera inadequada i ara els bancs no volen refinançar els seus deutes, i per això estan abocats al concurs de creditors. És una mostra de la importància del finançament per al creixement de l'empresa i també per a la seva supervivència.
L'estructura financera de l'empresa no havia estat mai tan vital com ara?
És cert que en èpoques d'expansió l'apartat financer de les companyies podia passar més desapercebut, perquè el finançament en què es basaven era bàsicament bancari, i els bancs estaven molt oberts a deixar préstecs perquè era la manera amb què tenien més beneficis.
I ara se'ls retreu que en els moments d'expansió no fessin una anàlisi exhaustiva de la solvència de les empreses a qui deixaven els préstecs.
Sí, efectivament. El fet de no fer una anàlisi del risc ha estat una de les principals causes que ens han portat a aquesta crisi. Com que els bancs deien a tot que sí, les empreses tampoc feien una anàlisi curosa de solvència-risc i es van sobreendeutar, la qual cosa els fa també culpables. L'empresa no va fer tampoc anàlisi de les alternatives de finançament que hi havia aleshores, i el model de finançament pel qual van optar en temps de bonança ha acabat condicionant el seu futur.
Però per què les empreses en termes generals no van fer cap anàlisi del risc, per falta de formació als departaments financers o per deixadesa de funcions?
Hi ha hagut diferents causes. A les pimes hi havia una cultura financera molt bàsica, i és cert que els calia un aprofundiment. I, d'una altra banda, amb la facilitat que posaven les entitats financeres per accedir al crèdit, els departaments financers tampoc necessitaven buscar més. És a dir que ha estat responsabilitat de tots.
És moment, doncs, de buscar alternatives per no recórrer als bancs.
Les empreses estan sobreendeutades i els bancs no volen refinançar-les, han d'estudiar alternatives de finançament com les que expliquem al llibre i veure en cada moment, en funció de les disponibilitats, quines són les més adequades, i especialment les pimes, que són les que han estat menys creatives, ja que s'han basat només en l'autofinançament o els bancs.
Quasi cada dia surten instruments financers nous. Quin recomanaria, tenint en compte les circumstàncies actuals?
Aquesta matèria és un repte constant i cal estar al dia si es vol tenir èxit a l'empresa. Ni ara ni mai es pot dir quin és el millor instrument del mercat perquè depèn de l'estructura financera de l'empresa i la situació en què està. Abans que res, però, cal que el departament financer de cada empresa faci una anàlisi de situació d'on són i cap on volen anar. Sovint a les empreses més petites les tasques no estan tan definides: una mateixa persona fa diferents funcions, i tenen més necessitats d'actualitzar-se i formar-se. Al nostre llibre s'expliquen les diferents fonts de finançament.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.