Emprenedors

Suar i fer un bany calent a l'aire lliure

Welltech 94 importa de Finlàndia les saunes i els ‘hot tubs' de fusta per vendre o llogar

L'empresa confia consolidar un mercat potencial com és el turisme rural
Les estructures són de fusta massissa, i no s'hi fan servir ni coles ni productes químics

Welltech 94 és la primera i única empresa a l'Estat espanyol que es dedica a llogar saunes per a exterior i hot tubs, unes tines de fusta que serveixen per fer banys calents a partir d'una simple estufa de llenya: “Als països nòrdics acostumen a tenir a fora de la casa tant la sauna com el seu hot tub particular. És un punt de trobada en acabar el dia per relaxar-se i fer petar la xerrada amb els amics.” Tot i que el clima gèlid convida més a buscar el contrast de la calor, el costum escandinau de fer una sauna s'ha exportat arreu del món. Molts hotels i gimnasos ofereixen espais de salut (wellness) per relaxar-se i gaudir dels beneficis saludables pel cos.

L'empresari David Paricio no s'ho va pensar dues vegades per importar de Finlàndia aquestes saunes i hot tubs dissenyats per a l'exterior i seguint les tècniques escandinaves. “Poder fer una sauna o un bany calent a l'aire lliure, escoltant com va espetegant la llenya i res més, no té res a veure amb allò a què estem acostumats aquí”, explica. Per això va buscar, fins que el va aconseguir, el proveïdor de les estructures fetes a mà, amb fusta massissa i sense coles ni productes químics. Els preus de venda oscil·len des dels 2.500 euros fins als prop de 5.000 de la sauna. “N'hi ha que es gasten els diners en una bicicleta, i altres prefereixen gaudir d'una sauna a casa”, sosté Paricio, que ja ha comercialitzat les primeres estructures.

L'handicap dels compradors i els llogaters és disposar d'espai a l'exterior, sigui un jardí o un terrat, per facilitar la sortida de fums de les calderes que funcionen amb fusta. L'empresa s'encarrega del transport i la instal·lació, així com del material i les instruccions de funcionament. “No tenen cap complicació, ja que funcionen de manera completament autònoma; només cal anar posant-hi llenya i regular la temperatura”, afirma el responsable.

festes i comiats.

El cost de submergir-se en aigua calenta o suar en plena natura és més assequible pels qui decideixen llogar l'equip. L'empresa ofereix lloguers a partir de 275 euros el cap de setmana: “És una bona sorpresa i un regal original per a festes d'aniversari o comiats de solter i els portem fins allà on ens diguin.” Alguna empresa ja els ha contractat els serveis per instal·lar-les en una convenció en què també es duien a terme tècniques i teràpies naturals. Les estructures estan equipades amb calderes i els components de sauna de la marca Harvia. Amb una sola càrrega de llenya i en qüestió de 20 minuts, la sauna s'escalfa fins als 90 ºC, a punt perquè hi puguin entrar les sis persones que hi tenen cabuda. El manteniment, segons explica aquest empresari, es redueix a buidar les cendres de l'estufa, com si fos una llar de foc, i protegir la fusta exterior perquè no es malmeti amb el sol. Sobre els hot tubs, assenyala que són més desconeguts que la sauna, però igual de pràctics i relaxants. N'hi ha de dues mides: per a 4 i 5 persones, i el més gran, en què s'hi poden asseure fins a 8 adults. La temperatura de l'aigua es recomana que sigui de 37 ºC, per la qual cosa, a diferència de la sauna, també és apte per a infants. El barril té capacitat per a 1 metre cúbic d'aigua que s'escalfa en prop de dues hores. Segons Paricio, resulta més econòmic que el cost elèctric de fer anar i mantenir l'aigua d'un spa o un jacuzzi: “No es pot comparar sortir relaxat i fent olor d'herbes que de lleixiu o clor.”

Welltech 94 es va constituir a finals de l'any passat com a empresa especialitzada en el disseny de piscines de luxe. Tal com explica Paricio, el lloguer i venda de saunes era una alternativa perquè la construcció anava a la baixa. Tot i així, l'activitat va remuntar en una comarca on hi ha algunes urbanitzacions d'alt nivell econòmic. La comercialització de saunes es va endarrerir fins a presentar-se al febrer a la fira de l'Arbre de Mataró. Properament anirà a l'Ascensió de Granollers i la Fira del Ram de Tordera. Paricio confia a consolidar l'empresa en els propers anys en un mercat potencial com és el turisme rural. “Per als hotelers és complicat destinar un espai a la sauna, perquè perden habitacions, però tenir saunes i banys calents a l'exterior pot ser una experiència diferent per als clients”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.