Emprenedors

Suar i fer un bany calent a l'aire lliure

Welltech 94 importa de Finlàndia les saunes i els ‘hot tubs' de fusta per vendre o llogar

L'empresa confia consolidar un mercat potencial com és el turisme rural
Les estructures són de fusta massissa, i no s'hi fan servir ni coles ni productes químics

Well­tech 94 és la pri­mera i única empresa a l'Estat espa­nyol que es dedica a llo­gar sau­nes per a exte­rior i hot tubs, unes tines de fusta que ser­vei­xen per fer banys calents a par­tir d'una sim­ple estufa de lle­nya: “Als països nòrdics acos­tu­men a tenir a fora de la casa tant la sauna com el seu hot tub par­ti­cu­lar. És un punt de tro­bada en aca­bar el dia per rela­xar-se i fer petar la xer­rada amb els amics.” Tot i que el clima gèlid con­vida més a bus­car el con­trast de la calor, el cos­tum escan­di­nau de fer una sauna s'ha expor­tat arreu del món. Molts hotels i gim­na­sos ofe­rei­xen espais de salut (well­ness) per rela­xar-se i gau­dir dels bene­fi­cis salu­da­bles pel cos.

L'empre­sari David Pari­cio no s'ho va pen­sar dues vega­des per impor­tar de Finlàndia aques­tes sau­nes i hot tubs dis­se­nyats per a l'exte­rior i seguint les tècni­ques escan­di­na­ves. “Poder fer una sauna o un bany calent a l'aire lliure, escol­tant com va espe­te­gant la lle­nya i res més, no té res a veure amb allò a què estem acos­tu­mats aquí”, explica. Per això va bus­car, fins que el va acon­se­guir, el proveïdor de les estruc­tu­res fetes a mà, amb fusta mas­sissa i sense coles ni pro­duc­tes químics. Els preus de venda oscil·len des dels 2.500 euros fins als prop de 5.000 de la sauna. “N'hi ha que es gas­ten els diners en una bici­cleta, i altres pre­fe­rei­xen gau­dir d'una sauna a casa”, sosté Pari­cio, que ja ha comer­ci­a­lit­zat les pri­me­res estruc­tu­res.

L'han­di­cap dels com­pra­dors i els llo­ga­ters és dis­po­sar d'espai a l'exte­rior, sigui un jardí o un ter­rat, per faci­li­tar la sor­tida de fums de les cal­de­res que fun­ci­o­nen amb fusta. L'empresa s'encar­rega del trans­port i la ins­tal·lació, així com del mate­rial i les ins­truc­ci­ons de fun­ci­o­na­ment. “No tenen cap com­pli­cació, ja que fun­ci­o­nen de manera com­ple­ta­ment autònoma; només cal anar posant-hi lle­nya i regu­lar la tem­pe­ra­tura”, afirma el res­pon­sa­ble.

fes­tes i comi­ats.

El cost de sub­mer­gir-se en aigua calenta o suar en plena natura és més asse­qui­ble pels qui deci­dei­xen llo­gar l'equip. L'empresa ofe­reix llo­guers a par­tir de 275 euros el cap de set­mana: “És una bona sor­presa i un regal ori­gi­nal per a fes­tes d'ani­ver­sari o comi­ats de sol­ter i els por­tem fins allà on ens diguin.” Alguna empresa ja els ha con­trac­tat els ser­veis per ins­tal·lar-les en una con­venció en què també es duien a terme tècni­ques i teràpies natu­rals. Les estruc­tu­res estan equi­pa­des amb cal­de­res i els com­po­nents de sauna de la marca Har­via. Amb una sola càrrega de lle­nya i en qüestió de 20 minuts, la sauna s'escalfa fins als 90 ºC, a punt perquè hi puguin entrar les sis per­so­nes que hi tenen cabuda. El man­te­ni­ment, segons explica aquest empre­sari, es redu­eix a bui­dar les cen­dres de l'estufa, com si fos una llar de foc, i pro­te­gir la fusta exte­rior perquè no es mal­meti amb el sol. Sobre els hot tubs, asse­nyala que són més des­co­ne­guts que la sauna, però igual de pràctics i rela­xants. N'hi ha de dues mides: per a 4 i 5 per­so­nes, i el més gran, en què s'hi poden asseure fins a 8 adults. La tem­pe­ra­tura de l'aigua es reco­mana que sigui de 37 ºC, per la qual cosa, a diferència de la sauna, també és apte per a infants. El bar­ril té capa­ci­tat per a 1 metre cúbic d'aigua que s'escalfa en prop de dues hores. Segons Pari­cio, resulta més econòmic que el cost elèctric de fer anar i man­te­nir l'aigua d'un spa o un jacuzzi: “No es pot com­pa­rar sor­tir rela­xat i fent olor d'her­bes que de llei­xiu o clor.”

Well­tech 94 es va cons­ti­tuir a finals de l'any pas­sat com a empresa espe­ci­a­lit­zada en el dis­seny de pis­ci­nes de luxe. Tal com explica Pari­cio, el llo­guer i venda de sau­nes era una alter­na­tiva perquè la cons­trucció anava a la baixa. Tot i així, l'acti­vi­tat va remun­tar en una comarca on hi ha algu­nes urba­nit­za­ci­ons d'alt nivell econòmic. La comer­ci­a­lit­zació de sau­nes es va endar­re­rir fins a pre­sen­tar-se al febrer a la fira de l'Arbre de Mataró. Pro­pe­ra­ment anirà a l'Ascensió de Gra­no­llers i la Fira del Ram de Tor­dera. Pari­cio con­fia a con­so­li­dar l'empresa en els pro­pers anys en un mer­cat poten­cial com és el turisme rural. “Per als hote­lers és com­pli­cat des­ti­nar un espai a la sauna, perquè per­den habi­ta­ci­ons, però tenir sau­nes i banys calents a l'exte­rior pot ser una experiència dife­rent per als cli­ents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.