Xipre ressuscita les pors
El rescat a Xipre fa trontollar les borses en augmentar altre cop la desconfiança cap a Europa. Els països perifèrics són els més castigats i l'Íbex 35 es precipita un 3,2% setmanal.
la davallada setmanal més important del selectiu índex espanyol
Setmana convulsa als parquets. Ara que els inversors internacionals miraven cap a Europa amb optimisme i molta més confiança, malgrat els dubtes que generaven la inestabilitat política a Itàlia i el deteriorament de les principals economies de la zona euro, un nou focus de tensió ha fet disparar totes les alarmes. Els mercats es despertaven dilluns amb el rescat de Xipre sobre la taula i la por d'un altre contagi a les economies més febles de la zona euro, entre les quals hi ha l'espanyola.
L'escenari econòmic i polític s'ha tornat a omplir d'ombres i els inversors han preferit veure com evoluciona la situació des de lluny en espera que el rescat xipriota no faci trontollar els fonaments de la zona després dels episodis de pànic viscuts el 2012 a conseqüència de la crisi de deute europea. Així, els índexs s'han tenyit de vermell mentre els polítics intenten buscar la millor sortida a la nova escletxa que s'ha obert a la zona. Però això no està sent, ara per ara, una tasca fàcil i les borses estan patint la incertesa que genera la nova situació.
En un primer moment el rescat a Xipre va colpejar fort l'evolució dels principals índexs internacionals, atès que aquesta ajuda d'Europa estava condicionada a una quitança sobre els dipòsits bancaris dels estalviadors xipriotes. La possibilitat que aquesta mesura pogués aplicar-se a altres països de la zona va generar més nervis entre els inversors, malgrat que l'Eurogrup qualifiqués la quitança d'excepcional i no extensible a altres països. Això i una suavització de les condicions de l'ajuda a Xipre van calmar una mica els nervis dels inversors. Però el rescat de Xipre continua sense concretar-se, amb els polítics xipriotes negant-se a acceptar les condicions de Brussel·les, amb Merkel amenaçant Nicòsia, amb el Banc Central Europeu (BCE) pensant a tancar l'aixeta de liquiditat al sector financer i amb els russos negociant una sortida alternativa a la crisi xipriota mentre els bancs del país continuen amb la porta tancada i els estalviadors no poden treure els seus diners.
Amb aquesta inestabilitat és normal que el signe negatiu s'hagi acabat imposant en els mercats i la borsa espanyola hagi caigut un 3,7% aquesta setmana, i s'hagi situat en els 8.300 punts divendres. Tot i el descens setmanal, el guany anual de l'Íbex 35 en l'exercici se situa en el 2,2%.
El selectiu índex espanyol és un dels que pitjor comportament relatiu ha registrat aquesta setmana, ja que el fantasma del rescat a l'Estat espanyol no ha deixat de planar sobre el país des de fa mesos. No obstant això, durant el 2013 aquesta por del rescat s'havia esvaït força, principalment per l'èxit en les col·locacions de deute que ha anat fent el Tresor espanyol. Sense anar gaire lluny aquesta mateixa setmana, enmig de la crisi xipriota, l'ens emissor ha aconseguit col·locar dues subhastes superant l'import màxim previst i retallant els tipus d'interès respecte a emissions anteriors.
Mentre la comunitat inversora no giri l'esquena al deute espanyol, aquest podrà continuar finançant-se sense demanar cap rescat. Tanmateix, els inversors ara estan més pendents de les negociacions amb Xipre i això ha pesat més en els parquets que no pas la bona notícia de les col·locacions de deute espanyol, que en un altre context hauria tingut un reflex positiu en la borsa.
ESTÍMULS PER TEMPS.
El tsunami que ha desencadenat la delicada situació de Xipre ha sacsejat la majoria dels trenta-quatre valors que cotitzen en l'Íbex 35 i pocs són els que han tancat la setmana amb guanys. Però les accions que han rebut el càstig més gran han estat les relacionades amb el sector financer. Banco Popular i Banc Sabadell han caigut més d'un 10% en cinc sessions seguides de Bankinter, BBVA i Santander, amb descensos que van del 8% al 6% setmanal.
Les pròximes sessions als parquets quedaran condicionades per l'avanç de les negociacions entre l'Eurogrup i els polítics xipriotes per tal d'evitar la fallida del país i la sortida de l'euro. En la darrera sessió setmanal van aparèixer notícies que indicaven que l'acord era a prop i les converses avançaven en bona direcció, fet que va eixugar una part de les pèrdues dels índexs borsaris europeus.