Emprenedors

Reciclatge privat on hi guanyen tots

Les màquines de Garby donen punts als usuaris que compacten els envasos

Per cada envàs es rep un punt, que es pot bescanviar als establiments adherits
La indústria dels envasos comprarà un material net i sense residus impropis

És un gest que la majo­ria dels ciu­ta­dans tenim inte­ri­o­rit­zat. Sepa­rem els plàstics, els papers i els vidres, i els dipo­si­tem als con­te­ni­dors cor­res­po­nents. I rebem la satis­facció moral de saber que estem fent el cor­recte pel que fa a la gestió domèstica de resi­dus. Però aquest fet no implica cap com­pen­sació mate­rial, ni tan sols una rebaixa en la taxa d'escom­bra­ries. L'empresa Garby, amb seu a Cas­tell­de­fels, tracta de tren­car aquesta dinàmica amb les màqui­nes com­pac­ta­do­res que ha començat a col·locar, a través de fran­qui­ci­ats, a dife­rents punts de l'Estat. En té una desena en aquests moments –amb els acords que ja estan sig­nats cal­cu­len que arri­ba­ran a la tren­tena d'ins­tal·laci­ons en dos mesos–, algu­nes d'elles a Gra­no­llers, Premià de Mar, el Prat, l'Hos­pi­ta­let i Cas­tell­de­fels. Així ho explica el gerent de Garby, Jordi Pita, que regenta l'empresa des de fa un any. La idea va sor­gir a Itàlia fa un parell d'anys, i ara s'està desen­vo­lu­pant a l'Estat.

El sis­tema que ha dis­se­nyat Garby pretén “una via alter­na­tiva de reci­clatge pri­vada”, segons Pita, en què tots hi gua­nyin: l'usu­ari final, que rebrà una com­pen­sació pel fet de reci­clar; la indústria dels enva­sos, que com­prarà un mate­rial net i sense con­ta­mi­nació de resi­dus impro­pis; els comerços adhe­rits a la ini­ci­a­tiva, que es bene­fi­ci­a­ran de la publi­ci­tat i la bona imatge que el sis­tema els dóna, i, òbvi­a­ment, l'empresa i els fran­qui­ci­ats que ges­ti­o­nen el sis­tema. Per fer-ho pos­si­ble, Garby ha dis­se­nyat una màquina que es pot ins­tal·lar al car­rer, als cen­tres comer­ci­als i en ofi­ci­nes, esco­les i cen­tres espor­tius. L'usu­ari troba tres ober­tu­res, on pot dipo­si­tar ampo­lles de plàstic o llau­nes. El tap s'ha de dipo­si­tar sepa­rat: “El des­ti­nem a fins soli­da­ris”, explica el gerent de Garby, que acla­reix que es dona­ran a cam­pa­nyes de reco­lli­des com les que bus­quen acon­se­guir una cadira de rodes per a un nen dis­ca­pa­ci­tat amb la venda de taps. La màquina com­pacta l'envàs i dóna a l'usu­ari un tiquet. Per cada envàs es rep un punt, que es pot bes­can­viar a l'esta­bli­ment adhe­rit a la cam­pa­nya. Nor­mal­ment és un comerç o un cen­tre comer­cial que deci­deix ins­tal·lar una màquina, com han fet Car­re­four de Gra­no­llers, el Gran­via 2 de l'Hos­pi­ta­let o l'Ànec Blau de Cas­tell­de­fels. A tall d'exem­ple, a l'Ànec Blau es poden bes­can­viar els punts en qua­tre comerços. Un d'ells és Quinze Nike Shop, una botiga espor­tiva on per 30 punts s'acon­se­gueix un 7% de des­compte. En el cas del Car­re­four de Gra­no­llers, amb 30 punts s'acon­se­gueix una barra de pa gra­tis. “Però si la màquina es col·loca en una ofi­cina, després els emple­ats es poden repar­tir els punts en un esta­bli­ment adhe­rit”, explica el gerent.

Les màqui­nes es pre­sen­ten en dues mides i la més gran admet gar­ra­fes d'aigua de 5 litres. La màquina petita té una capa­ci­tat de fins a 1.200 llau­nes i unes 500 ampo­lles, men­tre que les com­pac­ta­do­res grans en tenen el doble. Els cli­ents que ins­tal·len la màquina poden triar quins enva­sos volen que s'hi dipo­si­tin, segons el per­fil dels usu­a­ris. Per exem­ple, a l'acadèmia Sánchez Casals, dedi­cada a l'ense­nya­ment de ten­nis al Prat, donen pri­o­ri­tat a la reco­llida d'ampo­lles perquè els usu­a­ris con­su­mei­xen sobre­tot ampo­lles d'aigua i de begu­des isotòniques.

Juanjo Tor­res és el fran­qui­ciat de Garby que està explo­tant el sis­tema a Cas­tell­de­fels –a banda de l'Ànec Blau, els super­mer­cats Sorli Dis­cau s'han interes­sat per les màqui­nes, una de les quals es col·locarà a l'esta­bli­ment del pas­seig Marítim–. Tor­res explica que, a banda del negoci, finançat en part per la publi­ci­tat que els esta­bli­ments adhe­rits posen als tiquets i a les màqui­nes, el sis­tema pot tenir un interès social. Per exem­ple, l'escul­tor Lorenzo Quinn, veí d'aquesta ciu­tat, ha acor­dat rea­lit­zar una escul­tura amb llau­nes reci­cla­des que s'ins­tal·larà al pas­seig Marítim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Reciclatge privat on hi guanyen tots

Publicat a