Borsa

Desànim a l'alça

Xipre passa a segon pla, però s'amunteguen les notícies decebedores que mantenen els inversors allunyats dels parquets. L'Íbex 35 cau un 1,54% i se'n va a mínims anuals.

La borsa espanyola encadena quatre setmanes consecutives a la baixa i des del
gener arrossega unes pèrdues superiors al 5%

La crisi a Xipre i el seu res­cat han pas­sat a segon pla entre els inver­sors. Els mer­cats miren cap a allà de reüll, però ja no és el prin­ci­pal focus de tensió. Tam­poc la manca d'acord de govern a Itàlia treu la son als inver­sors. S'estan acos­tu­mant a viure enmig d'aquesta incer­tesa sense que els afecti gaire el que passi amb la ingo­ver­na­bi­li­tat del país transalpí.

D'altra banda, es va con­fir­mant a cop de nova dada macro­e­conòmica que l'eco­no­mia euro­pea tron­to­lla per tots els cos­tats i que la nord-ame­ri­cana zig­za­gueja, la qual cosa des­con­certa els inver­sors (un indi­ca­dor macro­e­conòmic apunta a una expansió de l'eco­no­mia, men­tre que un altre mos­tra feblesa, com la dece­be­dora dada de l'atur de diven­dres). Però aquest des­ga­vell només està afec­tant les bor­ses euro­pees, perquè les nord-ame­ri­ca­nes van a poc a poquet superant màxim rere màxim com si la fra­gi­li­tat econòmica no els afec­tes.

Així, men­tre que Wall Street con­ti­nua esca­lant fins a màxims històrics, les bor­ses euro­pees estan deso­ri­en­ta­des, no tro­ben una tendència defi­nida i llui­ten per sor­tir dels mínims. El selec­tiu índex de la borsa espa­nyola ha recu­lat un 1,54% en qua­tre ses­si­ons (dilluns els mer­cats no van obrir les por­tes) fins a situar-se en els 7.798,40 punts, nivells mínims de l'exer­cici. Amb aquest retrocés, l'Íbex 35 enca­dena qua­tre set­ma­nes con­se­cu­ti­ves a la baixa i aug­menta fins a un 4,52% les pèrdues que arros­sega durant l'any.

El desànim dels inver­sors s'ha incre­men­tat en les últi­mes ses­si­ons després de la reunió del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE). L'enti­tat va com­plir el guió pre­vist, en man­te­nir en el 0,75% els tipus d'interès, però va refre­dar l'ape­tit inver­sor en reconèixer una major feblesa de l'eco­no­mia euro­pea i no ser con­tun­dent a l'hora d'actuar. Els mer­cats tro­ben que Mario Draghi, pre­si­dent del BCE, és massa pas­siu enfront d'altres col·legues que inter­ve­nen molt més i apor­ten les dosis d'opti­misme necessàries a unes bor­ses depri­mi­des (com és el cas dels estímuls econòmics de la Reserva Fede­ral (FED) o del Banc del Japó (BOJ), que han con­tribuït a aug­men­tar la con­fiança en els seus índexs).

TENSIÓ BÈL·LICA.

A la galleda d'aigua freda del BCE s'ha afe­git l'aug­ment de la tensió política mun­dial davant l'amenaça de Corea del Nord de llançar un atac nuclear con­tra els EUA per aca­bar d'ensor­rar els índexs a finals de set­mana, quan encara esta­ven dige­rint la pèssima dada de cre­ació de llocs de tre­ball als EUA del març.

Mal­grat que els mal­de­caps del res­cat xipri­ota s'han ate­nuat en les últi­mes jor­na­des, el sec­tor ban­cari con­ti­nua patint als par­quets. No està clar que no es pro­du­ei­xin fugues de dipòsits de les enti­tats en els pròxims mesos com a con­seqüència del nou esce­nari que s'ha gene­rat a Xipre amb la qui­tança als dipòsits, i això manté els inver­sors allu­nyats de les acci­ons dels bancs.

A més a més, a finals de set­mana l'agència de qua­li­fi­cació Moody's mos­trava els seus dub­tes sobre el sis­tema finan­cer espa­nyol –i man­te­nia la pers­pec­tiva nega­tiva- en creure que la recessió de l'eco­no­mia llas­trarà aquest sec­tor durant el 2013. Això no obs­tant, l'impacte d'aquesta notícia a la borsa va ser més lleu del pre­vist.

D'altra banda, cal des­ta­car que durant la set­mana que dei­xem enrere s'ha produït un canvi de tendència en acci­ons que fins ara s'havien com­por­tat de manera posi­tiva mal­grat la con­jun­tura borsària. Així, empre­ses com ara Grífols, Dia o Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG) han expe­ri­men­tat dava­lla­des sig­ni­fi­ca­ti­ves durant la set­mana. El grup d'hemo­de­ri­vats de la sang va caure un 3,98% només en la sessió de dijous i els des­cen­sos es van esten­dre també diven­dres, men­tre que IAG i DIA s'ensor­ra­ven més d'un 8% i d'un 4%, res­pec­ti­va­ment, en l'última jor­nada set­ma­nal.

El càstig d'IAG ha estat moti­vat per les con­seqüències nega­ti­ves que el con­flicte labo­ral de la com­pa­nyia ha tin­gut en les últi­mes xifres de trànsit de pas­sat­gers i per la por d'un altre brot de grip aviària a la Xina que està sac­se­jant les acci­ons de les com­pa­nyies aèries inter­na­ci­o­nals.

MUN­TA­NYA RUSSA.

Una set­mana més, Bankia està fent par­lar els inver­sors. Els seus dal­ta­bai­xos comen­cen a ser nor­mals -durant la set­mana ha repun­tat més d'un 16% i ha recu­pe­rat bona part de les pèrdues enre­gis­tra­des la set­mana ante­rior- i els experts no espe­ren que aquest com­por­ta­ment volàtil i no reco­ma­nat per a inver­sors no pro­fes­si­o­nals es freni en el curt ter­mini. Per això els ana­lis­tes reco­ma­nen no dei­xar-se por­tar per les for­tes alces que es poden enre­gis­trar, ja que podrien cau­sar dava­lla­des d'infart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.