Borsa

En espera de Draghi

Els mercats aposten perquè el BCE retalli els tipus d'interès davant el deteriorament econòmic. El deute es relaxa i l'Íbex-35 s'apunta la segona major alça setmanal.

La borsa espanyola s'apunta la segona major alça setmanal
en pujar un 4,82%
en cinc sessions
i eixuga les
pèrdues anuals

L'economia europea no acaba de trobar el camí del creixement. Les diferents dades macroeconòmiques que van arribant als mercats no fan sinó mostrar que l'expansió de la zona euro s'allunya més enllà del 2013 (el que havia de ser l'any de la recuperació) i augmenta la distància amb altres zones com els EUA o la Xina, l'economia dels quals sí que creix. Però això, en comptes de desinflar els mercats els ha donat un empenta per tirar endavant. Durant la setmana que deixem enrere s'han imposat les compres en renda variable esperonades per l'expectativa d'una imminent rebaixa de tipus d'interès a la zona euro.

El Banc Central Europeu (BCE) es reuneix dijous vinent a Bratislava -en una de les dues reunions anuals que realitza fora de la seu central de l'entitat- i totes les mirades estan fixades en aquesta cita. Mentre que altres bancs centrals (com el del Japó o el dels EUA) han posat en marxa mesures d'estímul per impulsar les seves respectives economies, el BCE ha estat immòbil (des del juliol passat no modifica el preu del diner malgrat les pobres xifres de creixement i els diferents episodis de crisi que han esclatat des de llavors a la zona euro). Però ara els mercats creuen que Mario Draghi, president del BCE, sí actuarà. El G-20 s'ha posicionat darrerament a favor de les polítiques monetàries expansives i algun membre del banc europeu es va mostrar partidari d'abaratir el preu del diner a la zona euro (actualment es troba en el 0,75%, nivell mínim històric). Tanmateix, en una Europa de dues velocitats, el que va bé per a una zona no va tan bé per a l'altra. En aquest sentit s'ha pronunciat la cancellera alemanya Angela Merkel, que considera que a Alemanya li aniria bé una alça de tipus tot i que als països perifèrics això els acabaria d'enfonsar.

Per aquest motiu han sorgit algunes veus d'experts que consideren que el BCE podria esperar fins a la reunió del juny per acabar de perfilar la necessitat o no d'una rebaixa del preu del diner a la zona euro.

Sigui com sigui, els mercats s'han avançat a la cita mensual del BCE i confien que Draghi actuarà, convertint els parquets en una festa alcista. El selectiu índex espanyol ha saltat de nou per sobre dels 8.200 punts després d'acomiadar-se divendres en els 8.297 punts, nivell que suposa una revaloració del 4,82% en cinc sessions –la segona major pujada setmanal de l'any-. Amb aquesta alça l'Íbex-35 deixa enrere les pèrdues en el conjunt del 2013 i enregistra un guany de l'1,59% des del gener.

AL COMPLET.

Aquesta setmana s'ha formalitzat la incorporació de Jazztel en el selectiu índex de la borsa espanyola, que torna a estar format per 35 valors (des del gener cotitzava amb 34 companyies per l'exclusió de Bankia). Les accions de la tecnològica van debutar en l'índex amb pèrdues, però després va recuperar terreny i va tancar el dia de la seva estrena amb un guany del 2,04% en situar-se prop dels seus màxims històrics dels darrers dotze anys (6,04 euros) malgrat acabar la setmana per sota d'aquest nivell.

Si bé la tendència alcista de la borsa ha esquitxat la pràctica totalitat de sectors que cotitzen en l'Íbex-35, cal destacar el millor comportament de FCC, que s'ha enlairat més d'un 15% en cinc sessions, seguida d'Acciona i IAG, que han repuntat més d'un 10%. Només un valor del selectiu, Viscofán, ha acomiadat la setmana tenyit de vermell.

A part de l'expectativa d'un abaratiment del preu del diner, el retorn de la calma als parquets també ha vingut de la mà del mercat de deute. La setmana va iniciar-se amb una relaxació de la prima de risc espanyola cap als voltants dels 330 punts bàsics, nivell mínim des del novembre de 2010, davant la possibilitat que a Itàlia es tanqui aviat la crisi política. Però la tendència baixista d'aquest indicador va continuar fins situar-lo en els voltants dels 300 punts bàsics després de la bona col·locació de lletres, en què el Tresor va fixar l'interès més baix mai aplicat (des que es disposen de dades relatives a aquest punt). L'anunci del govern espanyol d'un nou paquet de mesures d'estalvi per complir amb les exigències de Brussel·les també va agradar els inversors i va contribuir a la millora generalitzada de la renda variable en el conjunt de la setmana.

Les properes jornades tot els ulls dels mercats estaran fixats en la cita del BCE. Si Draghi aplica la tisora, en línia amb el que els mercats han estat avançant aquesta setmana, la tendència alcista pot mantenir-se. Però si el banc prefereix no moure fitxa, els parquets podrien sentir-se decebuts i les darreres alces assolides en la pràctica totalitat d'índexs podrien esvair-se de cop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.