Volem SICAVs?
En aquests temps en què no s'escolta més que parlar de retallades i d'estrènyer-se el cinturó, certs grups polítics i col·lectius ciutadans advoquen perquè les grans fortunes siguin les primeres a donar exemple amb majors tipus impositius i fins i tot amb nous impostos.
Un focus comú de crítica és la Societat d'Inversió de Capital Variable (SICAV), concebuda perquè un centenar d'inversors reuneixi una cartera de títols, mobiliaris i cotitzats en la seva major part. En la pràctica general, es constitueixen per un individu o família adinerada a la qual s'agreguen uns socis artificials (els mariachis) a qui se'ls regala una part insignificant del capital total de la societat. Aquest dubtós procés de constitució, així com el polèmic tipus impositiu de l'1% en l'impost de societats, han fomentat la creença que no és necessari anar gaire lluny per trobar un paradís fiscal.
Però aquest tipus impositiu no és un privilegi únic de les SICAV. El Fons d'Inversió (FI), al qual pot accedir qualsevol ciutadà per les escasses exigències d'aportació inicial mínima, gaudeix pràcticament del mateix règim legal, entre altres coses, de l'1% en l'impost sobre beneficis. La veritable tributació prové de la recaptació a tipus normals en l'IRPF sobre les plusvàlues obtingudes en el moment en què són materialitzades per l'accionista o partícip, amb un avantatge diferent en cada tipus d'entitat. Mentre que els FI permeten saltar d'un fons a un altre mitjançant traspassos exempts de tributació, les SICAV permeten realitzar devolucions d'aportacions de capital fins cobrir l'aportat per començar a tributar.
En definitiva, és cert que es difereix el pagament d'impostos, encara que també que algunes de les rendes obtingudes, com dividends, estan subjectes a les corresponents retencions.
Enumerem algunes característiques de les SICAV que seran útils si tenim la fortuna de disposar dels estalvis suficients per constituir-ne una: a més dels cent accionistes, que gustosament ens oferirà el banc que ens ajudi a crear l'entitat, necessitarem, almenys, 2,4 milions d'euros de capital inicial. Si després volem aportar més fons, serà fàcil, perquè l'emissió de capital és automàtica i recuperar aquests diners és més senzill si això és possible, ja que aquestes societats tenen llibertat per comprar i mantenir accions pròpies sobre el capital emès, per la qual cosa podem invertir i desinvertir tal com vulguem mitjançant l'emissió de capital, venda i compra d'accions pròpies.
SOCIETAT GESTORA.
És obligatori que cotitzin, però des de fa temps es permet la inclusió en el mercat alternatiu borsari com a compliment d'aquesta condició. A més són societats anònimes, per tant les governa un consell d'administració i se sotmeten a les decisions de la junta d'accionistes. La primera tasca serà triar el perfil inversor, que es detallarà en un fullet, en funció de la nostra tendència cap al risc.
No oblidem que hauríem de complir amb una forta regulació, ja que se sotmeten a la supervisió de la CNMV, amb estrictes coeficients d'inversió, liquiditat, diversificació o exposició a instruments derivats, i obligatòriament s'auditaran els comptes anuals.
Finalment, per poder avaluar la nostra inversió, es calcula diàriament el valor liquidatiu, que coincideix exactament amb el valor patrimonial comptable de la societat, en registrar-se la totalitat de la cartera a valor raonable.
Sabent tot això, quin nom li posaràs a la teva SICAV?