Eines

Aprendre a innovar

Els mapes de la ment

La investigació en neurociències indica que els mapes mentals són eficaços perquè estructuren la informació en xarxa, a través de connexions, tal com opera habitualment el nostre cervell. Recordem les coses i les connectem perquè el cervell és un immens mapa mental sàviament interconnectat

Què és un mapa men­tal? Per què ser­veix? Inten­taré donar res­pos­tes a aques­tes dues pre­gun­tes i ani­mar el lec­tor a con­ver­tir aquesta tècnica en un dels seus pun­tals de cre­a­ti­vi­tat.

Un mapa men­tal és un esquema irra­di­ant que va rami­fi­cant-se o capil·larit­zant-se fins al nivell que es desitgi per expli­car un con­cepte o bé per tro­bar res­pos­tes o solu­ci­ons a una incògnita cre­a­tiva o a un repte cre­a­tiu.

És irra­di­ant perquè par­teix d'un cen­tre i es va des­plaçant cap als cos­tats a través de bran­ques o prin­ci­pis ordi­na­dors. Convé que hi hagi de tres a set bran­ques, ni menys ni gaire més. Cada branca pot ser d'un color dife­rent, ade­quat o no a la temàtica que desen­vo­lupa. Cadas­cuna de les bran­ques o suc­ces­si­ves bran­que­tes porta el nom al seu damunt, pro­cu­rant fer ser­vir una paraula o màxim dues. Per exem­ple, un mapa men­tal sobre empre­ne­do­ria començaria amb aquesta paraula al mig del full i podria tenir, per exem­ple, qua­tre bran­ques prin­ci­pals: per­fil dels empre­ne­dors, tipus d'empre­ne­do­ria, sec­tors més neces­si­tats i exem­ples d'èxit. Cada branca ani­ria sub­di­vi­dint-se en bran­que­tes més peti­tes amb els cor­res­po­nents sub­con­cep­tes.

És impor­tant acom­pa­nyar el mapa amb mol­tes ico­nes o petits dibui­xos. Quant més visual és un mapa, millor. Per tant, la com­bi­nació de colors i dibui­xos o ico­nes fa que els mapes men­tals siguin vis­to­sos, agra­da­bles i fàcils de recor­dar. La inves­ti­gació en neu­rociències indica que els mapes men­tals són eficaços perquè estruc­tu­ren la infor­mació en xarxa, a través de con­ne­xi­ons, tal com opera habi­tu­al­ment el nos­tre cer­vell. Recor­dem les coses i les con­nec­tem perquè el cer­vell és un immens mapa men­tal sàvia­ment inter­con­nec­tat.

Podem fer ser­vir els mapes men­tals per pre­pa­rar una con­ferència, escriure un arti­cle o un lli­bre, dis­se­nyar una nego­ci­ació o una reunió impor­tant, resu­mir el que sabem sobre un tema, pre­pa­rar una entre­vista de ràdio i mil coses més. Des de la pers­pec­tiva cre­a­tiva, els mapes men­tals ser­vei­xen per desen­vo­lu­par lliu­re­ment un con­cepte (nou pro­ducte o ser­vei, model de negoci, etcètera). Cal estar atents a les con­ne­xi­ons o hibri­da­ci­ons que podem anar esta­blint entre les dife­rents bran­ques del mapa: d'aquí poden sor­gir bones idees. Ens aju­darà un reto­la­dor fos­fo­res­cent per anar mar­cant i asso­ci­ant idees amb poten­cial analògic.

Va molt bé fer mapes men­tals en equip: és una excel·lent opor­tu­ni­tat per col·labo­rar i fer una feina que inte­gri diver­sos punts de vista. Recordo haver fet mapes men­tals gegants amb empre­ses com TV3, Mango o Promsa, i les dinàmiques que es gene­ren són molt interes­sants.

Pot­ser els lec­tors d'aquest arti­cle diran: “bufff, quina man­dra fer mapes men­tals”. Fer ser­vir colors, papers de bloc de dibuix, goma d'esbor­rar... Però val la pena! Ens ajuda a recu­pe­rar les habi­li­tats plàsti­ques que vam dei­xar aban­do­na­des en algun moment de la nos­tra vida i, sobre­tot, a dei­xar de fer llis­tes o d'apun­tar coses en un paper i de començar a fer-ho de forma irra­di­ant i en xarxa. Com diu Tony Buzan, el màxim difu­sor del con­cepte al món, els mapes men­tals són una excel·lent eina per desen­vo­lu­par la nos­tra intel·ligència cre­a­tiva. No els hem de veure com una molèstia o com un intrús sinó com un amic fidel que pot aju­dar-nos a pen­sar d'una altra manera i a can­viar molts dels nos­tres hàbits poc cre­a­tius i pro­duc­tius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.