Borsa

El BCE s'apuja al carro

El BCE segueix les passes d'altres bancs centrals i aposta per la política expansiva davant el refredament de l'economia. L'Íbex-35 ho celebra amb un alça setmanal del 2,99%.

La borsa espanyola tanca el mes d'abril
amb un alça del 6,30%, la revaloració mensual més important des de l'agost del 2012

Ja no es pot criticar el Banc Central Europeu (BCE) per no moure fitxa mentre que els seus homòlegs actuen amb fermesa. L'entitat europea ha seguit el guió que havien marcat feia uns quants dies els mercats i no ha decebut en retallar un quart de punt els tipus d'interès fins el mínim històric del 0,50%. D'aquesta manera el banc comandat per Mario Draghi se suma a les polítiques expansives que ja tenien en marxa altres bancs centrals com el del Japó o la Reserva Federal (FED) dels EUA per tal de donar fàrmacs a unes economies que no acaben de treure's de sobre un refredament que comença a ser crònic.

Els mercats van començar aquesta setmana esperançats amb l'actuació del BCE, però neguitosos d'una possible decepció si Draghi preferia esperar al juny per aplicar la rebaixa. Per això la tendència dels índexs va ser dubtosa i mentre un dia s'aixecaven amb confiança i s'imposaven els guanys, al dia següent apareixien els dubtes de nou i el signe negatiu ofegava els índexs.

L'esperada rebaixa del preu del diner va arribar dijous i va catapultar els índexs cap a zona de màxims, però igual de ràpida va ser la pujada com la baixada de les borses. La primera reacció va dur a l'Íbex-35 a enlairar més d'un 1,7% en els minuts posteriors a l'anunci de la retallada dels tipus. Això no obstant, l'índex espanyol (i la resta d'europeus) es va desinflar poc després amb la compareixença de Draghi. El president del BCE va refredar els ànims en no posar en marxa cap altra mesura per estimular l'economia. Els mercats esperaven un impuls perquè el crèdit arribi a les pimes, però aquesta mesura encara s'està discutint en l'entitat europea. Si bé Draghi va acontentar els inversors en aplicar la rebaixa, com que aquesta ja estava descomptada des de feia dies l'impacte va ser insuficient per evitar que es passés per caixa en la sessió de dijous. Només les bones notícies provinents de l'altra banda de l'Atlàntic van frenar les vendes i van permetre, amb l'excepció de l'Íbex-35, tornar a terreny positiu en la penúltima sessió setmanal.

ALTRES GRANETS DE SORRA.

El BCE no ha estat l'únic banc central en apujar l'ànim dels inversors aquesta setmana. La FED anunciava dimecres que mantindrà el programa de recompra de bons i els tipus d'interès en nivells històricament baixos fins que l'economia no s'enlairi i l'atur se situï per sota el llindar del 6,5%. Això no es cap novetat per als mercats, atès que el banc que presideix Ben Bernanke ja es va comprometre a seguir aquestes pautes fa mesos, però ha caigut en els parquets com a pluja de maig atès que darrerament s'havia parlar d'una divisió en el si de la FED, amb alguns membres partidaris de frenar la política expansiva ara que algunes dades macro apunten cap a un millor to econòmic. En aquesta línia cal destacar el creixement que ha viscut el mercat laboral nord-americà en el darrer mes, període en què la taxa d'atur ha caigut fins al nivell mínim des de fa cinc anys. Aquesta dada va fer saltar divendres el Dow Jones per sobre els 15.000 punts per primer cop en la seva història.

Sigui com sigui, entre el BCE, la FED, l'ampliació del termini que dóna Brussel·les a Espanya per complir el sostre de dèficit, la millora laboral als EUA i alguns resultats empresarials , que han batut les previsions, l'Íbex-35 torna a estar per sobre dels 8.500 punts. El selectiu índex s'ha revalorat aquesta setmana un 2,99% després d'acomiadar-se divendres en els 8.544,80 punts, cota que suposa un guany del 4,62% d'ençà que començà l'any. A part del comportament setmanal de la borsa, cal destacar la positiva evolució de l'Íbex-35 durant l'abril, mes que va acabar dimarts i en el que l'índex s'ha disparat un 6,30%, enregistrant la millor ratxa des de l'agost del 2012, quan el selectiu va sumar un 10,13% de guany mensual. En aquesta ocasió el mercat espanyol ha mantingut un millor comportament respecte la resta d'índexs europeus i gairebé ha doblat la revaloració de l'EuroStoxx-50 (3,35%) o del Cac-40 (+3,36%) en el mateix període.

A aquesta millora del mercat espanyol ha contribuït la calma que viu el mercat de deute. La prima de risc espanyola, que recordem que és la diferència entre el que ha de pagar Espanya per finançar-se en el mercat respecte al que paga Alemanya, manté la senda baixista iniciada en setmanes precedents i ja s'ha situat per sota els 300 punts bàsics. Això suposa un clar abaratiment de les despeses de finançament per a l'economia espanyola que ha estat ben rebut per la renda variable en les darreres jornades i que es pot convertir en un bon matalàs per a la borsa si les dades macroeconòmiques no acompanyen els propers mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.