Gran angular

Les estratègies de recerca i innovació a Catalunya

Hi ha prou indicadors que demostren que la suma dels àmbits de salut (recerca universitària i de centres públics, hospitals en recerca bàsica, translacional i tecnològica, qualitat de la tecnologia i serveis sanitaris, empreses farmacèutiques i de biotecnologia de l'àmbit de salut), la bioenginyeria, l'electrònica, la nanobiotecnologia, l'aplicació de les TIC, etc. és una de les màximes fortaleses de Catalunya

Contínua­ment sur­ten rànquings que clas­si­fi­quen les uni­ver­si­tats a par­tir de dife­rents paràmetres com ara la pro­duc­ti­vi­tat abso­luta i rela­tiva, l'impacte de les publi­ca­ci­ons segons revis­tes o cita­ci­ons, la repu­tació que tenen entre altres pro­fes­sors uni­ver­si­ta­ris i entre les empre­ses que con­trac­ten els seus titu­lats, i l'atracció d'estu­di­ants i inves­ti­ga­dors inter­na­ci­o­nals.

Les uni­ver­si­tats cata­la­nes obte­nen una valo­ració accep­ta­ble si es té en compte el nom­bre d'uni­ver­si­tats que hi ha al món i que llur llen­gua habi­tual no és l'anglès. Si ens cenyim a Europa, els resul­tats també són rela­ti­va­ment bons, espe­ci­al­ment en algu­nes àrees. Si com­pa­rem el sis­tema uni­ver­si­tari català amb el d'altres comu­ni­tats espa­nyo­les, Cata­lu­nya és al pri­mer lloc.

També hi ha alguns rànquings que com­pa­ren la qua­li­tat uni­ver­sitària dels estats. Els resul­tats de l'Estat espa­nyol no són dolents. El dar­rer rànquing publi­cat li ator­gava el lloc vintè, el tretzè d'Europa.

En el con­text euro­peu hi ha enques­tes que ana­lit­zen dife­rents paràmetres de les regi­ons euro­pees. Per exem­ple el Regi­o­nal Inno­va­tion Sco­re­bo­ard, de la Comissió Euro­pea, fa una ava­lu­ació com­pa­ra­tiva del grau d'inno­vació de 190 regi­ons de la Unió Euro­pea, Croàcia, Noru­ega i Suïssa. Cata­lu­nya se situa amb una acti­vi­tat “inno­va­dora mode­rada mit­jana”.

Una posició dis­creta. Per altra banda, les dades d'impacte científic situen Cata­lu­nya en bon lloc, com­pa­ra­ti­va­ment molt millor que el que obté en les enques­tes d'inno­vació.

Trobo a fal­tar un rànquing que ana­litzi el sis­tema uni­ver­si­tari regi­o­nal. En podríem “fabri­car” un a par­tir dels dife­rents rànquings publi­cats i, pro­ba­ble­ment, Cata­lu­nya que­da­ria en un magnífic lloc entre les 190 regi­ons, molt millor que en altres àmbits, que es cor­re­la­ci­o­na­ria bé amb les dades sobre publi­ca­ci­ons i impacte científics.

Dis­po­sem, doncs, de bones infra­es­truc­tu­res i rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals diver­si­fi­ca­des.

No hi ha dubte que l'apro­fi­ta­ment d'aquest poten­cial científic és la base per poder abor­dar amb garan­ties d'èxit el pro­grama de la Comissió Euro­pea RIS3 (estratègies de recerca i inno­vació per a una espe­ci­a­lit­zació intel·ligent), que pretén con­cen­trar els pocs recur­sos del pres­su­post euro­peu en àrees amb poten­cial i amb punts forts reals per crear avan­tat­ges com­pe­ti­tius, en comp­tes de dis­per­sar-los en àrees no rela­ci­o­na­des. L'objec­tiu és inver­tir en recerca, inno­vació i ini­ci­a­tiva empre­sa­rial de manera que els fons estruc­tu­rals ser­vei­xin, de la forma més eficaç, per fer créixer les inver­si­ons públi­ques i pri­va­des.

En aquest con­text, a Cata­lu­nya, una mica més tard que en altres regi­ons euro­pees, s'està tre­ba­llant per esta­blir quina és la millor pro­posta per obte­nir una bona ava­lu­ació. La fórmula és triar qui­nes són les àrees on el conei­xe­ment està més desen­vo­lu­pat i espe­ci­a­lit­zat i donar suport tant a la inno­vació tec­nològica com a la inno­vació cen­trada en la pràctica per esti­mu­lar la inversió pri­vada.

A través de la coor­di­nació del govern, és neces­sari invo­lu­crar tots els grups d'interès, empre­ses, cen­tres de recerca i uni­ver­si­tats, hos­pi­tals, agents soci­als per tre­ba­llar junts per iden­ti­fi­car les àrees d'espe­ci­a­lit­zació més pro­me­te­do­res i també tro­bar els punts febles que obs­ta­cu­lit­zen la inno­vació.

Hi ha prou indi­ca­dors que demos­tren que la suma dels àmbits de salut (recerca uni­ver­sitària i de cen­tres públics, hos­pi­tals en recerca bàsica, trans­la­ci­o­nal i tec­nològica, qua­li­tat de la tec­no­lo­gia i ser­veis sani­ta­ris, empre­ses far­macèuti­ques i de bio­tec­no­lo­gia de l'àmbit de salut), la bio­en­gi­nye­ria, l'electrònica, la nano­bi­o­tec­no­lo­gia, l'apli­cació de les TIC, etc. és una de les màximes for­ta­le­ses de Cata­lu­nya. Si a això hi afe­gim el sec­tor agro­a­li­men­tari, clúster des­ta­cat a Cata­lu­nya, con­nec­tat amb la qua­li­tat de vida i l'enve­lli­ment salu­da­ble, podríem ela­bo­rar una estratègia alta­ment com­pe­ti­tiva en el con­text euro­peu.

LA FOR­MACIÓ.

En aquest plan­te­ja­ment no es pot obviar la for­mació, tant la uni­ver­sitària, de reco­ne­gut nivell en tots aquests àmbits del conei­xe­ment, com la pro­fes­si­o­nal, que ha d'incre­men­tar-se subs­tan­ci­al­ment, si bé la que tenim és de bon nivell.

A hores d'ara, Cata­lu­nya ja és un pol d'atracció de talent inves­ti­ga­dor, amb infra­es­truc­tu­res i enti­tats de recerca de pri­mer nivell. La Comissió Euro­pea ens demana què volem ser el dia de demà, que tin­guem “la visió” del nos­tre futur. El meu somni és que siguem capaços d'apro­fi­tar tot aquest capi­tal, de forma coor­di­nada, per cons­truir un país de pri­mera en la futura Europa. No hi ha cap dubte que si coor­di­nem nor­ma­ti­ves, recur­sos i idees podrem fer que mol­tes empre­ses crei­xin a casa nos­tra i altres s'hi ins­tal·lin per apro­fi­tar tot allò que podem ofe­rir.

Transformació econòmica

RIS 3 (estratègies de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent) consisteix en agendes integrades de transformació econòmica territorial que: 1) Donen suport a la política i les inversions en les prioritats i necessitats clau de la regió per al desenvolupament basat en el coneixement; 2) Aprofiten els punts forts, avantatges competitius i potencial d'excel·lència de cada regió; 3) Donen suport a la innovació tecnològica, així com la basada en la pràctica, i aspiren a fomentar la inversió del sector privat; 4) Involucren completament els participants i fomenten la innovació i l'experimentació, i 5) Es basen en l'evidència i inclouen sistemes sòlids de supervisió i avaluació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.