Temps de correcció
Els índexs corregeixen davant les noves senyals de refredament en l'economia xinesa i la possible retirada dels estímuls monetaris als EUA. L'Íbex-35 s'enfonsa un 3,7% en cinc sessions.
es precipita per sota
els 8.300 punts amb
la major part dels
valors de l'Íbex-35
amb pèrdues setmanals
Els índexs s'han trobat sense benzina que els impulsi més amunt. En encetar la setmana les mirades dels inversors estaven centrades en la compareixença que faria el president de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, Ben Bernanke, dimecres a la tarda. La recuperació dels mercats borsaris des de l'estiu del passat any i l'assoliment de màxims històrics en alguns índexs en les darreres setmanes (com en el cas del Dax Xetra, el Dow Jones i l'S&P 500) s'havia sustentat en les injeccions de liquiditat i en els diferents plans d'estímul econòmic posats en marxa pels bancs centrals, sobretot pel dels EUA i el del Japó.
A l'espera de les paraules de Bernanke, els moviments en la pràctica totalitat de borses van ser limitats. Ningú volia prendre decisions davant una cita de tanta rellevància. Quan Bernanke va parlar, el seu discurs va tranquil·litzar els inversors. El president de la Fed va afirmar que la retirada dels estímuls econòmics abans d'hora posaria en risc la recuperació econòmica. Així que la política expansiva es mantindrà fins que l'economia agafi embranzida, justament el que els inversors volien sentir. Tanmateix, i malgrat que en un primer moment les paraules de Bernanke van permetre els inversors treure's de sobre el neguit, una lectura posterior i més analítica de les actes de la Fed va fer revifar els nervis.
Alguns membres del banc central nord-americà creuen que seria convenient anar retirant les compres de bons de cara al juny o a les properes reunions de l'entitat, i això no ha agradat gens els inversors. La reacció no va fer-se esperar i el primer en caure després d'aquest anàlisi va ser el Nikkei. L'índex nipó va patir una davallada del 7,32% en la sessió de dijous i va arrossegar la resta de mercats cap als números vermells.
ALARMA XINESA.
Aquesta frenada en sec del ral·li en la majoria d'índexs borsaris els ha apartat dels nivells màxims en els què cotitzaven bona part d'ells, però els experts creuen que no és un canvi de tendència sinó més aviat una pausa davant la manca d'al·licients per continuar amb les compres , tenint en compte les abundoses plusvàlues que arrosseguen molts d'aquests índexs en els darrers mesos.
Això no obstant, el pessimisme ha quallat en els parquets i aquests comencen a descomptar un nou escenari sense els estímuls de les polítiques monetàries expansives de la Fed. Tant és així que fins i tot els inversors han obviat la millora de l'índex IFO alemany i una revisió a l'alça del creixement de l'economia anglesa.
I si aquesta falta de bones notícies i indicadors macroeconòmics positius ha obstaculitzat la carrera alcista d'alguns índexs durant les darreres sessions, en el cas de l'Íbex-35 l'han acabat per ensorrar una mica més. Feia setmanes que el selectiu lluitava sense èxit per sobrepassar la resistència dels 8.600 punts.
Després de diversos intents, l'índex s'ha quedat sense forces i ha acomiadat la setmana en els 8.264,60 punts, nivell que suposa una davallada del 3,9% en cinc sessions i que minva fins el 1,19% els guanys d'ençà que començà l'any. En aquesta ocasió no hi ha un sector que hagi estat més castigat que un altre en les darreres jornades i els números vermells han tenyit la major part dels valors que formen part del selectiu índex--només tres han esquivat les pèrdues .
embolic bancari.
L'organisme regulador pretén aclarir si hi ha hagut irregularitats per les vendes massives que han realitzar els inversors institucionals, atès que els accionistes minoritaris no podran vendre els seus títols procedents dels bescanvis de les preferents fins el proper dimarts dia 28. Mentre la CNMV tracta d'aclarir el cas, l'escàndol torna a sacsejar Bankia i els seus accionistes continuen atrapats perdent bona part dels estalvis, malgrat el rebot enregistrat en la sessió de divendres.