Cerveses que fan època
4 Pedres vol explicar la història de Badalona amb una recepta per a cada període
La cervesa ha estat una beguda lligada a la humanitat des dels seus orígens. A la Mediterrània, l'arribada dels romans va suposar la introducció del cultiu de la vinya per a la producció de vi però, tot i això, el consum de cervesa es va mantenir. La pervivència de la beguda de cereals ha esperonat David Moya, un emprenedor badaloní dedicat al negoci de l'hostaleria, a submergir-se en la història i, junt amb el Museu de Badalona, treballa per idear i produir cerveses que siguin la síntesi de cadascuna de les èpoques de la ciutat. Moya regenta amb els seus pares i la seva germana 4 Pedres, un negoci creat a Badalona ara fa vuit anys i dedicat al tast, la venda i la difusió de la cervesa
El viatge en el temps va començar a principi d'aquest any amb Agoa, la cervesa de l'edat de ferro, el moment històric més antic del qual s'han trobat vestigis a Badalona. La dificultat per crear aquesta beguda era la manca de referències, però la recerca va portar David Moya a trobar informació sobre unes restes de l'edat de ferro a França, on es conserva un paviment que es feia servir per assecar cereals. Agoa està elaborada amb maltes fumades, pastanaga i artemisa. No porta llúpol, ja que se sap que aquest ingredient no es va començar a fer servir per elaborar cervesa fins ben entrada l'edat mitjana. “Té un sabor molt estrany, diferent d'aquell a què estem acostumats”, explica David Moya, que va confiar en la fàbrica Ca l'Arenys, elaboradora de la cervesa Guineu, per produir Agoa.
Entre el vi i la cervesa.
La propera creació correspondrà a l'època ibera per enfilar el camí cap a l'edat mitjana i des d'allà fins a l'actualitat. Moya està molt satisfet de la col·laboració amb el Museu de Badalona, que fa l'assessorament històric del projecte. De moment, no saben quantes cerveses poden acabar sortint i asseguren que van pas a pas. “Ens agradaria fer tastos per explicar amb cervesa la història de Badalona.” Tot i que confessa que quan van obrir el negoci no en tenia ni idea de cervesa, aquests vuit anys de trajectòria han estat l'aprenentatge constant d'un món que l'ha acabat fascinant.
4 Pedres organitza classes d'introducció al tast d'un sol dia, cursos d'iniciació de vuit sessions i diversos monogràfics i cursos personalitzats per grups. El darrer repte de Moya és fer un maridatge de cervesa i música.
La bona acollida del negoci a Badalona va fer que els seus propietaris obrissin ara fa dos anys i mig una botiga on es poden comprar les diferents cerveses que se serveixen al bar. De fet, pel local hi han passat milers de referències que s'inclouen en una carta que va variant cada setmana. Prova de la diversitat cervesera són les parets de 4 Pedres, folrades fins a l'últim centímetre amb totes les etiquetes de les ampolles que es consumeixen. David Moya explica que el seu pare, Francisco Javier, treballa per aconseguir el rècord Guinness d'etiquetes de cervesa.
El somni pendent és poder elaborar ells mateixos la cervesa. “Ens agradaria tenir la nostra pròpia fàbrica i fer producte de quilòmetre zero”, assegura David Moya, que ha fet la seva primera incursió en el món de l'elaboració amb una cervesa creada en col·laboració amb la Cervesera Artesana de Gràcia.