Emprenedors

Cerveses que fan època

4 Pedres vol explicar la història de Badalona amb una recepta per a cada període

“Ens agradaria tenir la nostra pròpia fàbrica i fer producte de quilòmetre zero”

La cervesa ha estat una beguda lligada a la humanitat des dels seus orígens. A la Mediterrània, l'arribada dels romans va suposar la introducció del cultiu de la vinya per a la producció de vi però, tot i això, el consum de cervesa es va mantenir. La pervivència de la beguda de cereals ha esperonat David Moya, un emprenedor badaloní dedicat al negoci de l'hostaleria, a submergir-se en la història i, junt amb el Museu de Badalona, treballa per idear i produir cerveses que siguin la síntesi de cadascuna de les èpoques de la ciutat. Moya regenta amb els seus pares i la seva germana 4 Pedres, un negoci creat a Badalona ara fa vuit anys i dedicat al tast, la venda i la difusió de la cervesa

El viatge en el temps va començar a principi d'aquest any amb Agoa, la cervesa de l'edat de ferro, el moment històric més antic del qual s'han trobat vestigis a Badalona. La dificultat per crear aquesta beguda era la manca de referències, però la recerca va portar David Moya a trobar informació sobre unes restes de l'edat de ferro a França, on es conserva un paviment que es feia servir per assecar cereals. Agoa està elaborada amb maltes fumades, pastanaga i artemisa. No porta llúpol, ja que se sap que aquest ingredient no es va començar a fer servir per elaborar cervesa fins ben entrada l'edat mitjana. “Té un sabor molt estrany, diferent d'aquell a què estem acostumats”, explica David Moya, que va confiar en la fàbrica Ca l'Arenys, elaboradora de la cervesa Guineu, per produir Agoa.

Entre el vi i la cervesa.

A la segona etapa per la història, David Moya s'ha apropat a l'època romana, un període amb una forta empremta a Badalona. Va decidir deixar per més endavant la cervesa ibera per mirar de fer coincidir la presentació de la romana amb la Magna Celebratio a la ciutat. I així, en el marc d'aquest festival romà es va presentar ara fa un mes Ceres, la cervesa romana. En aquest cas, ha comptat amb un productor de vins i un mestre cerveser, tots dos italians, per produir a Roma una beguda que vol assemblar-se a la caelia, que s'havia consumit al nord de la península Ibèrica. Es tracta d'una barreja de cereals fermentats en un vi suau, una síntesi que resumeix molt bé l'assimilació que van fer els romans dels costums ibers quan van arribar a territoris com el que és ara Badalona. “Els romans creien que la cervesa era una beguda de bàrbars, enfocada a les classes socials més baixes, però el seu preu, molt per sota del vi, va fer que se seguís consumint per tot l'imperi”, assegura Moya, que afegeix que el resultat final del procés converteix Ceres en una beguda que sembla “un vi una mica àcid amb una dolçor que recorda la cervesa que amb el temps anirà guanyant cremositat”. Un problema burocràtic amb la certificació del producte a Itàlia ha fet que no s'hagi pogut importar i ara la producció s'ha traslladat a Catalunya, on la beguda podrà tenir qualificació de vi especial. Del producte acabat en va arribar només una petita mostra que va servir per fer el tast de presentació i ara 4 Pedres està pendent de les ampolles acabades per posar-les a la venda, que podrien arribar durant la tardor.

La propera creació correspondrà a l'època ibera per enfilar el camí cap a l'edat mitjana i des d'allà fins a l'actualitat. Moya està molt satisfet de la col·laboració amb el Museu de Badalona, que fa l'assessorament històric del projecte. De moment, no saben quantes cerveses poden acabar sortint i asseguren que van pas a pas. “Ens agradaria fer tastos per explicar amb cervesa la història de Badalona.” Tot i que confessa que quan van obrir el negoci no en tenia ni idea de cervesa, aquests vuit anys de trajectòria han estat l'aprenentatge constant d'un món que l'ha acabat fascinant.

4 Pedres organitza classes d'introducció al tast d'un sol dia, cursos d'iniciació de vuit sessions i diversos monogràfics i cursos personalitzats per grups. El darrer repte de Moya és fer un maridatge de cervesa i música.

La bona acollida del negoci a Badalona va fer que els seus propietaris obrissin ara fa dos anys i mig una botiga on es poden comprar les diferents cerveses que se serveixen al bar. De fet, pel local hi han passat milers de referències que s'inclouen en una carta que va variant cada setmana. Prova de la diversitat cervesera són les parets de 4 Pedres, folrades fins a l'últim centímetre amb totes les etiquetes de les ampolles que es consumeixen. David Moya explica que el seu pare, Francisco Javier, treballa per aconseguir el rècord Guinness d'etiquetes de cervesa.

El somni pendent és poder elaborar ells mateixos la cervesa. “Ens agradaria tenir la nostra pròpia fàbrica i fer producte de quilòmetre zero”, assegura David Moya, que ha fet la seva primera incursió en el món de l'elaboració amb una cervesa creada en col·laboració amb la Cervesera Artesana de Gràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cerveses que fan època

Publicat a