Borsa

Bernanke retira l'oxigen

Els inversors s'ofeguen amb l'agenda de Bernanke, que avança a final d'any la retirada del seu pla d'estímuls. L'Íbex-35 resta un 4,59% i recula fins a mínims anuals.

Rumors sobre noves necessitats de capital
a les entitats financeres espanyoles provoquen la fugida dels inversors d'aquest sector

Els mercats sumaven ja diverses setmanes paint que la injecció de liquiditat dels EUA tenia data de caducitat. Durant aquest temps, els principals índexs internacionals han corregit part de les alces enregistrades a l'abric de la política expansiva nord-americana, avançant-se a la confirmació oficial de la fi del pla d'estímuls econòmics de la Reserva Federal (Fed).

Però aquesta digestió no ha estat completa i un cop Ben Bernanke, president de la Fed, va anunciar dimecres que a final d'any s'iniciarà la retirada del seu programa econòmic, el càstig a les principals places borsàries no s'ha fet esperar. Poca importància ha tingut que l'economia dels EUA creix més del previst, motiu pel qual Bernanke troba adient retirar el seu programa. El que hauria de ser una bona notícia pels parquets ha acabat per endinsar-los en el forat de les pèrdues per la dependència excessiva dels mercats a l'actuació de la Fed.

Així, la jornada posterior a la publicació de la nova agenda de Bernanke els principals índexs internacionals van patir un sever càstig, amb pèrdues que en la majoria dels casos superaven el 3% i que han acabat per tenyir de vermell el balanç setmanal.

Però Bernanke no ha estat l'únic que ha expulsat els inversors dels parquets. Noves dades macroeconòmiques procedents del gegant asiàtic apunten cap a un alentiment més gran del previst de l'economia xinesa. I la nova situació macro a la que s'enfronta el país espanta, i molt, els inversors internacionals ara que deixaran de comptar amb el suport de la compra d'actius de la Fed.

La borsa espanyola no ha estat aliena al nou escenari que s'ha dibuixat en les darreres sessions però a més a més ha hagut de torejar amb problemes propis. En les darreres sessions han augmentat els dubtes sobre la banca espanyola, que podria necessitar més capital, i tot sumat ha acabat per ensorrar la borsa espanyola.L'Íbex-35 s'ha precipitat un 4,59% en cinc sessions, perdent el nivell dels 8.000 punts i tancant la setmana en els 7.700,20 punts, nou mínim de l'exercici. Amb aquesta davallada el selectiu índex incrementa les pèrdues anuals fins el 5,72% i és a cinc sessions de tancar un juny negre en la borsa, mes en què de moment l'Íbex-35 recula un 7,46%.

EN EL CENTRE DE LA DIANA.

Malgrat que la majoria d'empreses ha vist com la seva cotització patia importants sacsejades en la borsa durant la setmana, el càstig més significatiu ha estat per al sector bancari. La banca torna a situar-se al centre de la diana, tot i que al començament d'exercici els inversors miraven amb bons ulls aquests valors. El procés de recapitalització del sector sembla no estar acabat i la incertesa pesa en els valors bancaris. Aquesta setmana Moody's ha neguitejat els inversors en afirmar que la qualificació de la banca pot patir rebaixes en no veure finalitzada la crisi dins del sector.

A més a més, Credit Suisse tampoc descarta que les entitats espanyoles hagin de necessitar més capital. I per acabar d'enfosquir el panorama bancari, el Fons Monetari Internacional (FMI) s'ha mostrat prudent davant la situació actual dels bancs a Espanya i els nous rumors que planegen sobre ells sense aclarir res al respecte. Tot plegat ha provocat la fugida dels inversors dels valors bancaris en les darreres cinc sessions. Així, Banco Popular ha caigut més d'un 10% i Santander, Banc Sabadell, BBVA i Caixabank han enregistrat retrocessos per sobre del 5% en les darreres cinc sessions.

EXCEPCIONS.

En la part contrària s'ha tornat a col·locar Sacyr Vallehermoso, que no s'ha contagiat del pessimisme generalitzat i ha continuat amb la seva tendència alcista en sumar prop d'un 2% setmanal. Només al juny, l'acció d'aquest grup constructor s'ha revalorat al voltant d'un 9% (mentre que el retrocés de l'índex és del 6%) i d'ençà que començà l'exercici la revaloració acumulada per aquest valor supera el 40%.

L'empresa de telecomunicacions Jazztel, recentment incorporada dins l'Íbex-35, ha estat un dels valors més alcistes de la setmana. Aquesta teleco porta un temps destacant per les alces enregistrades que l'han conduit a nivells màxims però aquesta setmana el motiu per quedar-se al marge dels descensos generals han estat els rumors sobre moviments corporatius dins del seu sector. El presumpte interès del grup de AT&T per l'operadora espanyola Telefónica va escalfar el sector a començaments de setmana, malgrat que part de les alces dels valors relacionats amb aquesta notícia van acabar per esvair-se a mesura que avançava la setmana i tot el panorama es començava a embolicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.