Borsa

Bernanke retira l'oxigen

Els inversors s'ofeguen amb l'agenda de Bernanke, que avança a final d'any la retirada del seu pla d'estímuls. L'Íbex-35 resta un 4,59% i recula fins a mínims anuals.

Rumors sobre noves necessitats de capital
a les entitats financeres espanyoles provoquen la fugida dels inversors d'aquest sector

Els mer­cats suma­ven ja diver­ses set­ma­nes paint que la injecció de liqui­di­tat dels EUA tenia data de cadu­ci­tat. Durant aquest temps, els prin­ci­pals índexs inter­na­ci­o­nals han cor­re­git part de les alces enre­gis­tra­des a l'abric de la política expan­siva nord-ame­ri­cana, avançant-se a la con­fir­mació ofi­cial de la fi del pla d'estímuls econòmics de la Reserva Fede­ral (Fed).

Però aquesta digestió no ha estat com­pleta i un cop Ben Ber­nanke, pre­si­dent de la Fed, va anun­ciar dime­cres que a final d'any s'ini­ciarà la reti­rada del seu pro­grama econòmic, el càstig a les prin­ci­pals pla­ces borsàries no s'ha fet espe­rar. Poca importància ha tin­gut que l'eco­no­mia dels EUA creix més del pre­vist, motiu pel qual Ber­nanke troba adi­ent reti­rar el seu pro­grama. El que hau­ria de ser una bona notícia pels par­quets ha aca­bat per endin­sar-los en el forat de les pèrdues per la dependència exces­siva dels mer­cats a l'actu­ació de la Fed.

Així, la jor­nada poste­rior a la publi­cació de la nova agenda de Ber­nanke els prin­ci­pals índexs inter­na­ci­o­nals van patir un sever càstig, amb pèrdues que en la majo­ria dels casos supera­ven el 3% i que han aca­bat per tenyir de ver­mell el balanç set­ma­nal.

Però Ber­nanke no ha estat l'únic que ha expul­sat els inver­sors dels par­quets. Noves dades macro­e­conòmiques pro­ce­dents del gegant asiàtic apun­ten cap a un alen­ti­ment més gran del pre­vist de l'eco­no­mia xinesa. I la nova situ­ació macro a la que s'enfronta el país espanta, i molt, els inver­sors inter­na­ci­o­nals ara que dei­xa­ran de comp­tar amb el suport de la com­pra d'actius de la Fed.

La borsa espa­nyola no ha estat ali­ena al nou esce­nari que s'ha dibui­xat en les dar­re­res ses­si­ons però a més a més ha hagut de tore­jar amb pro­ble­mes pro­pis. En les dar­re­res ses­si­ons han aug­men­tat els dub­tes sobre la banca espa­nyola, que podria neces­si­tar més capi­tal, i tot sumat ha aca­bat per ensor­rar la borsa espa­nyola.L'Íbex-35 s'ha pre­ci­pi­tat un 4,59% en cinc ses­si­ons, per­dent el nivell dels 8.000 punts i tan­cant la set­mana en els 7.700,20 punts, nou mínim de l'exer­cici. Amb aquesta dava­llada el selec­tiu índex incre­menta les pèrdues anu­als fins el 5,72% i és a cinc ses­si­ons de tan­car un juny negre en la borsa, mes en què de moment l'Íbex-35 recula un 7,46%.

EN EL CEN­TRE DE LA DIANA.

Mal­grat que la majo­ria d'empre­ses ha vist com la seva cotit­zació patia impor­tants sac­se­ja­des en la borsa durant la set­mana, el càstig més sig­ni­fi­ca­tiu ha estat per al sec­tor ban­cari. La banca torna a situar-se al cen­tre de la diana, tot i que al començament d'exer­cici els inver­sors mira­ven amb bons ulls aquests valors. El procés de reca­pi­ta­lit­zació del sec­tor sem­bla no estar aca­bat i la incer­tesa pesa en els valors ban­ca­ris. Aquesta set­mana Moody's ha negui­te­jat els inver­sors en afir­mar que la qua­li­fi­cació de la banca pot patir rebai­xes en no veure fina­lit­zada la crisi dins del sec­tor.

A més a més, Cre­dit Suisse tam­poc des­carta que les enti­tats espa­nyo­les hagin de neces­si­tar més capi­tal. I per aca­bar d'enfos­quir el pano­rama ban­cari, el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) s'ha mos­trat pru­dent davant la situ­ació actual dels bancs a Espa­nya i els nous rumors que pla­ne­gen sobre ells sense acla­rir res al res­pecte. Tot ple­gat ha pro­vo­cat la fugida dels inver­sors dels valors ban­ca­ris en les dar­re­res cinc ses­si­ons. Així, Banco Popu­lar ha cai­gut més d'un 10% i San­tan­der, Banc Saba­dell, BBVA i Cai­xa­bank han enre­gis­trat retro­ces­sos per sobre del 5% en les dar­re­res cinc ses­si­ons.

EXCEP­CI­ONS.

En la part contrària s'ha tor­nat a col·locar Sacyr Valle­her­moso, que no s'ha con­ta­giat del pes­si­misme gene­ra­lit­zat i ha con­ti­nuat amb la seva tendència alcista en sumar prop d'un 2% set­ma­nal. Només al juny, l'acció d'aquest grup cons­truc­tor s'ha reva­lo­rat al vol­tant d'un 9% (men­tre que el retrocés de l'índex és del 6%) i d'ençà que començà l'exer­cici la reva­lo­ració acu­mu­lada per aquest valor supera el 40%.

L'empresa de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons Jazz­tel, recent­ment incor­po­rada dins l'Íbex-35, ha estat un dels valors més alcis­tes de la set­mana. Aquesta teleco porta un temps des­ta­cant per les alces enre­gis­tra­des que l'han con­duit a nivells màxims però aquesta set­mana el motiu per que­dar-se al marge dels des­cen­sos gene­rals han estat els rumors sobre movi­ments cor­po­ra­tius dins del seu sec­tor. El pre­sumpte interès del grup de AT&T per l'ope­ra­dora espa­nyola Telefónica va escal­far el sec­tor a començaments de set­mana, mal­grat que part de les alces dels valors rela­ci­o­nats amb aquesta notícia van aca­bar per esvair-se a mesura que avançava la set­mana i tot el pano­rama es començava a embo­li­car.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.