Emprenedors

Incubant a l'estil del Silicon Valley

The Founder Institute compleix el seu primer any a Barcelona i ja ha acompanyat el llançament de set projectes tecnològics

Dels 24 admesos en
el primer programa només 9 van superar la formació

El proper mes d'agost es complirà un any des que The Founder Institute -una de les incubadores més grans del món, creada el 2009 a Silicon Valley per Adeo Rossi- va desembarcar a la capital catalana. Ho va fer impulsada pel suís Urs Rothmayr, instal·lat a Barcelona des de fa vint anys, i pel català Oriol Bes. Junts dirigeixen el capítol barceloní d'aquesta incubadora que ha llançat en poc més de quatre anys més de 800 startup tecnològiques al món.

L'eix vertebral del model de The Founder Institute és un programa de formació presencial a càrrec dels anomenats mentors, una xarxa de més de 1.600 emprenedors consolidats, inversors i directius d'empresa de reconegut prestigi internacional. Per poder participar en el programa els candidats han de passar un test previ amb el qual els organitzadors avaluen la seva predisposició real a convertir-se en emprenedors. Es tracta, explica Rothmayr, d'un test llarg -els candidats hi han d'invertir una hora i mitja per realitzar-lo- que analitza tant la intel·ligència com la personalitat, i que marca un primer filtre entre totes les persones que s'interessen per participar en el programa. “Amb la crisi ha augmentat molt la gent que s'interessa per ser emprenedora però molt pocs ho porten realment al seu ADN”, destaca Rothmayr.

En la primera edició del programa, de 400 interessats 80 van realitzar el test i d'aquests tan sols 24 van acabar entrant. Encara més selectives són les xifres dels que van acabar el procés formatiu, 9 graduats que van tirar endavant 7 projectes empresarials. “Estem dins la mitjana, el 60% dels participants en els programes de The Founder Institute acaben caient”, expliquen Rothmayr i Bes. Els estudiants o fundadors, com se'ls designa, han de superar tres blocs formatius amb tres validacions externes a càrrec dels mentors de la xarxa, un dur procés de selecció que evidentment no està a l'abast de tothom. “Això garanteix que el nivell de la gent que arriba al final del procés sigui molt alt”, destaca Bes.

Els responsables de The Founder Institute a Barcelona defensen que una de les claus de l'èxit del programa de formació és: “Ens centrem molt en aspectes pràctics i molt concrets, no volem que vingui un emprenedor d'èxit a explicar-nos com va muntar la seva empresa sinó com desenvolupar el producte, com triar el nom de l'empresa, com planificar les vendes, etc.”, expliquen. De moment els números de The Founder Institute avalen el model. I és que a pesar que el recorregut encara és petit, el 89% de les empreses fundades a la incubadora continuen actives 12 mesos després de la seva creació i un 41% han tancat rondes de finançament en els primers sis mesos de vida.

Aquest passat mes de maig ha començat el segon programa de formació a Barcelona. En poc més d'un mes ja han caigut 9 dels 19 participants. El perfil d'aquests és el d'un home de 34 anys i majoritàriament amb estudis superiors. “Alguns vénen amb una idea de negoci molt clara, altres amb l'empresa ja muntada i alguns sense un projecte clar però amb ganes d'emprendre”, expliquen. Això sí, el que tenen en comú totes les companyies llançades per les incubadores de The Founder Institute és el seu caràcter tecnològic. “Ens agrada dir que ens centrem en projectes que volen canviar el món, que aporten solucions a problemes”, destaca Rothmayr.

MODEL DE FINANÇAMENT.

Una part del finançament de The Founder Institute prové de les aportacions directes que fan els fundadors per entrar en el programa de formació, 850 euros que donen dret a repetir en cas de no passar les avaluacions. Els fundadors també paguen una quota fixa de 4.500 dòlars si aconsegueixen tancar una ronda de finançament superior als 50.000 dòlars. A més The Founder Institute crea un bonus pool, on es cedeix el 3,5% de totes les companyies creades a través de warrants o opcions. Un terç d'aquest bonus pool va als mentors, un altre terç a cobrir les despeses d'infraestructura i l'altre terç torna als graduats.

Un cop graduats i amb l'empresa en marxa els fundadors mantenen contacte amb l'institut, que els ajuda a estar en contacte amb possibles inversors i que els facilita serveis gratuïts de part de la cinquantena de socis de què disposa al món, entre ells, per exemple, el despatx Roca i Junyent.

Llançar un miler d'empreses cada any

En poc més de quatre anys The Founder Institute ja ha ajudat a llançar més de 800 companyies tecnològiques en més de 40 ciutats del món. Una presència que la incubadora vol ampliar per tenir un peu a 65 ciutats arreu dels cinc continents per projectar un miler de noves start-up l'any i generar 25.000 llocs de treball.

La xarxa mundial disposa, a més, de més de 1.600 mentors, en la seva majoria emprenedors d'èxit que aporten la seva experiència i els seus coneixements a aquells qui volen començar. A cada país on està present, The Founder Institute capta mentors locals que afegeix a la seva xarxa internacional. Entre l'extensa llista de noms hi destaquen figures com Francesc Saldaña, fundador i conseller delegat d'Optimiza.com; Luis Martín Cabiedes, soci de Cabiedes & Partners; Carlos Blanco, fundador d'Akamon; David Tomás, fundador i director general de Cyberclick; David Boronat, fundador i conseller delegat de Multiplica, o Dídac Lee, fundador d'Inspirit. El gironí és, a més, un dels mentors inclosos en el grup de cent amb més prestigi. “Aquests són els que són convidats pels capítols d'altres ciutats per participar en els programes de formació”, expliquen Rothmayr i Bes. Diuen que a l'hora de captar aquest talent, la marca Barcelona ajuda molt. “Tots volen venir aquí.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.