Gran angular

Daniel Calleja

Director general d'empresa a la Comissió Europea

“Només una de cada quatre pimes exporta en l'àmbit comunitari”

A Europa hi ha 23 milions de pimes; si cada una creés un lloc de treball, s'acabaria l'atur
Els empresaris són els herois
dels nostres
temps
La realitat és que la UE és un projecte que ha fet progressar Europa
No pot ser que els empresaris siguin els dolents de la pel·lícula, perquè no ho són
Les institucions hem d'orientar els programes cap a les empreses i cap als emprenedors
Sobre el tema sobiranista em remeto al que digui el president de la Comissió

El dis­curs de Daniel Calleja reserva un lloc pre­fe­rent a la defensa d'unes fer­mes con­vic­ci­ons euro­peis­tes. El con­ven­ci­ment amb què parla del procés inte­gra­dor euro­peu i de l'eficàcia de les ins­ti­tu­ci­ons només és com­pa­ra­ble a les reverències que dedica a la petita i mit­jana empresa, a qui con­si­dera pro­ta­go­nista indis­pen­sa­ble de la pros­pe­ri­tat econòmica.

Europa sem­blava que havia de ser com el germà gran que corre a aju­dar el petit quan té pro­ble­mes i, en canvi, ara és més un mil­ho­mes que ens pren l'entrepà a l'hora del pati i que ens té amenaçats perquè l'obeïm?
Si fem exa­men de consciència, la Unió Euro­pea tenia unes pri­o­ri­tats quan es va impul­sar el mer­cat comú. Es trac­tava de garan­tir la lliure cir­cu­lació de mer­ca­de­ries, de per­so­nes, de capi­tals i de ser­veis. En aquest sen­tit, la gran pri­o­ri­tat eren les grans empre­ses trans­fron­te­re­res perquè, de fet, eren els grans ope­ra­dors econòmics.
Això ha can­viat?
Des del punt de vista de la petita i mit­jana empresa, és pos­si­ble que s'hagi inter­pre­tat que la nor­ma­tiva comu­nitària queda molt lluny, que Brus­sel·les no té en compte les pimes. El 2008, amb la llei de la petita empresa (small busi­ness act) es deixa clar que una arma per a la com­pe­ti­ti­vi­tat d'Europa són les pimes. A Europa hi ha 23 mili­ons de pimes, si cada una d'aques­tes cre­es­sin un lloc de tre­ball s'aca­ba­ria l'atur. Si dema­nes a cada una de les 500 grans empre­ses euro­pees que absor­bei­xin aquest paper con­trac­ta­dor, cada una hau­ria de con­trac­tar 46.000 tre­ba­lla­dors. Hem de pen­sar que nou de cada deu llocs de tre­ball cre­ats a Europa en els dar­rers deu anys els han creat les pimes. Vull dir que hi ha un esforç evi­dent des de l'any 2008. Estem inten­tant can­viar la situ­ació, diem que think small first (pensa pri­mer en petit) és la pri­o­ri­tat.
Va ser un error de base de la UE menys­prear la petita empresa?
Més que un error de base, el que va pas­sar és que es va donar pri­o­ri­tat al mer­cat trans­fron­te­rer i les pimes, per defi­nició, no són les que hi estan més impli­ca­des. Un cop ens hem ado­nat de la importància d'aquest tipus d'empresa en la inter­na­ci­o­na­lit­zació, la pers­pec­tiva ha variat. El seu poten­cial és enorme perquè només una de cada qua­tre pimes exporta en l'àmbit comu­ni­tari i només una de cada vuit surt d'aquest àmbit per ven­dre. Si volem crear ocu­pació s'ha de comp­tar amb aques­tes empre­ses, la inno­vació ve de les peti­tes empre­ses. I no hi ha opo­sició entre peti­tes i gros­ses, es neces­si­ten mútua­ment. A Europa hi ha mol­tes més pimes que als Estats Units i sap per què? Perquè als Estats Units fer el salt de mit­jana a gran empresa és més sen­zill. En canvi, aquí hi ha una frag­men­tació que impe­deix l'eco­no­mia d'escala i que, per tant, impe­deix fer el salt per créixer.
Per fer el salt, la pime ha de tenir con­fiança en les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees.
Sí, ha de tenir con­fiança en les ins­ti­tu­ci­ons i en les ini­ci­a­ti­ves que les ins­ti­tu­ci­ons duen a terme per donar suport a la seva expansió. Però també ha de tenir con­fiança en ella mateixa i saber que amb un bon pro­jecte pot sor­tir a ven­dre.
Però tenir con­fiança en la UE no és fàcil quan els matei­xos estats ja dei­xen de banda les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees. Com hi ha de con­fiar l'empresa si els estats en rece­len i tot ho inter­pre­ten com una cessió de sobi­ra­nia?
En l'àmbit de les pimes, estem tre­ba­llant molt bé amb els estats. Quan jo vaig ser nome­nat en aquest càrrec, ens vam cen­trar a pre­gun­tar-nos com ho havíem de fer, des de Brus­sel·les, per interac­tuar amb 23 mili­ons de pimes. Era impos­si­ble. Per tant, vam optar per dema­nar als estats que desig­nes­sin un inter­lo­cu­tor i, així, creem la xarxa d'envi­ats espe­ci­als de les pimes. N'hi ha un per cada estat mem­bre (a Espa­nya és el direc­tor gene­ral d'Indústria, Manuel Valle) i ens reu­nim qua­tre o cinc vega­des l'any per posar en marxa els pro­gra­mes d'actu­ació. Ana­lit­zem què estan fent els països que expor­ten més, què fan els països on hi ha més accés al crèdit, quins pro­gra­mes són pri­o­ri­ta­ris per afa­vo­rir el finançament, com podem sim­pli­fi­car les regles per a les empre­ses, qui­nes bones pràcti­ques es poden usar en matèria d'empre­ne­do­ria, etc. Tenim una agenda de tre­ball i un pro­grama d'acció i estem tre­ba­llant en aquesta línia, cop­sant les pre­o­cu­pa­ci­ons que ens tras­llada cada sec­tor. I cada sec­tor ens ha de tras­lla­dar les pre­o­cu­pa­ci­ons perquè mol­tes vega­des se'ns fa difícil tenir un conei­xe­ment exacte de cada rea­li­tat.
Amb tanta feina que fan, quina expli­cació dóna per als plan­te­ja­ments rebecs de molts estats a l'hora de creure en Europa? S'ha de pen­sar en falta d'eficàcia dels pro­gra­mes euro­peus?
Crec que en aquests moments de crisi pen­sar més en Europa es fa més neces­sari que mai. La solució no és reple­gar-se, la solució no és el pro­tec­ci­o­nisme, Calen solu­ci­ons en clau euro­pea. La unió fa la força perquè som un mer­cat inte­rior de 500 mili­ons de con­su­mi­dors. Tenim empre­ses, gent ben for­mada, podem com­pe­tir en inno­vació i en desen­vo­lu­pa­ment del nos­tre mer­cat inte­rior. És pos­si­ble que hi hagi en alguns països cert euro­es­cep­ti­cisme i és pos­si­ble que en època de crisi sigui més difícil avançar perquè les difi­cul­tats fan que alguns països ten­dei­xin a reple­gar-se i que hi hagi certa des­con­fiança en les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees. Però la des­con­fiança també es dóna en l'àmbit naci­o­nal. S'ha de vèncer la des­con­fiança i fer un dis­curs rea­lista. La rea­li­tat és que la UE és un pro­jecte que ha fet pro­gres­sar Europa i que ens per­met com­pe­tir amb altres regi­ons del món. Sense la UE els països serien irre­lle­vants. Avançant en els interes­sos de cada estat també s'avança en l'interès gene­ral. És el des­a­fi­a­ment que tenim per sor­tir de la crisi.
Els Estats Units i les potències asiàtiques han estat més des­perts, han tin­gut més cin­tura per moure's en el tsu­nami econòmic?
Són situ­a­ci­ons dife­rents. D'una banda, hi ha les eco­no­mies emer­gents, amb un gran poten­cial de crei­xe­ment i cos­tos molt reduïts pel que fa a mà d'obra. Crei­xen, però, des d'un punt de par­tida molt baix. Són països, però, que no poden com­pe­tir amb Europa ni en inno­vació ni en qua­li­tat.
En aquest sen­tit, vostè diu que Europa té bona imatge en tots els sec­tors. No falta autocrítica? No és més ajus­tat a la rea­li­tat dir que alguns països d'Europa tenen bona imatge?
Crec que Europa en gene­ral és sinònim de qua­li­tat, de bon fer, d'empre­ses inno­va­do­res, de pro­fes­si­o­nals molt bons. I un només se n'adona quan surt fora. Acabo de venir de Mèxic i quan arri­bes allà i dius “jo sóc euro­peu” et miren amb un gran res­pecte. I per què? Perquè a Europa hi ha empre­ses que poden apor­tar solu­ci­ons a pro­ble­mes econòmics. Europa té tec­no­lo­gia, moda, dis­seny, farmàcia, aeronàutica, sec­tor agro­a­li­men­tari i ener­gia. És un ele­ment carac­terístic d'Europa que no exis­teix enlloc més del món. I no només ho té Ale­ma­nya. El turisme espa­nyol és el millor del món, o fixa't en la moda.
Vostè, direc­tor gene­ral d'Empresa de la Comissió, deia en una con­ferència del Cidob a Tar­ra­gona que “ningú ens vindrà a treure les cas­ta­nyes del foc”. Aquest és un mis­satge que diu “espa­vi­leu-vos” a les empre­ses? Com lliga amb el fet de gene­rar con­fiança envers les polítiques d'ajuda a l'empre­ne­do­ria?
És per­fec­ta­ment com­pa­ti­ble. Nosal­tres hem llançat un pla que es diu Empre­ne­dors 2020 i que busca recu­pe­rar les voca­ci­ons empre­sa­ri­als a Europa, que la gent tin­gui de nou vocació d'empren­dre, de crear alguna cosa i no només de ser empleat. S'ha d'apos­tar per l'edu­cació, per eli­mi­nar obs­ta­cles, pel suport als joves i a les dones. Però les voca­ci­ons empre­ne­do­res han de venir de la soci­e­tat, això no és incom­pa­ti­ble amb el fet que hi hagi ins­tru­ments de suport impul­sats per les ins­ti­tu­ci­ons. Les mesu­res no subs­ti­tu­ei­xen les voca­ci­ons.
Tant par­lar d'empre­ne­do­ria i d'ini­ci­a­tiva pri­vada, és com si l'admi­nis­tració digués: “si no ens en sor­tim és per culpa vos­tra”?
És una res­pon­sa­bi­li­tat com­par­tida i tot­hom ha d'exer­cir el seu paper. Els empre­sa­ris són els herois dels nos­tres temps, són les per­so­nes que apos­ten el que tenen i fins i tot el que no tenen per crear riquesa. Per això diem que s'ha de cui­dar molt la seva con­dició social i la seva imatge, i no fer que siguin els dolents de la pel·lícula, perquè no ho són. Les ins­ti­tu­ci­ons hem d'ori­en­tar els nos­tres pro­gra­mes cap a les empre­ses i cap als empre­ne­dors perquè són els que creen llocs de tre­ball, i si volem sor­tir de la crisi és molt millor tenir una soci­e­tat dinàmica amb empre­ne­dors i empre­ses que no caure en altres models que no con­du­ei­xen a res. Cadascú té les seves res­pon­sa­bi­li­tats, però és per­fec­ta­ment pos­si­ble tre­ba­llar con­jun­ta­ment. El nos­tre pla d'empre­ne­dors, després d'apro­var-lo, l'hem sotmès a exa­men de totes les asso­ci­a­ci­ons empre­sa­ri­als euro­pees i l'han apro­vat. Hi hem incor­po­rat els seus comen­ta­ris. Tre­ba­llant junts és com obte­nim millors resul­tats.
Com veu la Comissió el procés sobi­ra­nista català? Parla de la importància que tenen les pimes en l'eco­no­mia i Cata­lu­nya és una regió impor­tant en aquest sen­tit.
Estem par­lant de coses dife­rents. Una cosa és el paper impor­tantíssim que tenen les pimes a l'hora de crear ocu­pació a Cata­lu­nya, Espa­nya i on sigui, i una altra cosa és el tema sobi­ra­nista. Em remeto al que pugui dir el pre­si­dent de la Comissió en aquest sen­tit, i no tinc res més a dir.
Li sem­bla que Cata­lu­nya és espe­ci­al­ment potent en pimes?
Cata­lu­nya és una de les regi­ons moto­res, amb una gran ini­ci­a­tiva empre­sa­rial, amb una vocació indus­trial, amb una situ­ació geogràfica pri­vi­le­gi­ada i amb una vocació d'empre­ne­do­ria molt mar­cada i de molt d'èxit. Crec que el gran des­a­fi­a­ment és que les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses pas­sin de vícti­mes de la crisi a pro­ta­go­nis­tes de la recu­pe­ració econòmica.

Un bon guia a Brussel·les

Daniel Calleja és un home de llarg recorregut a Brussel·les. El 1986 ingressava al servei d'assessoria legal de la Comissió i entre el 1995 i el 1999 va ser cap de gabinet del llavors comissari Marcelino Oreja (diplomàtic espanyol i oncle de l'exministre Jaime Mayor Oreja). Sempre vinculat a l'òrbita del PP, del 1999 al 2004 va ser cap de gabinet de la vicepresidenta de la Comissió, Loyola de Palacio. Un llarg pas, del 2004 al 2011, per la direcció de Transport Aeri de la Comissió va ser el preludi del seu nomenament, a principi del 2012, com a responsable d'Empresa i Indústria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.