Borsa

Draghi, el captivador

El president del BCE promet tipus baixos per un llarg període de temps i calma el nerviosisme dels inversors. L'Íbex 35 ho celebra amb una alça setmanal de l'1,36%.

La banca mitjana es
treu del damunt el signe negatiu i acaba la setmana amb suculentes plusvàlues, ignorant la rebaixa
de Moody's

Mario Draghi ho ha tornat a fer. Un any després d'aparèixer davant els mercats per dir que estava disposat a tot per defensar la moneda única europea, Draghi ha aprofitat la darrera reunió del Banc Central Europeu (BCE) per definir quina serà la seva política monetària en els pròxims mesos. Tipus baixos durant un llarg període de temps. I, si cal, encara per sota del 0,5% actual. Això va agradar als mercats, temorencs del panorama enfosquit amb què ha començat l'estiu borsari, i va espantar els fantasmes que angoixaven els inversors.

I és que els daltabaixos típics dels mercats en aquesta època estival s'havien incrementat durant les darreres setmanes. A l'anunci que el 2014 es retirarien els estímuls econòmics als Estats Units –que encara paeixen els inversors–, s'hi han sumat, aquesta setmana que deixem enrere, noves incerteses que han provocat més d'una sacsejada en les principals places borsàries.

La zona euro, i la seva interminable crisi de deute, tornava a primera plana amb la dimissió del ministre de Finances portuguès, cansat de les polítiques d'austeritat imposades per la troica. Altre cop, la inestabilitat política al país veí colpejava les borses i allunyava els inversors dels actius de risc. A més, els temors que Grècia no tingui accés a un nou tram d'ajut dels seus socis europeus van fer incrementar encara més la desconfiança dels inversors. I, si tot això no fos suficient per enfonsar l'ànim dels mercats, els aldarulls al Brasil i, en major mesura, el conflicte a Egipte van acabar per expulsar els inversors dels parquets en l'inici del segon semestre de l'any.

Però les balsàmiques paraules de Draghi van arribar en el moment just i van fer l'efecte desitjat. L'eufòria va envair els parquets europeus –els americans celebraven el Dia de la Independència i no operaven– i el vermell dels dies precedents va quedar esborrat per les alces registrades en la pràctica totalitat de places. En aquesta ocasió, la borsa espanyola no va ser una excepció i amb l'alça de dijous (+3,07%) ha pogut acabar la setmana en terreny positiu. L'Íbex 35 va finalitzar la setmana en els 7.868,40 punts, i va sumar una revaloració de l'1,36% en cinc sessions. Amb aquesta alça la minusvàlua que arrossega l'índex d'ençà que va començar l'any cau fins al 3,66%.

L'inici de semestre ha estat especialment profitós per a les accions de la banca mitjana espanyola. Tot i trobar-se a sobre de la taula amb una rebaixa de qualificació de Moody's perquè considera que la lenta recuperació econòmica incidirà en un augment de la morositat que portarà el sector a necessitar més capital, la banca ha brillat aquesta setmana en la borsa. El protagonista indiscutible ha estat Banc Sabadell, que ha repuntat més d'un 20% en cinc jornades –només en la sessió de dimarts es va disparar un 13,88%. Seguint les seves passes s'han situat Caixa Bank, que ha registrat un avanç proper al 13% aquesta setmana; Banco Popular, que ha guanyat més d'un 7%, i Bankinter, amb un increment setmanal superior al 5%. Fora de la banca, un valor que ha enlluernat els inversors ha estat Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), que ha registrat un guany de gairebé el 15% aquesta setmana. Els inversors han donat suport a la política de desinversions que la companyia està duent a terme per tal de reduir el deute (vegeu breu superior), i les seves accions l'han recollit amb una significativa pujada.

En conjunt, aquesta ha estat una setmana positiva per a la borsa espanyola, on menys de deu valors del selectiu han acabat amb pèrdues. ACS ha estat un dels que han tingut un comportament pitjor, ja que ha caigut més d'un 5%, seguit de Gas Natural i Iberdrola, que acumulen descensos superiors al 3% pels interessos que tenen a Egipte.

El balanç setmanal del selectiu índex espanyol podria haver estat més positiu si els inversors no haguessin preferit materialitzar les plusvàlues en la darrera sessió. Les vendes es van imposar en el conjunt de mercats europeus divendres, mentre esperaven la dada de l'atur nord-americana, clau per posar fi als estímuls als Estats Units.

SENYAL DE MILLORA.

La publicació d'aquest indicador va deixar clar que l'economia millora a bon ritme, atès que ha creat més ocupació de la que s'esperava, i això apropa en el calendari la data perquè la Reserva Federal (FED) canviï la seva política monetària, fet que va ser interpretat de manera negativa pels inversors. Entre això i que s'acostava el cap de setmana, la prudència es va imposar i els inversors van optar per la liquiditat, cosa que va tornar a allunyar l'Íbex 35 dels 8.000 punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.