Borsa

La perifèria fon els guanys

El sector elèctric i la crisi de la perifèria europea impedeixen que l'optimisme s'instal·li en el parquet espanyol. L'Íbex-35 recula un 0,30% mentre Wall Street toca màxims.

Les elèctriques cauen
a plom a finals de setmana colpejades
per la reforma del sector i arrosseguen l'Íbex-35 gairebé un 3%

La treva que es vivia a la zona euro s'ha esfumat. La crisi de deute a Grècia s'apuja de to. Portugal pateix en el si del seu govern les exigències d'austeritat de la troica i els dubtes sobre un nou rescat planen sobre el país. I Itàlia ha rebut un nou cop de l'agència de qualificació Standard&Poor's que li ha retallat el ràting. L'estiu s'escalfa a Europa i els seus parquets -sobretot els de la perifèria- en pateixen les conseqüències, aliens a l'optimisme renovat que es respira a l'altra banda de l'Atlàntic.

El president de la Reserva Federal (FED), Ben Bernanke, ha tranquil·litzat els inversors assegurant que els estímuls monetaris podrien durar més del previst. Setmanes després que els mercats comencessin a descomptar la fi dels programes de la FED, ara sembla que Bernanke no té gaire clar quina data assenyalar a l'agenda i això ha agradat els inversors. Tant, que Wall Street ha tornat a agafar embranzida i s'ha enlairat cap a màxims històrics, com havia fet fa uns mesos, encadenant màxim rere màxim i contagiant en la seva carrera alcista a alguns índexs del Vell Continent.

Però a Europa els vents que bufen no permeten que l'optimisme qualli, malgrat que el Banc Central Europeu (BCE) ha insistit en el seu compromís de mantenir una política monetària expansiva durant un llarg període de temps. Els problemes a aquesta banda de l'Atlàntic no fan més que incrementar-se. A la ja esmentada inestabilitat en els països perifèrics s'ha sumat aquesta mateixa setmana una revisió de les previsions de creixement per a Espanya. El Fons Monetari Internacional (FMI) es mostra més pessimista que fa uns mesos sobre el país, al qual ha esborrat qualsevol expansió econòmica fins el 2015.

A part d'aquesta gerra d'aigua freda, que ha impedit que la borsa espanyola es contagiés dels guanys generalitzats a la resta de parquets, l'Íbex-35 ha hagut de batallar amb altres problemes propis. Si bé la setmana en la borsa espanyola estava sent positiva, amb l'Íbex-35 movent-se per sobre els 8.000 punts, la reforma del sistema elèctric a Espanya va invertir aquesta tendència en la darrera sessió setmanal. Els valors relacionats amb aquest sector van despertar-se divendres amb fortes baixades -per sobre del 6% en la majoria dels casos- que van tenyir de vermell el mercat domèstic.

Els dubtes sobre aquesta reforma i les seves conseqüències per a les empreses cotitzades del sector van fer fugir els inversors d'aquests valors en la darrera jornada borsària. Això va portar a l'Íbex-35 a tancar la setmana en els 7.850 punts, empassant-se els guanys setmanals i patint una davallada del 0,30% en cinc sessions. Només divendres l'índex va recular un 2,32%.

A part de les elèctriques, els inversors continuen sense refiar-se de la banca. Entre els valors més baixistes de la setmana trobem diversos bancs, sacsejats per la tensió en el mercat de deute i els problemes de la perifèria de la zona euro, que han disparat la prima de risc espanyola per sobre els 330 punts. Caixabank ha estat un dels valors més baixistes en la setmana, en caure un 4,5%, tot i rebre un reconeixement a la seva gestió per part d'Euromoney (vegeu breu superior). Per la seva part BBVA i Banc Sabadell han reculat més d'un 3%.

ALCOA ANIMA EL SECTOR.

En la part contrària destaquen valors com Mittal Steel Company, amb un alça setmanal de gairebé un 8%, en recollir en la seva cotització els bons resultats que ha presentat el gegant del sector nord-americà, Alcoa, que va donar el tret de sortida a la campanya de presentació de resultats semestrals als EUA. FCC continua rebent el recolzament dels inversors a la política de desinversions que porta a terme el grup i en la setmana s'ha apujat més d'un 9%, seguida de Mediaset (Tele5) que s'ha revalorat gairebé un 5% en les darreres cinc sessions. Per la seva part Grífols s'ha situat a un pas dels 31 euros per títol després d'enregistrar un increment setmanal superior al 4%

Cal destacar que, tot i les baixades del sector financer, les accions de Banco Popular s'han ficat entre els valors més alcistes de la setmana en repuntar prop d'un 3% en cinc sessions, després de materialitzar una desinversió que l'ha reportat unes plusvàlues de 20 milions d'euros.

La propera setmana s'inicia amb la publicació del creixement trimestral de la Xina. Aquest indicador està marcat en vermell en l'agenda dels inversors, que esperen la dada per veure per on camina el gegant asiàtic i si es confirmen o no els rumors sobre un refredament més significatiu de la seva economia, fet que podria fer perillar la feble recuperació de la resta d'economies mundials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.