Els núvols es dispersen
Bernanke i Draghi tranquil·litzen els mercats, i la campanya de resultats empresarials als EUA en dóna una de freda i una de calenta. L'Ibex 35 recupera un 1,26% setmanal.
a Bankinter atreu els inversors cap a la banca mitjana en la setmana de la recuperació del sector energètic
Després de la tempesta apareix la calma. Això és el que s'ha viscut durant les darreres cinc sessions en els parquets internacionals. Si bé el president de la Reserva Federal (FED), Ben Bernanke, havia posat de cap per avall les borses internacionals en anunciar la fi dels estímuls als EUA per la millora de la seva economia, ara el mateix Bernanke torna a aparèixer per tranquil·litzar els inversors. El cap de la FED ha dit que la retirada del seu programa podria no ser tan a prop com els mercats s'han afanyat a descomptar. I només això ja va ser motiu d'alegria en els parquets, sobretot en el nord-americà, que ho va celebrar escalant cap a nous màxims històrics (en el cas del Dow Jones i l'S&P500).
També l'aparició del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, en escena ha calmat els mercats. Després d'abandonar l'hermetisme sobre els passos de la seva política monetària, Draghi intenta sembrar les bases perquè la comunitat internacional confiï en la zona euro posant en marxa actuacions en aquesta línia. Draghi ha flexibilitzat les garanties que exigeix a la banca per disposar de diners i que el crèdit flueixi cap a les empreses, en un intent de reactivar l'economia dels països de l'euro. Això ha estat ben rebut pels inversors, que veuen que passet a passet s'aposta pel creixement de la zona.
Però ara que els bancs centrals aclareixen dubtes, la incertesa que angoixa els inversors prové dels resultats empresarials. Tot i que la campanya als EUA va començar amb bon peu, amb grans multinacionals mostrant que han estat capaces d'esquivar la crisi econòmica (com Alcoa o Bank of America), hi ha d'altres grups que s'han vist colpejats per la situació que els envolta (com les tecnològiques Google, Microsoft o AMD). Això ha fet que els inversors augmentessin la cautela en les darreres jornades, en espera de veure el balanç final de la temporada de resultats.
En aquest panorama incert el selectiu índex de la borsa espanyola ha intentat l'assalt a la cota dels 8.000 punts sense èxit. L'Ibex 35 s'ha revalorat un 1,26% en cinc sessions fins a acomiadar-se divendres en els 7.943,20 punts, nivell que situa el selectiu un 2,75% per sota del tancament de l'exercici 2012.
En les darreres cinc sessions les empreses energètiques han tornat a sobresortir en el parquet. Després del trasbals que ha suposat l'aprovació de la reforma energètica, i que va tombar en bloc el sector, en les darreres sessions aquestes companyies han recuperat posicions. El millor valor ha estat REE, que s'ha disparat gairebé un 13% fins a tocar nivells màxims històrics. La banca, un altre dels sectors que més maldecaps generen als inversors, ha donat més d'una alegria en la darrera setmana. La millora del ràting a Bankinter per part de Standard&Poor's ha atret els inversors cap a aquest valor, que ha experimentat un rebot superior al 7% en les darreres cinc jornades. També el Banco Popular i el Banc Sabadell han avançat posicions en la setmana.
Tot i el repunt de les energètiques, Acciona s'ha quedat al marge. Les seves accions han estat incapaces d'aixecar el cap després d'anunciar-se la reforma del sector energètic i el càstig ha continuat aquesta setmana. Els seus títols encapçalen el rànquing de les pèrdues després que en les darreres cinc sessions arrosseguin un descens de més del 10%.
DESORIENTAT.